Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Στην Ξάνθη υπάρχουν νέες άξιες ποιητικές φωνές …

DSC01239

Οι λάτρεις της ποίησης, αλλά και όσοι/ όσες αναρωτιούνται γιατί ποίηση; Βρήκαν απαντήσεις στις γιορτές παλιάς πόλης από τρεις νέες ποιητικές φωνές που παρουσιάστηκαν στο Μονοπάτι της Ζωής από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και τις Εκδόσεις Σπανίδη.

ΡΑΜΠΑΝ ΙΜΠΡΑΜΟΓΛΟΥ «ΝΕΣΤΟΣ-… Ο Παράδεισος της ψυχής μου ..»

ΧΑΡΙΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ «ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΙΕ- ΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ»

ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ «…ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ…»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΠΑΝΙΔΗ – ΞΑΝΘΗ 2014

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Σπανίδης, τη συντόνιζε ο Θανάσης Μουσόπουλος, ενώ για τις ποιήτριες μίλησε η Μαρία Ράλλη Υδραίου, η Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου και ο Θανάσης Μουσόπουλος. Οι ίδιες οι ποιήτριες μετά τις εισηγήσεις διάβασαν ποιήματά τους.

Ο Θανάσης Μουσόπουλος σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ, Μάλλον, η Ποίηση έχει θέση σε κάθε στιγμή της ζωής μας, σε χαρά ή σε λύπη, σε στιγμές αγώνα ή σε ξεκούραση, Όπως γράφω στο ποίημα με τον τίτλο ΠΟΙΗΣΗ:

Άλλη ποίηση το βράδυ

Για νανούρισμα

Άλλη ποίηση το πρωί

Για τη ζωή

Ο καθείς

και τα όπλα του.

Για μένα, σημαντικό είναι να αφήνουμε χώρο για την όποιας μορφής δημιουργία = ποίηση στη ζωή μας. Αν θέλετε, να επιδιώκουμε τη δημιουργία. Πολλοί ρωτούν : όλοι / όλες μπορούν να είναι ποιητές / ποιήτριες. Μήπως για να φάμε το μεσημέρι και το βράδυ στο σπίτι μας πρέπει πρώτα να γίνουμε πτυχιούχοι μάγειροι και μαγείρισσες;

Πέρα από την πίστη μου αυτή, ότι δηλαδή θα ρθει ώρα που ο κάθε άνθρωπος θα είναι δημιουργός- αυτή θα είναι η τέλεια κοινωνία- πιστεύω ότι σήμερα έχουμε στο πρόσωπο και στο έργο των τριών εμφανιζομένων βιβλίων ποιημάτων έχουμε τρεις ποιήτριες δημιουργούς, από τις οποίες η Ραμπάν και η Μαρία βγάζουν το πρώτο τους βιβλίο και η Χάρις το δεύτερο. Πρόκειται για νέες ποιήτριες. Μας γεμίζει χαρά η δημιουργία τους- αν μάλιστα ενώσω τα αρχικά στα τρία ονόματα θα έλεγα ότι και οι τρεις τους μαζί είναι ΧΑ- ΡΑ- ΜΑ ή ΧΑ- Ρ- ΜΑ»

Στην Ξάνθη υπάρχουν νέες άξιες ποιητικές φωνές …

 DSC01234 DSC01199 DSC01209 DSC01212 DSC01224 DSC01230

ΤΡΕΙΣ “ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ” ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

«Η Ποίηση δεν είναι μόνο, τέχνη, είναι και στάση ζωής, μια διαρκής αναζήτηση ανθρώπινης αυθεντικότητας πάνω και έξω από τις σχετικές αξίες που ρυθμίζουν την συμβατική ζωή των κοινωνιών. Ασκώντας την ποίηση, βιώνεις μια εσωτερική περιπέτεια όπου φαντασία και πραγματικότητα συμπλέκονται και αλληλοδικαιώνονται δίνοντάς σου, κάθε τόσο, την αίσθηση της αληθινής ζωής.

Αν αυτή την εμπειρία κατορθώσεις να την μεταδώσεις στους συνανθρώπους σου, μέσα από ένα μαγικό παιχνίδι με τις λέξεις, ελευθερώνεσαι από τον εαυτό σου και υπηρετείς έμπρακτα την αγάπη.

