Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

Γ. Ορφανός: «Η ΔΕΘ εξελίσσεται σταδιακά σε μείζονος σημασίας εκθεσιακό γεγονός για τη Ν.Α. Ευρώπη»

 3-9-2014 317 3-9-2014 292

Την πεποίθηση ότι η ΔΕΘ επανακτά τη δυναμική που είχε στο παρελθόν και εξελίσσεται σταδιακά σε μείζονος σημασίας εκθεσιακή διοργάνωση για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, ενόψει της 79ης ΔΕΘ. Όπως τόνισε ο κ. Ορφανός, η συγχώνευση της ΔΕΘ με την HELEXPO σε ένα ενιαίο εκθεσιακό φορέα «συνέβαλλε στην μείωση των λειτουργικών εξόδων και στη δημιουργία συνθηκών κερδοφορίας» ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ενίσχυσε την συμμετοχή της σε εκθέσεις του εξωτερικού.

«Το βασικό σκεπτικό διεθνοποίησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ είναι η συνεργασία με γνώστες του διεθνούς εκθεσιακού αντικειμένου και του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, με στόχο την αύξηση της επιρροής της εταιρείας, την προώθηση προϊόντων, ιδεών, νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και συνεισφοράς στην βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό», επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του ΥΜΑΘ, Γ. Ορφανού.  «Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί, εδώ και χρόνια, γεγονός-ορόσημο, τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και για την Μακεδονία και την Θράκη, γενικότερα. Η φετινή, 79η διοργάνωση διεξάγεται σε μια εποχή όπου η χώρα μας πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης. Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που τα οικονομικά στοιχεία εμφανίζουν θετικό πρόσημο και η κυβέρνηση έχει πλέον το δημοσιονομικό πλεονέκτημα να δρομολογήσει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η 79η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες από την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, όντας το κορυφαίο οικονομικό και κοινωνικό γεγονός της χρονιάς. Ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν και χαρακτηρίζουν την φετινή διοργάνωση; Καταρχήν, ο αριθμός των κρατικών συμμετοχών είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των εκθετών είναι αυξημένο. Επιπλέον, είναι ενισχυμένη η παρουσία των ξένων εκθετών, με την συμμετοχή σημαντικών εταιριών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΘ επανακτά τη δυναμική που είχε στο παρελθόν και εξελίσσεται σταδιακά σε μείζονος σημασίας εκθεσιακή διοργάνωση για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Ωστόσο, θεωρώ πως ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την 79η ΔΕΘ είναι οι καινοτόμες δράσεις που φιλοξενούνται στο εκθεσιακό κέντρο. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN και το εργοστάσιο σοκολάτας  είναι δρώμενα που αναδεικνύουν την πρωτοποριακή αντίληψη στην καθημερινότητα μας. Επίσης, η έκθεση ‘Ορθοδόξων Τέχνη’ όπως και το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, είναι πρωτοβουλίες που προβάλλουν την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και αρχιτεκτονική. Έχω δηλώσει  πως η συγχώνευση της ΔΕΘ με την HELEXPO σε ένα ενιαίο εκθεσιακό φορέα, συνέβαλλε στην μείωση των λειτουργικών εξόδων και στη δημιουργία συνθηκών κερδοφορίας. Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της εξωστρεφούς αντίληψης που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, ενισχύεται η συμμετοχή της σε εκθέσεις του εξωτερικού. Έτσι, με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ακόμα περισσότερο ο διεθνής χαρακτήρας του φορέα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις ‘μετοχές’ του στον παγκόσμιο εκθεσιακό χάρτη.

Το βασικό σκεπτικό διεθνοποίησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ είναι η συνεργασία με γνώστες του διεθνούς εκθεσιακού αντικειμένου και του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, με στόχο την αύξηση της επιρροής της εταιρείας, την προώθηση προϊόντων, ιδεών, νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και συνεισφοράς στην βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Ωστόσο, αναγκαία συνθήκη για να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων, ώστε οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν να επενδύουν στο κοινό όφελος. Με ‘σύμμαχο’ λοιπόν αυτή την αντίληψη, μπορούμε να πορευτούμε με αισιοδοξία στο μέλλον ότι θα τα καταφέρουμε. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διοργάνωση και να απευθύνω ένα μήνυμα σε όσους επέλεξαν να διαδηλώσουν ανήμερα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ: να σεβαστούν τον θεσμό και να έχουν κατά νου πως σε μια γιορτή, ο επισκέπτης τιμά τον οικοδεσπότη που τον φιλοξενεί στο σπίτι του που είναι η Θεσσαλονίκη».

Σχετικά Άρθρα