Μειονότητα Τελευταία Νέα

Οδηγίες της κτηνιατρικής για την θρησκευτική σφαγή του Κουρμπάν Μαϊράμ

eylogia probata

Εν’ όψει της θρησκευτικής Εορτής των Μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ), στις αρχές Οκτωβρίου 2014 και επειδή:

– Κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κινδύνους για την Υγεία των καταναλωτών

– Από 18/6/2014 έχουμε νέα κρούσματα Ευλογιάς των προβάτων  στην περιοχή του Νοτίου Έβρου(από Σουφλί έως και Αλεξανδρούπολη)

– Η Ευλογιά στον Νότιο Έβρο φαίνεται να λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις

– Η  αγορά και μετακίνηση ζώων από τον Έβρο περικλείει τεράστιους κινδύνους για την μετάδοση της Ευλογιάς και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας και της χώρας

Η Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και όλων των εμπλεκομένων στα εξής:

Α. Σχετικά με την αγορά και την διακίνηση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΩΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΈΒΡΟΥ

Μετακίνηση από τον Β. Έβρο(τελευταίο κρούσμα πριν 8 μήνες) επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ορεστιάδας, σε συνεννόηση με τον τόπο προορισμού και με την προϋπόθεση πως το φορτίο δεν θα διέλθει από τον Νότιο Έβρο

Όλα τα ζώα που θα σφαγούν για την θρησκευτική τελετή πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν ποτέ κρούσματα Ευλογιάς  ή που έχουν   παρέλθει τουλάχιστον 6μήνες από το τελευταίο κρούσμα

Όλα τα ζώα που διακινούνται για θρησκευτική σφαγή πρέπει να συνοδεύονται από  άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή)  και   θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια(σκουλαρίκια.). Όλα τα έγγραφα εκδίδονται από το  αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο και η μετακίνηση πραγματοποιείται  μετά από έγκρισή του.

Για να διαγραφούν τα ζώα από το μητρώο , όλοι οι έμποροι ή κτηνοτρόφοι πρέπει να επιστρέψουν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους όλα τα συνοδευτικά έγγραφα  και αποδεικτικά σφαγής σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής τους.

Β. Σχετικά με την σφαγή

Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων(πρώην Νομών) με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.

Βοοειδή μεγαλύτερα των 72 μηνών και αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 18 μηνών,  θα εξετάζονται για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας θα παραλαμβάνεται μέσα σε 24 ώρες από τη σφαγή.

Συνιστάται να  προτιμούνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των  18 μηνών,  καθώς για τα παραπάνω ζώα  δεν απαιτείται εξέταση για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται αμέσως από το σφαγείο

Σε περίπτωση που κάποια ζώα θα σφαγούν εκτός σφαγείου και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω , τα εξής όργανα των ζώων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο, το μεσεντέριο.

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, η σπλήνα ακόμα και των αμνοεριφίων.

Γ. Κυρώσεις

Παρακαλούμε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μην μεταδοθεί η Ευλογιά  και στις άλλες περιοχές της Περιφέρειας, Στους παραβάτες θα επιβληθούν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα