Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Συνεχίζει την δράση του στην Ξάνθη το Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Π 002

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.) συνεχίζει τον κύκλο των ιδιαίτερα επιτυχημένων δραστηριοτήτων του στην Ξάνθη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η πολύ σημαντική αυτή συνεργασία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της  μορφωτικής σκευής όλων μας και στη διεύρυνση του γλωσσικού μας ορίζοντα και του επικοινωνιακού μας σύμπαντος.

Στους πανέμορφους χώρους του Πολιτιστικού Πολυχώρου της Καπναποθήκης ΅Π΅,  του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα λειτουργήσουν την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 τμήματα ενηλίκων για την εκμάθηση της βουλγαρικής, της ρωσικής και της τουρκικής γλώσσας. Οι σπουδές διαρκούν 4 ανεξάρτητες ακαδημαϊκές χρονιές με απογευματινά μαθήματα των 2 διδακτικών  ωρών δύο φορές την εβδομάδα.

Κάθε ακαδημαϊκό έτος αντιστοιχεί σε ολοκληρωμένο επίπεδο γλωσσομάθειας. Τα νέα τμήματα θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 και θα λήξουν 29 Μαΐου 2015. Οι εγγραφές συνεχίζονται το κόστος είναι 500 ευρώ ετησίως και ισχύουν ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ για όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ελληνικού Στρατού. Tο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου  (I.M.X.A.) ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953.

Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ασχολείται με τη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού των βαλκανικών χωρών κατά τη νεότερη και σύγχρονη περίοδο. Tο εκδοτικό έργο του Ιδρύματος περιλαμβάνει 300 περίπου τίτλους επιστημονικών μονογραφιών και τις περιοδικές εκδόσεις Bαλκανικά Σύμμεικτα, στην ελληνική γλώσσα, και Balkan Studies, από τις πιο έγκυρες ξενόγλωσσες περιοδικές εκδόσεις με διεθνή απήχηση στο είδος της. Μοναδική στον ελλαδικό χώρο, εξειδικευμένη σε βαλκανικά θέματα, πλήρως μηχανογραφημένη, είναι η Bαλκανική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.  Διαθέτει πάνω από 25.000 τόμους και 700 περίπου τίτλους περιοδικών εκδόσεων. Στο διεθνή χώρο, το IMXA έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο επαφών και συνεργασίας με διάφορα ανώτατα επιστημονικά κέντρα, με τις Aκαδημίες Eπιστημών και πανεπιστημιακές σχολές των βαλκανικών χωρών και με αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα άλλων χωρών. Αποτέλεσμα της παραπάνω συνεργασίας είναι η διοργάνωση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πολλών διμερών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.

Εδώ και 40 συνεχόμενα έτη το Ίδρυμα διοργανώνει το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού (International Summer School), κάθε Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει προσφέρει σε χιλιάδες αλλοδαπούς την ευκαιρία όχι μόνο να καλλιεργήσουν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και, ιδιαίτερα, της Βόρειας Ελλάδας.

Η Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής του ΙΜΧΑ, που λειτουργεί από το 1963 και επί χρόνια υπήρξε η μόνη στο είδος της σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, έχει ως έργο τη διδασκαλία όλων των βαλκανικών γλωσσών και επιπλέον της ρωσικής, της τσεχικής, της πολωνικής, της ελληνικής για αλλοδαπούς και της αραβικής.  Εκτός όμως από το καθαρά διδακτικό της έργο, στόχος της είναι και η γνωριμία  των σπουδαστών με τον πολιτισμό και τα γράμματα των αντίστοιχων χωρών. Για το σκοπό αυτό οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις και ημερίδες αφιερωμένες σε συγκεκριμένες χώρες.

loading...

Σχετικά Άρθρα