Κοινωνία Τελευταία Νέα

«Για να δεις τα αστέρια πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι ψηλά»

«ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ” ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

 SPANIDHS1

Ζούμε ένα γύρισμα των καιρών. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να σταματήσουμε το ξήλωμα στην πλέξη της δημιουργίας, και να βάλουμε πίσω στη θέση του, το μαχαίρι που κόβει δεσμούς. Χρειαζόμαστε λιγότερους εντυπωσιακούς λόγους, και περισσότερο ρεαλιστικά υλοποιήσιμα σχέδια.

Θέλω ένα ΕΒΕ πιο αληθινό και από την αλήθεια, πιο ζοφερό  από το σκοτάδι, πιο πικρό από το φαρμάκι. Η νοοτροπία της κλειστής κοινότητας πρέπει να πάψει. Εμείς εδώ. Οι παραγωγοί, οι δημιουργοί έξω. Αυτό είναι. Και σε όποιον αρέσει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Αυτό είναι το σοβαρότερο, από τα κυβερνητικά σας καθήκοντα. Η υπέρβαση είναι δυνατή. Αρχίστε να την κάνετε πράξη. Οι Σέρρες έξω, η Δράμα έξω. Εμείς δέκα χρόνια μέσα, εδώ, κουφάρι σε φέρετρο. Βαφτίσαμε ανάπτυξη την οπισθοδρόμηση, με απολύτως νεκρωμένα τα αισθητήρια αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας.

Η ιδιωτική αλλά ταυτόχρονα συλλογική προσπάθεια, είναι αυτή που θα δώσει στην Πόλη-Αγορά της Ξάνθης, τον χαμένο της βηματισμό, ώστε να μπορέσει να επιχειρήσει μερικά άλματα. Η αλλαγή νοοτροπιών και η συνεργασία τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθούν.

Τα πρόσωπα είναι εδώ. Προχωράνε, εξελίσσονται, διορθώνονται, βρίσκουν λύσεις, δημιουργούν προοπτικές και ορίζουν εκ νέου το στίγμα της Πόλης- Αγοράς της Ξάνθης. Σε καιρούς δύσκολους και αιματοβαμμένους, που ο καθένας πολίτης της Πόλης-Αγοράς καλείται να σκεφτεί έξω από το συμβατικό πλαίσιο, το οποίο έθεταν οι συνθήκες εργασίας του, οι δημιουργοί οινοπαραγωγοί της Ξάνθης:

Κτήμα Σγουρίδη, Κτήμα Βουρβουκέλη, Ανατολικός Αμπελώνας, εδώ και χρόνια, με ευφάνταστες ιδέες, καλή διάθεση και κέφι, κάνουν πρωτοποριακά βήματα με τον ολόδικό τους τρόπο. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Με την τόλμη τους, διαφημίζουν την Πόλη- Αγορά της Ξάνθης διεθνώς.

Ήρθε η ώρα που ο θεσμός του ΕΒΕ πρέπει να γίνει η αμαξοστοιχία τους.

Σας ευχαριστώ

Μιχάλης Σπανίδης (30/01/2012).

Οι κρασάδες της Ξάνθης είχαν την τιμητική τους στην πρώτη μου τότε προφητική παρεξηγημένη παρέμβαση-υπόδειξη στα διοικητικά του ΕΒΕ. Προσπάθησα με τα λόγια μου να πείσω τους εκλεγμένους της Αγοράς σε εκείνη την συνεδρίαση ότι οι κρασάδες λειτουργούν σε επίπεδο αρχαιοελληνικής τραγωδίας όπου οι λέξεις και οι πράξεις έχουν τις ρίζες τους σε σπηλαιώδη βάθη.

Δυόμισι χρόνια αργότερα εν έτη 2014 και εποχής καλοκαιριού ΤΑ  “ΦΩΤΑ” ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΝ ΕΔΩ. Σάκης και Μάριος Νικολαΐδης με ένα από τα δημιουργήματα-αριστουργήματα του Ανατολικού αμπελώνα τους, το W Μοσχάτο Λευκό Ξηρό 2013, απέσπασαν το Χρυσό Μετάλλιο ανάμεσα σε τρείς χιλιάδες πεντακόσια κρασιά από όλον τον κόσμο.

Η απόφαση τους ήταν συνειδητή. Η προσπάθεια τους ηρωική. Με δημιουργική αληθινή αφοσίωση προσπαθούν εδώ και χρόνια και περισώνουν Θρακικές αναμνήσεις και ιστορία. Αναδεικνύουν την δύναμη και την διαχρονική αξία της Μάνας Θρακικής Γης. Μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, εκείνο που μας ενώνει αντί να μας χωρίζει, είναι  ότι η θέληση και το πείσμα μας, θα μας προσφέρει υπερηφάνεια, ανάταση, ελπίδα. Μια πράξη που έχει σκοπό να συγκινήσει, να ευαισθητοποιήσει, να δώσει τροφή στην σκέψη.

Να γίνει ένα ντόμινο εξελίξεων με τελικό αποτέλεσμα την αναγέννηση. Οι κρασάδες της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης αποτελούν αυτήν την εποχή πολύτιμους δείκτες για το επίπεδο και την ποιότητα του πολιτισμού του τόπου μας.

Σάκη και Μάριε

ΕΥΓΕ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Με εκτίμηση

Μιχάλης Σπανίδης

Σχετικά Άρθρα