Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ερώτηση Σαλτούρου και Πασχαλίδη για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια

boskos probata

Ερώτηση σχετική με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια κατέθεσε ο Ξανθιώτης Βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος μαζί με τον Καβαλιώτη βουλευτή Ιωάννη Πασχαλίδη. Η ερώτηση κατατέθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη και αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Στα μέσα του 2013 και μετά από περιφερειακές συσκέψεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώθηκε ότι οι επιλεξιμότητες ενοτήτων των βοσκοτόπων διαφοροποιούνται και μειώνονται κατά πολύ σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ότι αυτό που προέχει πρωτίστως είναι να καλυφθούν τα οριστικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων. Παρά τις αντιδράσεις και τις διαφορετικές απόψεις, δόθηκαν σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία στις Ενώσεις με τις νέες επιλεξιμότητες των βοσκοτόπων. Με τις υπερπροσπάθειες των ανθρώπων των ενώσεων, όπου κληθήκανε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ελέγξουν εκ νέου μία μία τις αιτήσεις ΟΣΔΕ σε σχέση με τα μη επιλέξιμα βοσκοτόπια και να τα αντικαταστήσουν με νέα επιλέξιμα από αυτά που υπέδειξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ολοκληρώθηκε η όλη εργασία.  Έτσι αφού στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης όλα τακτοποιήθηκαν και καλύφθηκαν με επιλέξιμα βοσκοτόπια τα οριστικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων ακολούθησαν οι προβλεπόμενες πληρωμές, τον Οκτώβριο του 2013 οι προκαταβολές και τον Δεκέμβριο οι εξοφλήσεις ενιαίας ενίσχυσης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Το καλοκαίρι του 2014 με αφορμή την πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης, παρόλο που μέσα από την παραπάνω επίπονη προσπάθεια να καταχωρηθούν εκ νέου επιλέξιμα βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους καλύπτοντας τα δικαιώματα τους από αυτά που υπέδειξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες επιλεξιμότητες (100%,62,5%, 37,5%),  ΚΑΤΑ ΕΝΑΝ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΛΟΓΟ, ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ σε σχέση με την επιλεξιμότητά τους στο ΟΣΔΕ του 2013.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε 3 πολύ βασικά προβλήματα που έχουν ή θα έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική εξόντωση των κτηνοτρόφων μας.

Α) ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ 2013

Σε σχέση με την πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης 2013, δημιουργήθηκε πρόβλημα σε μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων με την παραπάνω μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων είτε γιατί μειώθηκαν είτε γιατί μηδενίστηκαν (π.χ. 2 κτηνοτρόφοι από το ίδιο χωριό με 350 αιγοπρόβατα έκαστος ο ένας πληρώθηκε όλη την εξισωτική και ο άλλος καθόλου ή πληρώθηκε με πολύ λιγότερα διότι έτυχε στον πρώτο να μην επηρεαστεί από την αλλαγή της επιλεξιμότητας η έκταση των βοσκοτόπων και στον δεύτερο πάλι έτυχε να μηδενιστούν όλα ή να μειωθούν). Αποτέλεσμα αυτού είναι να πληρώθηκαν ελάχιστοι κτηνοτρόφοι ορθά, οι περισσότεροι να έχουν εισπράξει πολύ λιγότερα χρηματικά ποσά από αυτά που ανέμεναν σύμφωνα με το ζωικό τους κεφάλαιο και άλλοι καθόλου.

Β) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2013

Για την πληρωμή τις Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013 την οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί και σύμφωνα με τα παραπάνω, αδίκως, κινδυνεύουν να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία θα εισπραχθούν από τις πληρωμές Ενιαίας ενίσχυσης του 2014.

Γ) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2014

Με βάση τις νέες μειωμένες επιλεξιμότητες ενοτήτων βοσκοτόπων για την πληρωμή του 2014 καθώς και τις εξισωτικής το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει αρχεία με τις νέες επιλεξιμότητες ενοτήτων βοσκοτόπων στους Δήμους ανά Δημοτικό διαμέρισμα μεταφέροντας το πρόβλημα που δημιούργησε στους Δήμους και στους κτηνοτρόφους. Αυτές οι εκτάσεις είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με τις ανάγκες των οριστικών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

Σας αποστέλλω αποτελέσματα επεξεργασίας  που αφορούν Κοινότητες από 2 Δήμους ( Δήμος Νέστου και Δήμος Καβάλας) του Νομού Καβάλας (με προσέγγιση +-6%)

ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ :

Οι επιλέξιμες ενότητες βοσκοτόπων που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους Δήμους είναι περίπου 5.662 εκτάρια (61% ή σύνολο των 15065 το 37,6%).

