Ακρίβεια, ανεργία, φόροι, χαράτσια, ΕΝ.Φ.Ι.Α. όσα βιώνουμε, όσα επέρχονται, με οδήγησαν στην ΠΥΘΙΑ, στους Δελφούς. Να πάρω ορμήνεια, χρησμό. Άφησα τα σαραγλί, τις μαρέγκες, τα καζάνια, πήρα τη μηχανή, βγήκα στην Εγνατία, και… τέρμα τα γκάζια. Για να μην πάω με άδεια χέρια, πέρασα απο τα Φάρσαλα, αγοράζοντας μισό κιλό χαλβά.
Όταν έφτασα στην Κασταλία Πηγή, όπου πάντα γίνονται οι συζητήσεις μας, την είδα έξαλλη. Τα είχε πάρει με τους πριν απο μένα, τους κοντοχωριανούς της απο τους Πενταγιούς της Βοιωτίας, γενέτειρα της Μαρίας Πενταγιώτισσας, της Ελληνίδας με τους περισσότερους γκόμενους όλων των εποχών.
Βρέθηκαν εκεί να την ρωτήσουν πόσους ακριβώς γκόμενους είχε στις μέρες δόξας η Μαρία.
– Τα βλέπεις, μου λέει. Δουλειές για τα ΚΕΠ τις φέρνουν σε μένα.
– Σε καταλαβαίνω, της λέω. Πάει, χάλασε ο κόσμος.. Τα ίδια γίνονται και σε μας, στην Ξάνθη.
– Εσείς δεν έχετε πρόβλημα. Έχετε τη Σάσα Μπάστα. Τα μπορεί όλα.
– Όμως εγω ήρθα σε σένα. Σου έφερα και χαλβά, για να σε καλοπιάσω.
– Αμυγδαλωτά δεν είχατε;
– Άσε τα αμυγδαλωτά. Δέκα ευρώ το κιλό στη χονδρική έφτασαν τα αμύγδαλα και δεν υπάρχουν. Σπανίζουν.
– Τι μπορώ να κάνω για σένα;
– Θέλω ορμήνεια, χρησμό. Καιγόμαστε. Τσουρουφλιστήκαμε. Τι βλέπεις. Θα ανασάνουμε; Δεν έμεινε οξυγόνο. Μέρα με τη μέρα νεκρώνουν τα πάντα.
– «ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ», θα σώσουν την Ελλάδα.
– Ήρθα σε σένα απο την Ξάνθη, για να μου πεις για πατάτες;
– «ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΤΑΤΕΣ». Τελεία και παύλα. Μόνο που τώρα, κάνε μου τη χάρη και πήγαινε. Χάρηκα που σε είδα, αλλά περιμένουν πολλοί. Φέρε το χαλβά, αν και ξέρεις ό,τι έχω προτίμηση στα αμυγδαλωτά. Σπαγγοραμένε.
Έφυγα περισσότερο προβληματισμένος απο κάθε άλλη φορά. Άκου πατάτες Νευροκοπίου. Χρησμός είναι αυτός ή συνταγή διατροφική. Ποιός θα τον ερμηνεύσει. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, η ο Αθανάσιος Γκότσης, ο φιλόλογος Γυμνασιάρχης μας στο Γυμνάσιο, που τώρα ζει στην Καλαμάτα.
Στράφηκα στον σοφό μας Γυμνασιάρχη. Τον συμβουλεύομαι συχνά.
– Πώς ερμηνεύεται ο χρησμός της Πυθίας κύριε καθηγητά; τον ρώτησα στο τηλέφωνο, αφού πρώτα του έστειλα μια selfie με την Πυθία, δίπλα στην Κασταλία Πηγή.
– Άκου Αρσενίου. Η μάντης μιλάει πάντα διφορούμενα, το πάει αλλού. Σήμερα, οι πατάτες της χώρας μας όλες, τιτλοφορούνται Νευροκοπίου. Πουλάει ο τίτλος. Νευροκοπίου αποκαλούνται και οι πατάτες του Καναδά, των Εσκιμώων, των Ιαπώνων, της Βραζιλίας,της Νορβηγίας, της Βουλγαρίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όλων των χωρών του κόσμου.
Κατ αντιστοιχία με τις πατάτες, είναι επιτακτική ανάγκη, να εξευρεθεί κάτι που να σκεπάζει τους πάντες και τα πάντα, τα πάντα όλα, όπως λέει ο Νίκος Αλέφαντος. Μόνο έτσι, θα αναλάβουμε, θα πάρουμε ξανά τα πάνω μας σαν χώρα. Αυτό το κάτι θα είναι σαφέστατα απο το χώρο του πολιτισμού. Θα είναι τα ευρήματα απο την Αμφίπολη ίσως. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Και συ και οι άλλοι. Να τους δώσεις τα χαιρετίσματα. Τα ξαναλέμε.
– Τα ξαναλέμε κύριε καθηγητά.
Ώστε, πατάτες Νευροκοπίου.
Στέλιος Αρσενίου