Μειονότητα Τελευταία Νέα

Η Μπακογιάννη μίλησε για την Θρησκευτική Σχολή της Χάλκης

ntora patriarxis mpakogiannh

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.) Χαλήτ Χαμπίπογλου: «Οι δηλώσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, παρά το ότι η ίδια γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, είναι μεροληπτικές και αποτελούν την ακριβή επανάληψη της επίσημης θέσης του Ελληνικού Κράτους».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, προέβην σε δηλώσεις σχετικά με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Σύμφωνα με την είδηση του ‘Azınlıkça’ η Μπακογιάννη δήλωσε ότι: «Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που η Τουρκία έγινε δεκτή ως υποψήφιο μέλος στην ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος, λυπάμαι να πω, δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι τα μείζονα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελούν ζητήματα διμερών ρυθμίσεων ούτε υπάγονται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ χωρών επί αμοιβαιότητι και με την παροχή ανταλλαγμάτων. Η επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό θέμα. Πρόκειται για οικουμενικό αίτημα που άπτεται των ατομικών δικαιωμάτων των ορθοδόξων χριστιανών όπου γης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στις 1 Σεπτεμβρίου 2014 στην Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, ερωτηθείς από μία εφημερίδα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να δώσει άδεια στην Τουρκία να κατασκευάσει τα δυο τζαμιά στην Αθήνα και να επιτρέψει την εκλογή του Αρχιμουφτή.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. δήλωσε ότι: «Η προσδοκία μας από έναν πολιτικό τέτοιου επιπέδου, σαν την κα Μπακογιάννη, η οποία στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός εξωτερικών της χώρας μας Ελλάδας και γνωρίζει από κοντά τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, δεν ήταν να επαναλάβει την γνωστή επίσημη θέση του Ελληνικού Κράτους, αλλά να προβεί σε μια δήλωση αμερόληπτη και καθησυχαστική. Όπως πολύ καλά γνωρίζει και η κυρία Μπακογιάννη, η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προσδιορίζει το καθεστώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αναγνωρίζοντας και μια αυτόνομη δομή στην Μειονότητα όσον αφορά τα πεδία της θρησκείας και παιδείας. Η ίδια αυτόνομη δομή αναγνωρίζεται επίσης, και για την Ορθόδοξη Μειονότητα του Ιστανμπούλ. Ωστόσο, τη στιγμή που η μητρική μας πατρίδα, η Τουρκία, προχώρησε και προχωράει σε συγκεκριμένα βήματα για την βελτίωση των δικαιωμάτων της Ορθόδοξης Μειονότητας του Ιστανμπούλ, η χώρα μας Ελλάδα όχι μόνο δεν προβαίνει σε συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Μειονότητας, παράγει καινούρια όπως τον λεγόμενο «νόμο των 240 ιμάμηδων», παραβλέποντας την κάθε θρησκευτική αυτονομία της Μειονότητάς μας.

Σχετικά Άρθρα