Για να καλυφθούν τα οριστικά δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης των κτηνοτρόφων χρειάζονται 9.258 επιλέξιμα εκτάρια (100% ή στο σύνολο των 15065 το 61,50%) για να  πληρωθούν μόνο την ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ χρειάζονται ΕΠΙΠΛΕΟΝ 5.807 επιλέξιμα εκτάρια βοσκοτόπων.

Η  ΕΛΛΕΙΨΗ επιλέξιμων βοσκοτόπων μόνο για την πληρωμή ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ  είναι  -3.595 επιλέξιμα εκτάρια (-38,5%)

Οι κτηνοτρόφοι για να πληρωθούν ΕΝΙΑΙΑ και ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ  χρειάζονται ΣΥΝΟΛΙΚΑ 15.065 επιλέξιμα βοσκοτόπια  (100% αλλά τους δίνετε το 37,6%).

ΠΛΗΡΩΜΕΣ :

Εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων οι κτηνοτρόφοι θα εισέπρατταν μόνο από επιδοτήσεις 2.453.846 ευρώ (100%) ενώ μετά από το πρόβλημα που δημιουργούν οι μειώσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων προβλέπεται να εισπράξουν από επιδοτήσεις 1.122.747 ευρώ (45,75%) άρα θα απολέσουν μόνο από επιδοτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 1.292.761 ευρώ  (52,68%).

Μόνο για το 2013 με την υφιστάμενη κατάσταση των βοσκοτόπων που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα χαθούν, περίπου, 450.600 ευρώ.

Επιτρέψετε μου χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ένα παράδειγμα ορεινού κτηνοτροφικού χωριού του Ν. Καβάλας που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος:

15 κτηνοτρόφοι για να καλύψουν τα οριστικά δικαιώματα τους χρειάζονται περίπου 742 ΗΑ από τα οποία εισπράττουν επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης 148.908 ευρώ ενώ για να καλύψουν την εξισωτική τους χρειάζονται επιπλέον άλλα 125 ΗΑ περίπου. Συνολικά χρειάζονται 867 ΗΑ ενώ οι επιλέξιμες εκτάσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι 121 ΗΑ.

Αποτέλεσμα, για την Ενιαία Ενίσχυση  από τις 148.908 ευρώ περίπου που θα εισέπρατταν να εισπράξουν, στην καλύτερη περίπτωση,  24343(16,35%) έχοντας απώλεια 124.564 ευρώ ( 83,65%) και  απώλεια από εξισωτική 43.000, περίπου, ευρώ (80%).

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ :

Α )  Εφόσον είχαν προσδιοριστεί  μέσα στο 2013 οι νέες  επιλεξιμότητες ενοτήτων των βοσκοτόπων και πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι για το 2013  ενιαία ενίσχυση για ποιον λόγο,  εκ των υστέρων, μέσα στο 2014 αυτές μειώθηκαν εκ νέου και για το 2013;

Β) Πως σκέπτεστε να λύσετε το πρόβλημα της εξισωτικής 2013 ώστε να την λάβουν όλοι όσοι την δικαιούνταν και τα προηγούμενα χρόνια;

Γ) Θα κληθούν οι κτηνοτρόφοι να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα για την ενιαία ενίσχυση 2013 μετά την μείωση που εκ νέου πραγματοποιήσατε;

Δ) Πως θα καλυφθούν με επιλέξιμα βοσκοτόπια τα οριστικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων και πως θα πληρωθούν τη στιγμή που αυτά που δίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους Δήμους  ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ  ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ;

Ε) Προβλέπεται, στον σχεδιασμό του Υπουργείου, να προστεθούν επιλέξιμες ενότητες βοσκοτόπων και αν ναι με ποιο τρόπο και πότε;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

1. Πασχαλίδης Ιωάννης-ΝΔ

Βουλευτής Ν. Καβάλας

2. Σαλτούρος Δημήτριος ΠΑΣΟΚ

Βουλευτής Ν. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα