Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Κάλεσμα των ΕΒΕ που πρόσκεινται στον Σύριζα

kosmidis

 

*Για την πλαισίωση του νεοϊδρυθέντος Ριζοσπαστικού Συνδικαλιστικού Κινήματος ΕΒΕ (ΡΙΣΚΕΒΕ) και τη δημιουργία οργανωτικών προϋποθέσεων πλατιάς Κοινωνικής Συμμαχίας*

 

Αγαπητοί σ/λφοι και σύντροφοι,

Όπως είναι γνωστό στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 έλαβε χώρα η ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΡΙ.Σ.Κ.ΕΒΕ(Ριζοσπαστικό Συνδικαλιστικό Κίνημα ΕΒΕ), της νέας κίνησης στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και γενικότερα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ήδη συστάθηκε, μεταξύ πολλών δραστήριων ΕΒΕ από διάφορους νομούς της χώρας, πανελλαδικό όργανο που θα συντονίσει την ίδρυση τοπικών και κλαδικών οργανώσεων μεταξύ όλων των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ώστε να παρέμβουν συντονισμένα, με πιο δυναμικό και δημιουργικό τρόπο στη λειτουργία όλων των συλλογικών φορέων των ΕΒΕ:

των πρωτοβάθμιων (Σύλλογοι Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, Εμπορικοί Σύλλογοι, Κλαδικά Σωματεία),

των δευτεροβάθμιων (Ομοσπονδίες Τοπικές και Κλαδικές),

των τριτοβάθμιων (ΓΣΕΒΕ-ΕΣΕΕ) και

των Επιμελητηρίων κ.ά. οργανωμένων συγκροτήσεων των ΕΒΕ.

Μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας, στη βάση μιας πλατιάς Κοινωνικής Συμμαχίας. Είναι ολοφάνερο ότι ο ρόλος του ανατροπέα της σημερινής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων μπορεί να ανατεθεί πλέον μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα και με το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει πρωτίστως την αυτοδυναμία, αλλά κυρίως τη συνένωση όλων των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων που θέτουν ως άμεσο στόχο την αποδέσμευση της χώρας από τα μνημόνια και τις επιταγές της διεθνούς χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας, μετά από ευρεία συμφωνία όλων των κοινωνικών δυνάμεων. Όσον αφορά τον απώτερο στόχο της δημιουργίας σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, το χρονοδιάγραμμα της επίτευξής τους αποτελεί συνάρτηση της ανάπτυξης των λαϊκών κινητοποιήσεων για την υποστήριξη των μελλοντικών κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει -σύμφωνα με τη διατύπωση του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα- «μια νέα ισορροπία στις σχέσεις κράτους-αγοράς, στο πλαίσιο των τριών πυλώνων της οικονομίας: του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας». (Από ομιλία στη διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών). Διότι το κράτος της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, αντί να μειώνεται με την κρίση, μεταμορφώνεται και ενισχύεται.

Στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των ΕΒΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Οι ΕΒΕ κατανοούν σήμερα περισσότερο από ποτέ, ότι η επιβίωσή τους και η ανάπτυξή τους απαιτεί ένα νέο και ασφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Νέο, γιατί η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσεται δημιουργώντας νέες ανάγκες και νέες συνθήκες, που απαιτούν νέα εργαλεία αντιμετώπισης και χειρισμού, και ασφαλές, γιατί καμία οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να αποδώσει σ΄ ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον όπου με την καθοδήγηση νεοφιλελεύθερων οικονομικών κέντρων, αναπτύσσονται συνθήκες οικονομικο-κοινωνικού δαρβινισμού… Στη σύγχρονη κοινωνία η ανάπτυξη του κάθε επιμέρους οφείλει να βασίζεται αλλά και να στοχεύει στην ανάπτυξη του συνόλου. Οι ΕΒΕ σαν δραστήριο κύτταρο της κοινωνίας βιώνουν από κοινού τα προβλήματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, το σύνολο, εν γένει, των κοινωνικών αγαθών. Είναι απόλυτα επιβεβλημένη, η στοίχιση όλων των κοινωνικών δυνάμεων (ΕΒΕ, εργαζόμενων, αγροτών), με ορίζοντα τη δημιουργία μιας παραγωγικής, οικονομικής, διεκδικητικής ενότητας, ικανής να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματά μας.» Διεκδικούμε, εκτός των άλλων, μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, έξω από τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις.

Είναι επίκαιρη, όπως και αναγκαία,  η όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμετοχή και συσπείρωση των ΕΒΕ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σύνθετα και κρίσιμα προβλήματα που διαρκώς αυξάνονται και οξύνονται με δραματικό τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι στις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος των ΕΒΕ αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα.

Η επεξεργασία και η σύνταξη των θέσεων του νέου συνδικαλιστικού φορέα κατόπιν διαβούλευσης, θα ήταν σκόπιμο να μη γίνει μόνο από τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την ιδιότητα των ΕΒΕ, αλλά και από άλλους προοδευτικούς ριζοσπάστες σ/λφους που έχουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο ΡΙΣΚΕΒΕ.

Ο υποφαινόμενος, που ως επαγγελματοβιοτέχνης διετέλεσα αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης στη ΓΣΕΒΕΕ και αποτελώ μέλος των ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βιοτεχνικό Τμήμα) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), συμμετέχω στο Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΡΙΣΚΕΒΕ και έχω επιφορτιστεί να προκαλέσω τη συσπείρωση των ενδιαφερομένων σ/λφων των τομέων επαγγελματικής δράσης μου στο νέο συνδικαλιστικό κίνημα. Ώστε να συμβάλουμε με μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στην ενδυνάμωση των ενεργειών των επαγγελματικών συλλογικών οργάνων στα οποία ανήκουμε και να προχωρήσουμε κατ’ αρχήν σε Περιφερειακή Συνδιάσκεψη και στη συνέχεια να συμμετάσχουμε με τους εκπροσώπους της ΑΜ-Θ στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΡΙΣΚΕΒΕ ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι στη διάθεση κάθε σ/λφου που μετά από χρόνια ανοχής στις επίμονες ενημερώσεις μου αναφορικά με την υπεράσπιση των δίκιων μας, θα ήθελε να συνδεθεί με το Ριζοσπαστικό Συνδικαλιστικό Κίνημα των ΕΒΕ σε τοπικό και πανελλήνιο κλαδικό επίπεδο.

Οι καιροί ου μενετοί – Η ισχύς εν τη ενώσει.

Με συντροφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Αντώνης Κοσμίδης,

Σχετικά Άρθρα