Επιστολές Τελευταία Νέα

Selfie κράζει το παιδάκι, selfie ο νιός και selfie o γέρος

Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

 selfi

Selfie κράζει το παιδάκι, selfie ο νιός και selfie o γέρος, selfie ακούς σε κάθε μέρος, αχ, τι όνομα γλυκό. Τη χαρά σου και τη λύπη, με τη selfie τη μοιράζεις, μυστικά την αγκαλιάζεις, δεν της κρύβεις μυστικό……

Παραφράζοντας ένα από τα κορυφαία ποιήματα του έμμετρου λόγου της νεοελληνικής λογοτεχνίας, εμπνευσμένο από το Γιώργο Μαρτινέλλη, σήμερα θα αναφερθώ στις selfies.

Eφέτος η selfie ΄΄φοριέται΄΄ πολύ. Εξαιρετικά πολύ. Κάνει πάταγο. Ήρθαν οι ετερείες κινητής τηλεφωνίας να αφήσουν επιτέλους δεύτερους και καταϊδρωμένους τους διασημότερους οίκους μόδας. Σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι λένε οι μόδιστροι. Εκεί, εκεί, στη Β΄ Εθνική αντιτείνουν οι της κινητής τηλεφωνίας, βλέποντας να καταρρίπτονται όλα τα ρεκόρ πωλήσεων. Τί είναι η selfie;

H ψηφιακή φωτογράφηση του εαυτού μας ή της παρέας από τό κινητό μας και αμμέσως μετά η αποστολή της δορυφορικά σε φίλους, εφημερίδες, ιστοσελίδες, τηλεοπτικά δίκτυα όπου Γης. Από του χρόνου και στο διάστημα.

Μετά από ταξίδια έτους φωτός ή μεγαλύτερα, θα φτάνουμε σε απομακρυσμένους πλανήτες βλέποντας τις φάτσες μας, τις κορμάρες μας αναρτημένες σε πόστερ από τις selfies που προηγήθηκαν.

Οι εξωγήϊνοι τα πάνε πολύ κάτι τέτοια. Ιδίως όταν προέρχονται από την Ελλάδα των μνημονίων. Μπορεί να μην έχουμε βασικά αγαθά, μπορεί να χάνουμε τις ζωές μας απογοητευμένοι, αλλά ραπανάκια για την όρεξη ποτέ δεν μας λείπουν. Ούτε και κινητά αξίας ενός μισθού, όσων έμειναν να πληρώνονται ακόμα. Η selfie είναι ο σύγχρονος ναρκισσισμός.

Ο Νάρκισσος, ωραίος νέος, πρώτος γκόμενος καθρεφτίζονταν σε μια λίμνη, η οποία ντεμέκ τον έδειχνε και πολύ πρώτο. Σε όλα. Έτσι, μια μέρα εφουντάρισε στη λίμνη σφιχταγκαλιασμένος με την ωραιάδα του. Έπιασε πάτο, μένοντας εκεί για πάντα. Αυτά βέβαια οι ετερείες κινητής τηλεφωνίας παραλείπουν να τα γνωστοποιούν, όπως και τα ονόματα των συμβεβλημένων με αυτές γιατρών, για όσους πιθανόν σελφοασθενήσουν.

Ξεκινάς να ενημερωθείς και τι βλέπεις.

– Η selfie του Στέλιου με το καζάνι άδειο, πριν χτυπήσει τη μαρέγκα.

– Η selfie του Στέλιου με μαύρη μαρέγκα στο καζάνι, τέτοια που τον έμαθαν στη Βραζιλία πρόσφατα οι Καριόκας.

– Η selfie της συμπεθέρας πριν τηγανήσει τα ψάρια.

– Η selfie της συμπεθέρας με καμμένα τα ψάρια, γιατί είχε το νου της στην selfie.

– Η selfie του μπαρμπα – Μήτσου απο την Ξυλαγανή πριν πληρωθεί την σύνταξη.

– Η selfie του μπαρμπα – Μήτσου απο την Ξυλαγανή μετά την απομάκρυνση απο το ταμείο. Πρώτη μούρη στο Καβούρι ο μπάρμπας. ΄΄ Άνοιξε πέτρα, να κρυφτώ…΄΄ τραγουδάει δίπλα του η θειά η Μαλάμω, στέλνοντας μια selfie στην Μαρινέλλα. Μετά το μύνημα, δεν παραλείπει να δώσει ακέραιη τη σύνταξη στην εγγονή, να πάρει κι αυτή ενα τελευταίου τύπου κινητό, να ενημερώνει τη θειά για τις πρόσφατες ΄΄ κατακτήσεις ΄΄ της.

Αχ! αχ! αχ! μελωμένα μου μελομακάρονα, κοσκινισμένοι, χιονισμένοι μου κουραμπιέδες.

Είμαστε για να μην είμαστε, αλλά να που βρεθήκαμε, όπως είπε ενας σοφός απο την Αγγλία. Παραθέτω την selfie του Σαίξπηρ πριν την παροιμιώδη έκφραση και μια μετά απο αυτή.

Σχετικά Άρθρα