Μειονότητα

Οι εκπρόσωποι της FUEN, MIDAS μαζί με τις μειονότητες της Γερμανίας και της Δανίας ήταν στην Δυτική Θράκη

 KesifZiyareti5 KesifZiyareti1 KesifZiyareti2 KesifZiyareti3 KesifZiyareti4

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Προσώπων (FUEΝ), συνοδευόμενοι από τα στελέχη του (DEB) Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης, και των συλλόγων απόφοιτων των Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD), η Ευρωπαϊκή Ένωση Ημερησίων Εφημερίδων που Βγαίνουν σε Μειονοτικές και Τοπικές Γλώσσες) (DIMAS), και οι εκπρόσωποι της μειονότητας της Γερμανίας DAN και της Γερμανικής μειονότητας στη Δανία, πραγματοποίησαν μια αποκαλυπτική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη. Στις 19- 22 Ιουνίου το 2014, η συμβουλευτική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν 16 άτομα και εξέτασαν τα προβλήματα της «Τουρκικής Μειονότητας» της Δυτικής Θράκης.

Την παρασκευή 20 Ιουνίου η συμβουλευτική επιτροπή επισκέπτεται το κόμμα DEB στην έδρα του, πραγματοποίησαν μια συνάντηση σε ένα ευρύ φάσμα με τους εκπροσώπους της μειονότητας των ΜΜΕ για να ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Τούρκικη Μειονότητα» πάνω στο πεδίο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Στη συνάντηση συζητήθηκε στα γραπτά και ακουστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ενημέρωσης, εκ μέρους της DIMAS είχε έξι δημοσιογράφοι και δυο άτομα που κάνουν το διδακτορικό στον τομέα ενημέρωσης σημείωσαν τα προβλήματα της «Τούρκικης Μειονότητας» της Δυτικής Θράκης, οι εκπρόσωποι τις μειονοτικές εφημερίδες εξέφρασαν τα δικά τους εμπειρία. Μετά το μεσημέρι η συμβουλευτική επιτροπή πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γραφείο του δημάρχου της Κομοτηνής του Γιώργου Πετρίδη ο οποίος ξανά εκλέχτηκε στις εκλογές τις 25 Μάιου το 2014, πληροφορήθηκαν μαζί με τις εργασίες του δήμου και με θέματα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στην Θράκη και την στάση της κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι επισκέπτες μετά πήγαν στην συνοικία του Χάρμανλικ, συναντήθηκαν με τους διαχειριστές του συλλόγου της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας. Στη συνέχεια, η ομάδα της επιτροπή πήγαν στο παλιό τζαμί της Κομοτηνής πήραν πληροφορίες σχετικά για το τζαμί απ τον Φεχίμ Αχμετ ο οποίος είναι αναπληρωτής μουφτής, κάνοντας ένα κύκλο επισκέψεων και στο φεστιβάλ 14. κερασιού στον Ασώματο που το πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Ιασμού .Ο πρόεδρος της FUEN Hans Heinrich Hansen έκανε μια ομιλία στο φεστιβάλ και τόνισε ότι βρίσκονται πάντα σε αλληλεγγύη με την Τούρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Στις 21 Ιουνίου το Σάββατο επισκέφθηκαν της BTAYTD , στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της «Τουρκικής Μειονότητας» της Δυτική Θράκης Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (BTTADK) και πρώην βουλευτής της Ξάνθης ο Αχμέτ Φαικογλου και με τα μέλη της αντιπροσωπείας της BTAYTD εκτέλεσαν μια διευρυμένη σύσκεψη άκουσαν τα προβλήματα της μειονοτήτας. Η ομάδα της επιτροπή πέρασαν από την Κομοτηνή στη Ξάνθη και επισκέφθηκαν το επαρχιακό οργανισμό το κόμμα DEB, στη συνέχεια περιόδευσαν το Τσινάρ αλτί τζαμί που βρίσκεται στη κάτω συνοικία της Ξάνθης. Επισκέφθηκαν επίσης τη βιβλιοθήκη του χωριού Εχίνος και έλαβαν πληροφορίες σχετικά για τον χωρίο, συμμετείχαν στην έκθεση του Εχίνου και έφαγαν χωριάτικα φαγητά συνομιλώντας με τους ανθρώπους του χωριού.

Σχετικά Άρθρα