Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Το δίκτυο λόγου και πράξης για τις γιορτές παλιάς πόλης 2014

moysopoylos

Καθώς τελείωσαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης στις οποίες πήραμε μέρος με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους/όλες που συνέδραμαν στην προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τις εκδόσεις Σπανίδη, τον Κρυωνά Σεργκενλίδη, τη Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης, τα Φροντιστήρια Ηρ. Ζωγράφου, Ορόσημο και Πορεία, την Ι. Μητρόπολη Ξάνθης με τους οποίους συνεργαστήκαμε σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή κοινού. Η εκδήλωση – αφιέρωμα στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο – El Greco θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο διάστημα στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης».

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Οργάνωση και το έργο της Δημογεροντίας Ξάνθης κατά την περίοδο 1892 – 1912» του Αριστοτέλη Αλεξόπουλου πρωτοστάτησε ο διδάκτορας ιστορίας Δημήτρης Κασαπίδης.

Στο Λογοτεχνικό Σεμινάριο για τον Κ. Π. Καβάφη συντέλεσαν οι φιλόλογοι Ηρακλής Ζωγράφος, Γαβριέλλα Ντάραμπα, Θεόφιλος Φυλακτάκης και Θανάσης Μουσόπουλος, οι Γιώργος Μπατζακίδης και Κωνσταντίνος Ταβουλτσίδης, ποιητής και ο μουσικός Άγγελος Μουρβάτης.

Την εξαίρετη ποιητική  βραδιά παρουσίασης των ποιητικών συλλογών της Ραμπάν Ιμπράμογλου, Χάρις Καρακατσάνη και Μαρίας Μουσοπούλου υλοποίησαν οι Μιχάλης Σπανίδης – ως εκδότης – και οι ποιήτριες Μαρία Ράλλη Υδραίου, Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου και ο ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος.

Το Σαββατόβραδο ήταν μια βυζαντινή μυσταγωγία, με το Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα που μίλησε για το Μοναχισμό ως παράγοντα πολιτισμού και τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χ. Διαφωνίδη, Άγγ. Κατάκη, Ιω. Νταβράζο και Κ. Μπερετζίκη που απέδωσαν θαυμάσια εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στο κλείσιμο των εκδηλώσεων, μια εξαιρετική ομάδα ποιητών και ποιητριών καθήλωσαν με τις απαγγελίες τους το θερμό κοινό. Η βραδιά ξεκίνησε με εισήγηση του Γιώργου Κωτούλα, στη συνέχεια ανακοινώθηκε από το συντονιστή του Δικτύου και της εκδήλωσης Θανάση Μουσόπουλο ότι κατά το επόμενο διάστημα ως το τέλος του έτους θα τιμηθεί ο βορειοθρακιώτης ποιητής Κώστας Βάρναλης που φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατό του – η Δ. Κατάκη διάβασε ποίημα του Κ. Βάρναλη. Στη συνέχεια οι ποιητές και οι ποιήτριες διάβασαν ποιήματά τους : Φ. Βορίδου, Στ. Αρσενίου, Γ. Στεφανίδης, Μαρία Ράλλη Υδραίου, Ελ. Ψαραλίδου, Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, Ζ. Χάιτα, Β. Γιαπουντζαλή, Αλ. Χρηστακίδου, Κων. Ταβουλτσίδης, Δ. Κατάκη, Τ. Συμεωνίδης, Αν Κούλογλου, Γ. Κωτούλας, Χρ. Ανατολίτη και Θαν. Μουσόπουλος. Η βραδιά έκλεισε με τον Μπάμπη Κούκο που τραγούδησε και έπαιξε με την κιθάρα του τραγούδια που έγραψε πάνω σε στίχους ξανθιωτών ποιητών.

Τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Θ. Μουσόπουλος, Γ. Κωτούλας και Μ. Σπανίδης ευχαρίστησαν το κοινό και όλους/όλες όσους/όσες συνδράμουν στο έργο του Δικτύου και υποσχέθηκαν συνέχιση και ένταση του έργου του.

Ευχαριστούμε από το βάθος της καρδιάς μας τους φίλους και φίλες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, τους εθελοντές και εθελόντριες που βοήθησαν στην οργάνωση, την κυρία Μαρία, τον Κώστα, τον κύριο Λεωνίδα, τη Σούλα και τις άλλες κυρίες που εξέθεταν έργα τους στο Μονοπάτι, όσους φίλους βοήθησαν στις καρέκλες και στον ευπρεπισμό του χώρου. Για να γίνει το κάθετι αθέατοι / αθέατες εθελοντές καταβάλλουν κόπο και διαθέτουν χρόνο.

Επίσης, εκφράζουμε ευχαριστίες στα Μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ερτζιανά και ηλεκτρονικά. Όσα μέσα κάνουν αρνητικά σχόλια μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Ας έρθουν να μας βοηθήσουν στο έργο μας.

Ευχαριστούμε τέλος το Δημοτικό Ραδιόφωνο– Όμορφη Πόλη που ήταν χορηγός επικοινωνίας, καθώς και το Κέντρο Πολιτισμού για την αφίσα των εκδηλώσεών μας.

Θανάσης Μουσόπουλος

Συντονιστής Δικτύου Λ&Π

Σχετικά Άρθρα