Έτσι, ο θάνατος δεν έχει πια σημασία»(Στρατής Πασχάλης). Φιλόκαλοι της σκέψης μας Φιλόκαλοι της πράξης μας. Η πραγματικότητα είναι τόσο διαυγής, που η σχέση μας μαζί της δεν αφήνει περιθώρια ούτε για ψέματα ούτε για υπεκφυγές. Εδώ λοιπόν απόψε, στο αγαπημένο μας Μονοπάτι Της Ζωής, σε μια πράσινη φωλιά, μέσα στις φυλλωσιές του Κοσύνθου ποταμού, ανάμεσα σε ξέφωτα και διαδρομές, καθώς πλησιάζει η ώρα που τα πουλιά θα αποδημήσουν προς το γαλάζιο, Το Δίκτυο Λόγου Και Πράξης δείχνει με την δράση του, το Μονοπάτι για το αναγκαίο κοπιώδες πέρασμα της κοινωνίας από την παθητική ετερονομία σε μια ενεργητική αυτονομία.

Η δημιουργία και η λειτουργία αυτού εδώ του χώρου αποτέλεσε ένα ορόσημο για την αναμέτρησή μας με το υψηλό, όρισε το αληθές ως διαρκές, καθώς και το κοινό και το κύριο ως παντοτινή έγνοια. Η περιπλάνηση στο Μονοπάτι Της Ζωής δεν απαιτεί μόνο επιδεξιότητα, είναι και μία περίπλοκη πράξη εμπιστοσύνης, να συλλογίζεσαι όσο θέλεις καθώς θα ταξιδεύεις.

Σήμερα λοιπόν Παρασκευή 5 του Σεπτέμβρη εν έτος 2014, καθώς ο Κρόνος, ο Άρης, ο Δέλτα του Σκορπιού και ο Αντάρης σχηματίζουν μια γραμμή με ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, με τον Δέλτα  να  παραμένει φωτεινός με διακυμάνσεις, έχω την χαρά και την τιμή να υποβάλω ενώπιον σας τον εκδιδόμενο ποιητικό λόγο τριών θηλυκών της Πόλης-Αγοράς Της Ξάνθης.

Ραμπάν Ιμπράμογλου «Νέστος, το ποτάμι της ψυχής μου»

Χάρις Καρακατσάνη «Ακροβατώντας σε διε-φθαρμένο σχοινί»

Μαρία Μουσοπούλου «…Σαν Βροχή…»

Ο ποιητικός τους λόγος σε κάθε περίπτωση είναι κατ’ εξοχήν προϊόν ωσμώσεων και αλλεπάλληλων  νοηματικών ανακατατάξεων. «Η ποίηση έψαξε να βρει τον εαυτό της, τους νόμους της δικής της καθαρότητας, κι έφθασε μερικές φορές να εμπνευστεί κατευθείαν από την κεκτημένη αυτοσυνείδηση».

Τρείς Ποιήτριες πολυσυλλεκτικές, καταγράφουν ένα τοπίο που συνεχίζει να αλλάζει διαρκώς. Ένα τοπίο που έχει το χαρακτηριστικό, ότι είναι προϊόν συνάντησης διαφορετικών επιλογών, αλλά με κοινό επίπεδο αντίληψης και των τριών. Η αγάπη τους για την ποίηση φαίνεται στις επιλογές των ποιημάτων της κάθε μιας, τα οποία πραγματικά ξεδιπλώνουν μια εικόνα ποιητικής και κοσμοαντίληψης, ανοίγοντας έναν διάλογο με τον αναγνώστη.

Μακριά από το βιαστικό βλέμμα, την επιπόλαιη πρόσληψη, το διχασμένο εγώ, εκεί, στο σύνορο, όπου το καταφανώς επίκαιρο, ενδέχεται να απελευθερώσει τις απώτερες ουσίες.

Μια ποίηση αισθήσεων, όπου ήχοι, γεύση, αγγίγματα, μυρωδιές και χρώματα σε τυλίγουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη μελαγχολία, ερωτισμό και την χαρά της ζωής που επιμένει να υπάρχει, ακόμα και δίπλα στην οδύνη.

Μέσα στην σύγχυση λοιπόν των ημερών που διανύουμε ο ποιητικός τους λόγος, μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα εκείνα τα θετικά στοιχεία στην Πόλη-Αγορά Της Ξάνθης από τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε και να κάνουμε μερικά βήματα εμπρός.

Με εκτίμηση

Ο εκδότης

Μιχάλης Σπανίδης

 

…Σαν βροχή… isbn:978-960-6653-77-3/σελίδες 20/τιμή 5,33

Ακροβατώντας σε Διε-φθαρμένο σχοινί:isbn:978-960-6653-76-6/σελίδες 60/τιμή 5,33

Νέστος… ο Παράδεισος της ψυχής μου… isbn:978-960-6653-75-9/σελίδες 32/τιμή 5,33

EXOFYLO1 exofylo2 exofylo3

Σχετικά Άρθρα