fbpx
ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Εργαστήρι κόμικς της ΦΕΞ για ενήλικες και εφήβους

Εργαστήρι κόμικς-ΦΕΞ small

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα γύρω από τα κόμικς, την ιστορία τους και τις τεχνικές τους; Πραγματοποιήστε ιστορίες που τριβελλίζουν στο μυαλό σας, παρέα με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη σας για την ένατη τέχνη και αναπτύξτε τις δεξιότητές σας στο σχέδιο, στο χρώμα και στο σενάριο! Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Καμπασελέ, τηλ: 6982908961. Συμμετοχή: 30 ευρώ το μήνα

Σχετικά με το εργαστήρι κόμικς

Το εργαστήρι απασχολεί ενήλικες και μαθητές ηλικίας 15 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία των κόμικς αλλά και να πειραματιστούν με τις τεχνικές δημιουργίας εικονογραφημένων ιστοριών. Το κάθε μάθημα θα είναι δίωρο και θα αποτελείται από ένα κομμάτι θεωρίας (15-20 λεπτά) και ένα κομμάτι πρακτικής άσκησης (90 λεπτά τουλάχιστον).

Θεωρία:

Το θεωρητικό κομμάτι θα περιλαμβάνει μια ανάλυση της ιστορίας των κόμικς. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν ανιχνεύοντας τους προγόνους των κόμικς, αρχίζοντας από τις εικονογραφημένες ιστορίες πολιτισμών της αρχαιότητας (Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Ελλάδα, Ρώμη). Στην συνέχεια θα περάσουν στην εξέλιξη των μορφών αφήγησης με εικόνες μέσα από τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα (βυζαντινά χειρόγραφα, ταπισερί Δυτικής Ευρώπης). Αυτά θα αποτελούν την εισαγωγή στον κόσμο των κόμικς.

Το κυρίως μάθημα θα καλύπτει την περίοδο : αρχές του 19ου αιώνα – σήμερα. Σε αυτό θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα διάφορα είδη των κόμικς στον δυτικό κυρίως κόσμο, με αναφορές σε συγκεκριμένους δημιουργούς και προβολές εικόνων. Τα μαθήματα αυτά θα χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες : Τα γαλλο-βελγικά κόμικς, τα αμερικάνικα κόμικς, τα γιαπωνέζικα κόμικς και  τα ελληνικά κλασσικά εικονογραφημένα. Παράλληλα με την θεωρία, θα γίνονται αναφορές σε σχεδιαστικές μεθόδους συγκεκριμένων κόμικς.

Κάποιες φορές, η θεωρία θα αντικαθίσταται από την προβολή και τον σχολιασμό σύντομων ταινιών σχετικών με τα κόμικς (κινούμενα σχέδια, αποσπάσματα ταινιών).

Πρακτική άσκηση:

Οι πρακτικές ασκήσεις θα είναι  σχετικές με το θεωρητικό κομμάτι του εκάστοτε μαθήματος. Σκοπός των ασκήσεων είναι οι μαθητές να κατανοήσουν έμπρακτα τις διάφορες τεχνικές δημιουργίας των κόμικς, έτσι ώστε να μπορέσουν προοδευτικά να δημιουργήσουν τις δικές τους, πρωτότυπες ιστορίες.  Οι ασκήσεις θα είναι αυτοτελείς και θα ολοκληρώνονται σε 1-4 μαθήματα.

Σε επόμενο στάδιο, όπου οι μαθητές θα νιώθουν πλέον άνετα με το αντικείμενο, οι ασκήσεις θα αντικατασταθούν από τη δημιουργία αυτόνομων ιστοριών με συγκεκριμένο θέμα. Οι ιστορίες αυτές δεν θα είναι μόνο ατομικές. Αντιθέτως θα προωθείται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας που ενδεχομένως θα μπορούσε αργότερα να λειτουργεί και ανεξάρτητα από τα μαθήματα.

Τα μαθήματα θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και θα διαρκέσουν από τον Νοέμβριο έως και τον Ιούλιο 2014-15.

Προγραμματισμός μαθημάτων

Νοέμβριος : Γνωριμία με τους μαθητές, παρουσίαση του μαθήματος, σύντομη σχεδιαστική άσκηση γνωριμίας – Οι πρόγονοι των κόμικς

Δεκέμβριος : Τα πρώτα κόμικς (Αγγλία, Γαλλία, Αμερική)

Ιανουάριος :Η γαλλο-βελγική σχολή (Τεντεν, Λούκυ Λουκ, Αστερίξ, Σπυρού, Αχιλέας Ταλόν…)

Φεβρουάριος : Τα αμερικάνικα κόμικς- το σύμβολο του υπερήρωα- το σύμβολο του αντιήρωα

Μάρτιος : Τα γιαπωνέζικα κόμικς – Βασικοί δημιουργοί

Απρίλιος : Τα πρώτα ελληνικά κόμικς,– Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα – Τα σημερινά ελληνικά κόμικς

Μάιος : Η ανεξάρτητη σκηνή των κόμικς, Underground comics- Έμφαση στο προσωπικό ύφος, στην πρωτοτυπία, στην αυτοβιογραφία- Graphic novels

Ιούνιος :Τα κόμικς ως μέσο αποφόρτισης κοινωνικών και ψυχικών προβλημάτων-Η σημασία του προσωπικού σχεδιαστικού και αφηγηματικού ύφους – Δημιουργία τελικού έργου συνεργασίας

Ιούλιος :Κλείσιμο του εργαστηρίου και ολοκλήρωση του τελικού έργου συνεργασίας.

Σχετικά με το δάσκαλο

Νίκος Καμπασελέ (Αθήνα, 1986)

Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, τομέας ζωγραφικής, άριστα (2004-2009).

Master 1 και 2 στην Ecole Européenne Supérieure de l’Image (Angoulême, Γαλλία), εξειδίκευση στα κόμικς (2011-2013). Υπότροφος του Ιδρύματος Γουλανδρή και της Νομαρχίας της Charente.

Εικονογράφησε βιβλία για τις Εκδόσεις της Εστίας και για το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Δίδαξε ζωγραφική στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σπάτων και κόμικς στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Μασσαλία, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά Άρθρα