Το ΚΚΕ Ξάνθης για τις ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ των αγροτών - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
Αγροτικά Τελευταία Νέα

Το ΚΚΕ Ξάνθης για τις ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ των αγροτών

agrotikh apothikh

Λίγες μόνο ώρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες και τους προκλητικούς κομπασμούς των εκπροσώπων της κυβέρνησης ότι πακτωλός χρημάτων θα ρεύσει προς τους κτηνοτρόφους, μέσω της καταβολής των Εξισωτικών Αποζημιώσεων για το 2013, αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός» και ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακόμα αισχρή κοροϊδία σε βάρος του από την πλευρά της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Αντί για «πακτωλό χρημάτων», ένα μέρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων δε θα πάρει, φέτος, καθόλου αποζημίωση και το άλλο θα εισπράξει λίγα ψίχουλα, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, επέβαλε τεράστιες περικοπές. Προς τι λοιπόν το «ενδιαφέρον» των βουλευτών της ΝΔ, σε Ξάνθη και Κομοτηνή, για την μη αποπληρωμή κτηνοτρόφων στους δύο Νομούς της περιοχής μας;

Με βάση το παραπάνω σχέδιο, αποχαρακτηρίστηκαν εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, στα οποία βόσκουν αιγοπρόβατα, επειδή είναι πλαγιές με κλίση, που ωστόσο έχουν βλάστηση ή περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη, που χρησιμοποιούνται όμως από τους κτηνοτρόφους και είναι βοσκήσιμες εκτάσεις κ.ά. Οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα δηλωθέντα από τους ίδιους βοσκοτόπια αποχαρακτηρίστηκαν, δε δικαιούνται και δεν παίρνουν εξισωτική αποζημίωση.

Πρόκειται για χιλιάδες φτωχούς βιοπαλαιστές, που βρίσκονται, κυρίως, σε ορεινές ηπειρωτικές περιοχές και σε απομακρυσμένα μικρά νησιά (σχεδόν στο σύνολό της η εκτατικής μορφής αιγοπροβατοτροφία πραγματοποιείται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές στις οποίες βρίσκεται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων), οι οποίοι δέχονται ένα καίριο πλήγμα στο πενιχρό εισόδημά τους και οδηγούνται πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση.

Κι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι ελλειμματική και εισάγει κάθε χρόνο κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά και ζωοτροφές, πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει

Για τις δραματικά αρνητικές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους εξελίξεις είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, από τότε που η κυβέρνηση προωθούσε το Σχέδιο Δράσης για τα βοσκοτόπια. Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σημείωνε ότι η κατάσταση θα ενταθεί και το αποτέλεσμα θα είναι:

– Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.

– Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν τις εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκότοπους το 2012 «πετσοκομμένες», από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και θα μειωθούν δραστικά οι άμεσες ενισχύσεις καθώς και η εξισωτική αποζημίωση και προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των «κομμένων» δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων που δεν θα ενεργοποιούνται, το 2015 θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το κράτος έτσι θα «κλέψει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα τα διανείμει δωρεάν στους ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και «στα νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει.

– Οσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων είτε με ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο. Ενώ όσοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία θα αναγκαστούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τα κοπάδια, τη γη και τα δικαιώματά τους.

– Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας (μικρά νησιά Αιγαίου, βραχονησίδες, κορυφογραμμές), αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι «καθαρές» για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ) και τουριστικό (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά) κεφάλαιο.

– Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχει βαριές συνέπειες για τα εκατοντάδες διάσπαρτα μικρομεσαία τυροκομεία τοπικού χαρακτήρα, αφού θα έχουν μειωμένες εισκομίσεις γάλακτος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Αντίθετα, θα επωφεληθούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θεωρούν την ύπαρξη πολλών μικρών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων «διαρθρωτικό πρόβλημα» και ήδη τους δίνουν μικρότερες τιμές στο γάλα. Ετσι η κυβέρνηση, με το ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων και μικρών ανταγωνιστών, ενισχύει τα μεγάλα μονοπώλια να ρίχνουν κι άλλο τις τιμές στο γάλα και στο κρέας.

– Η μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων και των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά και τα μικρά σφαγεία και κτηνιατρεία, καθώς επίσης και τις διάφορες γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες, αφού θα συρρικνωθεί το έργο τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιστές στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για την καινούρια ΚΑΠ (2015- 2020) κόβουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, που δικαιούνται στερώντας τους έτσι από ένα έσοδο που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των μονάδων τους σε μια εποχή που πλήττονται οικονομικά και έχουν φτάσει στο όριο των οικονομικών αντοχών τους. Χάνεται κάθε έννοια βοήθειας για μειονοτικές και παραμεθόριες περιοχές. Δε λαμβάνονται μέτρα προστασίας του ζωικού τους κεφαλαίου σε περιπτώσεις απωλειών όπως έγινε στην Περιοχή μας και στο Νομό Ξάνθης με τα εκτεταμένα κρούσματα της ευλογιάς, αλλά εν μέρει και με τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού. Χαρατσώνουν άγρια με τον ΕΜΦΙΑ τα μαντριά. Αυξάνουν τη φορολογία τους ενώ το εισόδημά τους συρρικνώνεται.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να πάψουν να εμπιστεύονται υποσχέσεις και προεκλογικά λόγια των κομμάτων που δίνουν όρκους πίστης στην συμμαχία των μεγάλων κεφαλαιοκρατών της ΕΕ. Τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν ούτε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και ούτε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που υπόσχονται καλύτερη διαχειριστική πολιτική. Το πρόβλημα δεν είναι στη δυνατότητα διαπραγματεύσεων, σκληρής ή έξυπνης πολιτικής. Το πρόβλημα είναι να γίνει κατανοητό ότι για να βρεθεί λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα οι κτηνοτρόφοι, αλλά και όλος ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για μια πολιτική αποδέσμευσης από τα δεσμά της ΕΕ. Για μια πολιτική που θα χαράζεται από τον ίδιο το λαό που θα κατέχει την εξουσία. Θα ελέγχει ο ίδιος την παραγωγή και την κατανομή του πλούτου που θα σχεδιάζεται κεντρικά. Για μια εξουσία καθαρά λαϊκή που θα διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος που δημιούργησε η αστική τάξη και το βάρος το φορτώνει αποκλειστικά στο λαό.

Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής αγωνίζεται το ΚΚΕ και για να γίνει πράξη καλεί το λαό σε αγώνες που όχι μόνο θα διεκδικεί κάποια οικονομική βελτίωση στο σημερινό ασταθές αστικό σύστημα αλλά θα διεκδικεί την ίδια την εξουσία. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε μια συμμαχία με την εργατική τάξη για την κοινωνία του αύριο. Γιατί η σημερινή μόνο καταστροφή και αφανισμό μπορεί να τους προσφέρει αφού είναι στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σχετικά Άρθρα