Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το ΕΣΠΑ και τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

paidikos_stathmos_espa1

Μια επιστολή διαμαρτυρίας εφτασε στην εφημερίδα μας από τον Αντώνη Κοσμίδη μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης και Μέλος του ΔΣ Επιμελητηρίου Ξάνθης. Ο κ. Κοσμίδης μας την κοινοποιεί προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους, ώστε να μη κακομοιριάσει ο τομέας της σύγχρονης προσχολικής φροντίδας και αγωγής στη χώρα μας.

H Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το ΕΣΠΑ αναφέρει:

Αγαπητέ εκδότη και συνάδελφε ελεύθερε επαγγελματία, από μέρους των 35 επαγγελματιών ιδιωτικών παιδικών σταθμών στην ΑΜΘ & Ν. Λέσβο, σε παρακαλούμε να δημοσιεύσεις την παρούσα επιστολή μας, μαζί με τη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ που επεξεργάστηκαν όλα τα συλλογικά όργανά μας στην Επικράτεια, υπό τον συντονισμό του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ).

Όπως η παρούσα επιστολή, θα αποσταλούν και από τα Προεδρεία των άλλων 9-10 Συλλογικών Οργάνων μας, σχετικές ενημερώσεις προς τα κατά τόπους μέλη και σλ/ους μας σε όλη την Ελλάδα.

Την επισυναπτόμενη επιστολή – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ θα πάρουν στα χέρια τους αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εργασίας Κοιν. Ασφαλίσεων & Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτσης, οι άλλοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, όλοι οι Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, η πλέον αρμόδια και υπεύθυνη κ. Άννα Δαλλαπόρτα (Γ. Γραμματέας της Διαχειριστικής Αρχής), η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου και μια σειρά άλλοι σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό συνυπεύθυνοι για τις εξελίξεις.

Θα την λάβουν, επίσης, όλες οι διοικητικές και κοινωνικές υπηρεσίες και οργανώσεις στην Επικράτεια που άμεσα ή δυνητικά ενδιαφέρονται για την προσχολική αγωγή των παιδιών των εργαζόμενων Ελληνίδων μητέρων. Της επόμενης γενιάς των Ελληνόπουλων που όλα δείχνουν ότι είναι αυτοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις από τα καταστροφικά αυτά χρόνια στα οποία έχει οδηγηθεί η οικονομία και ο πολιτισμός της Πατρίδας μας.

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο ενημέρωσης των αρμοδίων της συγκυβέρνησης, αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής μας στη Δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, καταδείξαμε με αναλογιστικές μελέτες τα όρια ανοχής στην αφαίμαξή μας. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, συμβάλαμε στην φροντίδα και αγωγή δεκάδων χιλιάδων παιδιών προσχολικής ηλικίας, εργαζόμενοι κάτω του συνολικού κόστους λειτουργίας μας. Όταν το αναγνωρισμένο από την ίδια την Πολιτεία μεσοσταθμικό κόστος φιλοξενίας ενός παιδιού σε έναν παιδικό σταθμό (ιδιωτικό ή δημόσιο) ανέρχεται στα 350-400 ευρώ μηνιαίως, εμείς αναλάβαμε τα παιδιά των μητέρων, με την ελάχιστη επιχορήγηση των 250 ευρώ μηνιαίως από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία δυνατότητα υποχρεωτική ή εθελοντικής συμπλήρωσης της διαφοράς από τις μητέρες.

Σήμερα, μετά την μείωση της επιδότησης της μητέρας κατά σχεδόν 50% και στη βάση μιας σειράς άλλων δυσμενών μέτρων κατά της ελεύθερης οικονομικής λειτουργίας των επαγγελματιών του κλάδου, καλούμαστε να γίνουμε και οι διαμεσολαβητές στην πλήρη απίσχναση του έντιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού των Μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής & Διαπαιδαγώγησης σε όλη τη χώρα.

Η συγκυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της προς την τρόικα και τους διεθνείς τραπεζίτες, να απομυζήσει όσο ίχνος ζωτικότητας διαθέτουν οι εργαζόμενοι στην προσφορότερη -όπως πλέον αποδείχτηκε- για πειραματόζωο χώρα, την Ελλάδα. Ώστε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ να συνεχίσει την αποκόμιση υπερκερδών και τη συσσώρευση περισσότερου πλούτου. Μας εξαναγκάζουν τους μισθούς όλου του προσωπικού μας, ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, βαθμού δυσκολίας, οικογενειακής κατάστασης και ηλικίας, να τους οδηγήσουμε στα τάρταρα της ισοπέδωσης. Μας καταδικάζουν να μην μπορούμε να πληρώνουμε τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για το προσωπικό μας. Και το κυριότερο, παρεμποδίζουν τη συνέχιση παροχής υψηλών υπηρεσιών φροντίδας και διαπαιδαγώγησης προς όλα τα παιδιά της κρίσιμης προσχολικής ηλικίας. Απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την προσχολική αγωγή.

