Η ΔΕΗ της Ξάνθης ήδη έκανε χθες το μεσημέρι επιβεβαίωση των τηλεφώνων όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ξάνθης για να μπορεί όπως μας είπε, να στέλνει τις ανακοινώσεις για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος που ξεκινούν από σήμερα το βράδυ.
Έτσι στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικαλιστές μετά την απόφαση της ΓΕΝΟΠ να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα κυλιόμενες 48ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις εργαζομένων στις μονάδες όλης της χώρας αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του 30% της εταιρείας.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός και ετοιμάζονται από το βράδυ, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή , συγκεντρώσεις στις μονάδες όπου εργάζονται, όπου θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις ενώ δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, κάνει λόγο για «σαμποτάζ κατά του κράτους» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει. Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.
Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από τα ξημερώματα και στην Ξάνθη
Στην κέντρο διαχείρισης του Δικτύου της ΔΕΗ ετοιμάζουν προγράμματα κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή από τα μεσάνυχτα προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη και χώρα και προκληθεί μπλατ άουτ.
Πάντως σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια κρίσιμες ώρες δεν θεωρούνται οι μεσημεριανές αλλά οι βραδινές καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών.
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ.
Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 MW. (Υπομονή οι συνδικαλιστές θα προσπαθήσουν… τι θα καταφέρουν εκτός από το να μας ταλαιπωρήσουν θα το δούμε από Δευτέρα!).