Μειονότητα Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ο Στέφανος Ιωαννίδης στη Σμίνθη

Moysopoylos

Το Γυμνάσιο Σμίνθης ολοκλήρωσε τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά με μια εκδήλωση παρουσίασης διαφόρων προγραμμάτων και εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2014 τις πρωινές ώρες, παρουσία γονέων, κατοίκων της περιοχής και μαθητών / μαθητριών του γυμνασίου Σμίνθης, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της περιοχής. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν η σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ξάνθης κα Άννα Αγγελοπούλου και η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κα Πόπη Κλούρη. Ένα μέρος της γιορτής ήταν το αφιέρωμα στο Στέφανο Ιωαννίδη.

Είναι γνωστό ότι το 2013 γιορτάστηκαν τα 90 χρόνια από τη γέννηση του ξανθιώτη δημιουργού και πολιτιστικού παράγοντα της Θράκης Στέφανου Ιωαννίδη. Με πρωτοβουλία του Δικτύου Λόγου και Πράξης έγιναν πολλές εκδηλώσεις σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Ξάνθης καθώς και Τιμητική Ημερίδα με πλούσιο πρόγραμμα, εισηγήσεις, αναγνώσεις, παραγωγή cd. Επίσης εκτέθηκαν ζωγραφικά έργα του Στ. Ιωαννίδη, αλλά και έργα μαθητών/μαθητριών εμπνευσμένα από στίχους του.

Η τιμητική εκδήλωση για το Στέφανο Ιωαννίδη στη Σμίνθη οργανώθηκε με ευθύνη των φιλολόγων του Γυμνασίου Δήμητρας Κατάκη και Ελισάβετ Βαγιανού και της καθηγήτριας εικαστικών Βασιλείας Ασπιώτη.

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του σχολείου κα Ζηνοβία Ματσούδη που καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέφερε λεπτομερώς το πρόγραμμα, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σημασία της αναφοράς στη ζωή και στο έργο του Στέφανου Ιωαννίδη. Ευχαρίστησε τον κ. Θαν. Μουσόπουλο για τη συμμετοχή και τη βοήθειά του.

Στην ομιλία του ο Θ. Μουσόπουλος αναφέρθηκε σύντομα στο έργο του φίλου του Στέφανου Ιωαννίδη και τόνισε την όλη προσφορά του στην παιδεία και στον πολιτισμό της περιοχής μας. Ακόμη σημείωσε το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λογοτεχνικά έργα στη σχολική πράξη, στους τομείς της ιστορίας και της λογοτεχνίας.

Μαθητής και μαθήτρια της γ΄τάξης (τμήμα γ2) διάβασαν το μυθιστόρημα του Στέφανου Ιωαννίδη “Τα παιδιά των Πελαργών” που αναφέρεται στα χρόνια της κατοχής και της βουλγαροκρατίας στην Ξάνθη. Το μελέτησαν σαν ‘πηγή’ πληροφοριών στα πλαίσια του μαθήματος ιστορίας, συγκεκριμένα του β΄ παγκόσμιου πολέμου. Στην εκδήλωση συζήτησαν με την καθηγήτριά τους κα Κατάκη για το ιστορικό υλικό που αποκόμισαν μελετώντας το βιβλίο του Ιωαννίδη.

Μαθητές και μαθήτριες της β΄ γυμνασίου διάβασαν στο μάθημα των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας ποιήματα του Στέφανου Ιωαννίδη και ως κείμενο παράλληλο στο Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ μελέτησαν το ποίημά του για το Ολοκαύτωμα και τους Εβραίους, με την ευθύνη της κας Βαγιανού. Στην εκδήλωση απήγγειλαν τα σχετικά ποιήματα του Ιωαννίδη.

Τέλος πάνω από είκοσι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου διάβασαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ποιήματα και άλλα αποσπάσματα του Ιωαννίδη και με την καθοδήγηση της κας Ασπιώτη ζωγράφισαν έργα, τα οποία εκτέθηκαν στους χώρους του σχολείου κατά την τιμητική εκδήλωση.

Με την εκδήλωση αυτή του Γυμνασίου Σμίνθης στη μνήμη του Στέφανου Ιωαννίδη ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες του Δικτύου Λόγου και Πράξης να τιμηθεί στα σχολεία του Νομού Ξάνθης ένας σημαντικός δημιουργός και πολιτιστικός παράγοντας του τόπου μας.

Θ. Μουσόπουλος

Σχετικά Άρθρα