Κοινωνία Τελευταία Νέα

NON PAPER από τον Σύριζα Ξάνθης: Δε ξεχνάμε… την ΣΕΚΑΠ

sekap

Ο Σύριζα Ξάνθης μας έστειλε ανυπόγραφό το παρακάτω κείμενο που αφορά τα συνεταιριστικά εργοστάσια της πόλης μας και κυρίως την ΣΕΚΑΠ.

«Το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης αποτελεί μια κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα για τους εκλεκτούς του πολιτικού κατεστημένου. Το λογαριασμό άλλωστε  τον πληρώνει ως συνήθως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία καλείται κάθε φορά να κάνει μικρές ή μεγάλες θυσίες για τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συνεταιριστικά εργοστάσια του τόπου μας, τα οποία το ένα μετά το άλλο έκλεισαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν. Μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν την κρίση και συνεχίζεται σήμερα με πρόσχημα την κρίση.

Η πρόσφατη ιστορία των συνεταιριστικών εργοστασίων της περιοχής δε μας επιτρέπει να σιωπήσουμε στα εγκλήματα που διέπραξαν και καθημερινά διαπράττουν από κοινού πλέον ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Δε ξεχνάμε τη ΣΕΒΑΘ, τη ΣΕΠΕΚ, τη ΡΟΔΟΠΗ,την ΕΒΖ, την κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα, τα πελατειακά δίκτυα και τα πολιτικά παιχνίδια των προηγούμενων και των σημερινών χρόνων. Δε ξεχνάμε τις απολύσεις, την ανεργία, την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, που δίνει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Το Σεπτέμβρη του 2012 οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ σε κοινή συνέλευση των δύο σωματείων αποφάσισαν την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου, καταθέτοντας επίσημη προσφορά  στον τότε εν εξελίξει διαγωνισμό. Τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων της εταιρείας αποτέλεσαν το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του ξεπουλήματος της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ενάντια στην κίνηση των εργαζομένων. Τα ίδια χρέη όμως “ρυθμίστηκαν- χαρίστηκαν” μετά την πώληση της εταιρείας και η νέα ιδιοκτησία σήμερα ξηλώνει και μεταφέρει μηχανήματα πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με το κόστος εξαγοράς της καπνοβιομηχανίας.

Οι υπαίτιοι πολιτικοί παράγοντες σήμερα σιωπούν και δράση ανέλαβαν οι δημόσιοι υποστηρικτές τους. Πανηγυρίζουν για όσα κερδίζει ο νέος ιδιοκτήτης, επικρίνουν όσους ενοχλούν το πολιτικό κατεστημένο του τόπου, αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από τα πραγματικά ερωτήματα και επίδικα σε μια προσπάθεια να κρύψουν κάτω από το χαλί τα πεπραγμένα των κομμάτων(ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), που απαξίωσαν την τοπική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή». (Ότι θα έρθει απάντηση από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο δεν ξέρω όμως αν θα είναι από την ίδια την εταιρία ή από την ΝΟΔΕ Ξάνθης).

Σχετικά Άρθρα