fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Ποδηλατοδρομία στο Χρυσοχώρι στα πλαίσια του Φεστιβάλ Καλλιρόη

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? Epamath (2)

Επιτυχία σημείωσε η ποδηλατοδρομία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Καλλιρόη 2014 που διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου. Η ποδηλατική διαδρομή φέτος απέκτησε ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα με την συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας. Tο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης που συμμετείχε  στην εκδήλωση ενημέρωσε τους μικρούς και μεγάλους ποδηλατοδρόμους για την σπουδαιότητα και την μοναδικότητα της περιοχής με σκοπό την ευαισθητοπoίηση και γνωριμία των μικρών μας φίλων που παρευρέθηκαν.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πιο σημαντικό και ευαίσθητο οικολογικά τμήμα του Εθνικού Πάρκου, τον ποταμό Νέστο. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε την διαδρομή από το αναψυκτήριο Νέστος και κατάληξη στο Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Νέστου ακολουθώντας το δυτικό ανάχωμα. Ωστόσο, λόγω   του άστατου καιρού που επικρατούσε εκείνη την ημέρα επιλέχθηκε μικρότερο τμήμα, έτσι από  το ύψος του Χρυσοχωρίου έως το Κέντρο Υποδοχής, περνώντας  μέσα από μια διαδρομή με  πυκνοφυτεμένες λεύκες, φτάσανε  στο φυσικό τμήμα του παραποτάμιου δάσους.

Στον τερματισμό, μετά την απαραίτητη ανάπαυλα για ανάκτηση δυνάμεων, ακολούθησε από το επιστημονικό προσωπικό του φορέα, ενημέρωση για τα φυτικά είδη της περιοχής, τα είδη του ζωικού βασιλείου που βρίσκονται υπό επιστημονική παρακολούθηση (όπως ο κολχικός φασιανός, το τσακάλι, η βίδρα, η αγριόγατα και άλλα) και τη σημασία προστασίας του Μεγάλου Δάσους  αλλά και της δράσης των εθελοντών. Η βροχή μπορεί να μην επέτρεψε να πραγματοποιηθούν τα παιχνίδια, ο εθελοντικός καθαρισμός που είχαν σχεδιαστεί όσο και οι εικαστικές δραστηριότητες από τον κ. Κοτζαπαναγιώτη (ζωγράφο), ωστόσο η καλή διάθεση όλων δεν άλλαξε.

Η ωραία αυτή εκδήλωση έκλεισε με την  ευχή όλων, να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κοινές δράσεις που θα αναδεικνύουν τόσο την οικολογική σημασία και ιδιαιτερότητα της περιοχής όσο και εναλλακτικούς τρόπους αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ.

Σχετικά Άρθρα