Εμείς, παρά τις δύσκολες ώρες που διανύουμε, παρά το ότι η συγκυβέρνηση καθυστερεί και πάλι τις καταβολές των ωφελούμενων ποσών επί πολλούς μήνες, προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο συνεπείς προς τους συνεργάτες μας, τόσο εντός όσο και εκτός των παιδικών σταθμών μας. Καταβάλλουμε ανελλιπώς τους μισθούς και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές μας. Αντιστεκόμαστε μέχρι στιγμής στην προαναφερόμενη επιτηδευμένη προσπάθεια αποσάθρωσης του κλάδου μας και ισοπέδωσης των πάντων.

Επίσης, παρά τις παρούσες δυσκολίες, αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία, η διαπαιδαγώγηση αλληλέγγυας στάσης των παιδιών, η ευαισθητοποίηση των γονέων και η ομόθυμη συνεισφορά που καταγράφουν κάθε σχεδόν χρόνο οι ιδιώτες σλφοι και τα συλλογικά όργανά μας, προς τα κρατικά Ιδρύματα με παιδιά ανιάτων ασθενειών και ειδικών αναγκών.

Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση χιλιάδων σλφων, τόσο από της Περιφέρειά μας και τη Λέσβο, όσο και από τις άλλες Περιφέρειες, στην υποστήριξη των σλφων που αντιμετώπισαν γεγονότα με καταστροφικές συνέπειες για τη διατήρηση της επαγγελματικής τους υπόστασης. Χωρίς να ευθύνονται διόλου οι ίδιοι ή εργαζόμενοί τους.

Όμως η επίδειξη καλής θέλησης και η ανοχή, εξαντλούνται όταν οι ιθύνοντες δεν εμφορούνται από την απαραίτητη διάθεση για εφαρμογή των κανόνων δίκαιης κατανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται, μεταξύ των δημοτικών, φιλανθρωπικών και ιδιωτικών Δομών. Η ψηφοθηρική αντίληψη στις ενέργειές τους είναι κυρίαρχη, καθολική και ολοφάνερη. Όλες οι δήθεν διακηρύξεις τους περί στήριξης της υγιούς “ιδιωτικής πρωτοβουλίας” και δημιουργίας συνθηκών “υγιούς ανταγωνισμού”, καθώς και περί καθιέρωσης αναπτυξιακού περιβάλλοντος, αποδεικνύονται ανειλικρινείς. Με αντιδεοντολογικές και αυταρχικές πράξεις, κακομεταχειρίζονται τους σλφους και τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου μας που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που εργάζονται σκληρά με έντιμο τρόπο και αυτοθυσία.

Όπως διαπιστώσαμε και σε άλλες περιπτώσεις, η συγκυβέρνηση της αποδοχής των νεοφιλελεύθερων μέτρων και των μνημονίων, αφού “εκκαθαρίσει” τον δημόσιο τομέα από το ανεπιθύμητο κομμάτι του, ετοιμάζεται να δημιουργήσει εργασιακές συνθήκες γαλέρας στον ιδιωτικό τομέα. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η διάλυση της τάξης των επαγγελματοβιοτεχνών και ιδιαίτερα των στρώματος των μικρομεσαίων που θεωρεί ότι δεν τους έχει πλέον ανάγκη. Ο απώτερος στόχος είναι η οικονομική καταστροφή τους και η κατάσχεση των περιουσιών τους, ώστε να συγκεντρωθούν, δια μέσου των τραπεζών, στα χέρια της οικονομικής και πολιτικής ελίτ προς εκποίηση.

Η ευνοούμενη πλουτοκρατία τρίβει πλέον τα χέρια της. Ας μην τους το επιτρέψουμε.

Εάν παρ’ ελπίδα, δεν έχουμε αναθεώρηση της αντιμετώπισής μας από τους ιθύνοντες, επιβάλλεται, στις 19 ή τουλάχιστον στις 20 του τρέχοντος μηνός, να συγκεντρωθούμε όσο γίνεται περισσότεροι εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 44, τηλ. 2103600520), ώστε να πάρουμε τις καθοριστικές για το μέλλον μας αποφάσεις. Να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση των κανόνων ισονομίας, τη συνέχιση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην προσφορά υπηρεσιών του τομέα προσχολικής αγωγής και τη μεροληπτική διασπάθιση των σχετικών με τον κλάδο μας κονδυλίων του ΕΣΠΑ για ευνοιοκρατικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Στον αγώνα μας αυτό ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την αλληλεγγύη και τη σύμπραξη των Ελληνίδων γυναικών. Διότι αντιλαμβάνονται πως η ύπαρξη συνθηκών ελεύθερης ανάπτυξης προσφοράς υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και της ισότιμης άμιλλας μεταξύ όλων των φορέων, ευνοεί την εξύψωση της στοργικής φροντίδας και της παροχής ποιοτικών παιδαγωγικών υπηρεσιών στα μικρά Ελληνόπουλα. Ώστε να αντιμετωπίσουν τις μετέπειτα αντιξοότητες της ζωής, σε μια χώρα διαλυμένη και ευρισκόμενη υπό ουσιαστική ξένη κατοχή.

Με εκτίμηση

 

Αντώνης Κοσμίδης

Γ. Γραμματέας Συλλόγου Περιφέρειας ΑΜΘ & Ν. Λέσβου (ΣΕΙΚΕΠΑΕ)

Μέλος ΔΣ της ΠΟΣΙΠΣ

Σχετικά Άρθρα