Ατζέντα Τελευταία Νέα

Νέο ΒΙΒΛΙΟ & CD από τον Γιώργο Φραντζολά με τίτλο: ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ΕΚΔΡΟΜΗ

me ton aisopo ekdromh

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ παρουσιάζουν στην Ξάνθη, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, στις 8 το βράδυ το νέο ΒΙΒΛΙΟ- CD του Γιώργου Φραντζολά με τίτλο: ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ΕΚΔΡΟΜΗ

Το θεατρικό έργο «με τον Αίσωπο εκδρομή» είναι μια μουσική – θεατρική παράσταση (μιούζικαλ) που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, αλλά αποτελεί θεατρική πρόταση για όλες τις ηλικίες. Βασίζεται στους μύθους του Αισώπου και δομείται πάνω σε μια ευρύτερη πρωτότυπη σύνθεση με τον Αίσωπο για μηχανοδηγό, τον σοφό Σωκράτη για ξεναγό, τον Θανάση Βέγγο θερμαστή και τον Καραγκιόζη για όλες τις δουλειές. Στο ίδιο βαγόνι ανεβαίνουν τα παιδιά, οι μικροί φίλοι της Σοφίας, συνεπιβάτες στο τρένο της αναζήτησης. Το τρένο βάζει μπρος και όλοι μαζί ταξιδεύουν στα φτερά της μουσικής. Στο ρυθμό που δεν τελειώνει ποτέ…

Το σενάριο, οι στίχοι των τραγουδιών και η μουσική είναι του Γιώργου Φραντζολά, μουσικού φιλόλογου και λογοτέχνη. Το θεατρικό αυτό έργο στην έντυπη έκδοσή του συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο (CD), με ηχογραφημένη την παράσταση, και από το αντίστοιχο εικαστικό υλικό.

Η μουσική παραγωγή (ηχοληψία, ενορχήστρωση, μείξεις) είναι του Βαγγέλη Κοντόπουλου, μουσικού και συνθέτη με πλούσια εμπειρία στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας. Στα 12 τραγούδια και τα 2 δύο επιπλέον οργανικά του θεατρικού αξιοποίησε μια πλειάδα μουσικών για να ερμηνεύσουν τα διάφορα μουσικά στυλ του έργου (ροκ, λάτιν, μπάντα πνευστών, σουίγκ, μπαλάντες κ.α.). Ιδιαίτερη επιμέλεια δόθηκε στα φωνητικά σχήματα που τονίζουν την ατμόσφαιρα της παρέας.

Η εικονογράφηση είναι της Ανυσίας Φραγγατζή που διατηρεί στην πόλη της Ξάνθης «Tο Kουκούλι», ένα παιδικό εργαστήρι ελεύθερης εικαστικής έκφρασης (art therapy). Η εικονογράφηση του έργου είναι πλούσια, βοηθά στην κατανόηση του έργου και το ανοίγει σε ποικίλες ερμηνείες καθώς το παιδί διαβάζει τις εικόνες και κουβεντιάζει μαζί τους.

Τα τραγούδια και τους ρόλους ερμηνεύουν οι:

Η Καίτη Κουλλιά (Ωκεανός, Εδώ ξυπνούν τα όνειρα, Έλα Κασπέντα κ.α.), o Μάκης Σεβίλογλου και οι «on the road» – Παρασκευάς Θεοδωράκης και Δημήτρης Χατζηδημητρίου – (Όλα είναι αλλού), ο Αντώνης Μουσαδές (Δρόμους γυρεύει η αγάπη), ο βαρύτονος Γιώργος Καραγιαννίδης, και η Άννα Φραντζολά. Συμμετέχουν επίσης ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ρόλο αφηγητή και ο αγαπημένος Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης.

Το ΒΙΒΛΙΟ- CD θα παρουσιάσουν οι συντελεστές του έργου:

Γιώργος Φραντζολάς (σενάριο- στίχοι και μουσική τραγουδιών),

Βαγγέλης Κοντόπουλος (ενορχήστρωση και μουσική παραγωγή),

Ανυσία Φραγγατζή (εικονογράφηση)

και η  Δώρα Φραντζολά, εκπαιδευτικός, θα μιλήσει για τον ρόλο του έργου στο σχολείο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Γιώργος Φραντζολάς γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φιλόλογος καθηγητής και εργάζεται στην πόλη της Ξάνθης. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους. Τον δίσκο ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΤΕΦΙ, με ερμηνευτές τη Μαρία Φωτίου και τον Θανάση Γκαϊφύλλια, και το ΕΔΩ ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ με την Καίτη Κουλλιά και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Έγραψε τους στίχους για τον δίσκο «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ» σε μουσική του Βαγγέλη Κοντόπουλου και συμμετείχε ως συνθέτης και στιχουργός σε δίσκους άλλων δημιουργών.

Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο «ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΠΟΥ ΔΡΟΣΙΖΕΙ» που περιέχει σειρά δοκιμίων και μελετών για τη μουσική της γλώσσας, για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. Πεζογραφήματά του και δοκίμια έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης.

Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Krnov της Τσεχοσλοβακίας. Σπούδασε κοντραμπάσο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε ως επαγγελματίας μουσικός σε συναυλίες και στη δισκογραφία με πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Έχει γράψει μουσική για θέατρο και σύγχρονο χορό, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ενορχήστρωση και επιμέλεια παραγωγής. Κυκλοφόρησε τρεις προσωπικούς δίσκους: «Σαν το νερό που κυλάει», «Solo live performace in museum» και το «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ» με ερμηνευτές τους Χρήστο Θηβαίο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μάκη Σεβίλογλου, Μαρία Λούκα και το συγκρότημα «Οn the road». Πρόσφατα με το συγκρότημα ΝΟΣΤΟΣ κυκλοφόρησε το ομότιτλο cd.

Η Ανυσία Φραγγατζή γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Σπούδασε στην Ανώτατη σχολή Art Therapy της Στουτγάρδης. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια με τον Arno Stern και μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στην Ελεύθερη Καλλιτεχνική Σχολή του Μονάχου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Hans Seeger. Έκανε σπουδές θεατρικής μάσκας στην Κολωνία και στη συνέχεια πρακτική σε θέατρα στο Βερολίνο καθώς και στον τομέα της ψυχιατρικής πρόληψης. Από το 1998 ζει στην Ελλάδα στην πόλη της Ξάνθης. Το 2006 δημιουργεί το εργαστήριο ελεύθερης εικαστικής έκφρασης «το Κουκούλι» και από το 2009 συνεργάζεται με το «Ίδρυμα Θρακικής τέχνης και παράδοσης» στην πόλη της Ξάνθης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα