Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Μήπως χρειάζονται ΟΛΟΙ τους Σεμινάρια επιμόρφωσης;

 konstantaras

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Προσπαθώντας να καταλάβω- που έτσι κι αλλιώς μού είναι πολύ δύσκολο γιατί το κάθε σημαντικό θέμα παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο από τους διάφορους «αναλυτές»- έκανα τις προάλλες μια κατά το δυνατόν προσεκτικότερη ανάγνωση διαφόρων δημοσιευμάτων και αναρτήσεων για την οικονομία της Ελλάδος.

Και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο το 90% των απόψεων  συγκλίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα της κυβέρνησης, βρέθηκα μπροστά στον τίτλο : «Οι 12 επείγουσες προτάσεις για την ελληνική οικονομία», από την από την κοινή έκθεση της Ομάδας Δράσης με  επικεφαλής  τον  Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ε  λοιπόν, απλές και αφ υψηλού διαπιστώσεις είχε κυρίως όπως ότι « εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία» και ότι  «  δυστυχώς οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες».

Και πιο κάτω μας έλεγε ότι «η έκθεση περιλαμβάνει 50 συστάσεις που θα έπρεπε να ενταχθούν στο επιχειρηματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εκ των οποίων οι 12 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα».

Στο κύριο θέμα των προτάσεων – συστάσεων, το κύριο χαρακτηριστικό ήταν ότι επρόκειτο για δυσνόητες σκέψεις ή για αυτονόητα. Και καλά τα αυτονόητα. Τα δυσνόητα; Ποιος να τα καταλάβει;  Όλοι τα διαβάζουμε αλλά όταν έρθει η ώρα να τα εξηγήσουμε σε κάποιον….. το χάος.

Διάβασα και ότι  όπως λέει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών , «μόνο μέσω Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  οι πληρωμές “έναντι”… για να παγώσουν οι κατασχέσεις. Δεν το κατάλαβα. Ρώτησα και ένα- δυο φίλους μικρομεσαίους που όταν τους ανέφερα τον Οργανισμό, έβαλαν τα γέλια.

Μετά, έπεσε το μάτι μου σε εγκύκλιο του ΙΚΑ με τίτλο « Συμπληρωματικές οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από το ΙΚΑ»,  όπου διευκρινιζόταν ότι « για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2013, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2012».

Αυτό που κατάλαβα ως έννοια αλλά όχι ως πολιτικο-οικονομικό στόχο ήταν ότι   «Εισαγωγικό μισθό 586 ευρώ αλλά και διετή δοκιμαστική απασχόληση των νέων υπαλλήλων προωθεί σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στο Δημόσιο και το  παρουσίασε σε αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μετά, διάβασα και κάποιες «καθημερινές» αποφάσεις, με στόχο –τι άλλο άραγε;- να βελτιώσουν την κατάσταση για τον καταναλωτή:

–          Στη μάχη του….γάλακτος και τα supermarket – Ποια έριξαν και ποια θα ρίξουν τις τιμές

–          “Χειροπέδες” με φειδώ και εγκράτεια για φοροδιαφυγή και οφειλές προς το δημόσιο

–          Αναδιάρθρωση με το…ζόρι για τα δάνεια της CretaFarms.

Και άλλα πολλά. Τι να ξέρει, τι να μάθει, τι να προσέξει ο πολίτης και σε ποιον να πάει για να ενημερωθεί αφού αυτοί που τα γράφουν δεν έχουν ιδέα ούτε τι συμβαίνει, ούτε τι εννοούν;

Έτσι λοιπόν, το μάτι μου έπεσε πάνω  σε ένα Σεμινάριο με τίτλο « Οικονομικά για μη Οικονομικούς», την  Πέμπτη 09 Οκτωβρίου , στο Ξενοδοχείο: Crowne Plaza, στην Αθήνα όπου μάλιστα προσφέρεται δωρεάν πάρκινγκ. Θα αναλυθούν  η σκέψη «Όλες οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν κάθε μέρα οι διοικούντες και τα στελέχη κάθε επιχείρησης εμπεριέχουν οικονομικά μεγέθη και έννοιες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν τα στοιχεία και τα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, να μπορούν να παίρνουν τις αποφάσεις αυτές βάσει πραγματικών δεδομένων και να αντιλαμβάνονται το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον».

Και τι θα κάνει το σεμινάριο;  «Με απλό και κατανοητό τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν μέσα από ασκήσεις και παραδείγματα (case studies) στα βασικά οικονομικά θέματα και θα μάθουν όλες τις οικονομικές έννοιες, που τους είναι απαραίτητες στην καθημερινή επαγγελματική ενασχόλησή τους».

Σε πε ποιούς απευθύνεται; « Σε Στελέχη Επιχειρήσεων και Επιχειρηματίες, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα στελέχη της Οικονομικής Δ/νσης και των τραπεζών ή σε όποιον θα ήθελε να γνωρίσει τις βασικές οικονομικές έννοιες και επίκαιρα θέματα της καθημερινότητας.

Μερικές  «Θεματικές ενότητες» είναι :

  1. Δομή, περιεχόμενο και αξιολόγηση των στοιχείων του Ισολογισμού, της Kατάστασης Aποτελεσμάτων  Xρήσεως και των Ταμειακών Ροών (Cash Flow)
  2. Κρίσιμα σημεία των οικονομικών καταστάσεων
  3. Αριθμοδείκτες οικονομικής απόδοσης. Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί και ποιά η χρησιμότητά τους
  4. Ποιός δείκτης υπολογίζει την πιθανότητα κατάρρευσης μιάς επιχείρησης
  5. Πηγές χρηματοδότησης, κόστος χρήματος και επιτόκια τραπεζών. Πώς υπολογίζονται και πού κυμαίνονται σήμερα

Το κόστος συμμετοχής είναι  350 Ευρώ. Μήπως θα έπρεπε τα υπουργεία και οι αρμόδιοι Φορείς  να στείλουν τα στελέχη τους, τους διευθυντές και το πολιτικό τους προσωπικό- και τους υπουργούς και τους προέδρους άμα λάχει-  για να ενημερωθούν πρώτοι αυτοί; Να καταλάβουν δηλαδή ποιο είναι το αντικείμενό τους, ποιοι είναι οι στόχοι τους, τι να γράφουν στις ανακοινώσεις και τις εγκυκλίους τους και τι να λένε όταν τους ρωτάνε;

Διότι δυστυχώς, εκεί φτάσαμε. Να μας λένε ή να μας ανακοινώνουν κάτι, να μην το καταλαβαίνουμε, να μη μπορεί να μας το εξηγήσει κανείς και μετά, να μας τιμωρούν διότι « Δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις».

Σχετικά Άρθρα