Γράφει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Είναι στα χείλη όλων: Ανάπτυξη του Τουρισμού στο Δήμο Ξάνθης! Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι στο πεδίο αυτό η περιοχή μας έχει αναξιοποίητες δυνατότητες. Η Παλιά Πόλη και οι Γιορτές της, Το Καρναβάλι με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, η γαστρονομία, τα μοναστήρια, ο Νέστος με τα οικοσυστήματά του μας ωθούν να σκεφτόμαστε την Ξάνθη σαν έναν δυνητικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι καιρός όμως να πάμε παρακάτω με αποφασιστικά βήματα.
Προτείνουμε τη σύσταση Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης ενταγμένο οργανικά στις υπηρεσίες του Δήμου μας. Όχι ως μια ακόμη κλασική δημόσια υπηρεσία. Αλλά με τη μορφή μιας δομής στελεχωμένης με ανθρώπους της αγοράς που θα αξιολογείται αποκλειστικά με βάση τους ετήσιους ποσοτικοποιημένους στόχους επισκεψιμότητας της περιοχής μας.
Μια πρώτη ενέργεια της νέας αυτής δομής θα ήταν η παραγγελία μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας, για τον εντοπισμό των αξιοποιήσιμων τουριστικά στοιχείων της περιοχής και την υπόδειξη του βέλτιστου τρόπου ανάδειξής τους.
Η αμέσως επόμενη θα πρέπει να είναι η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων όσων εμπλέκονται με την παραγωγή πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος. Η πόλη μας ευτυχεί να έχει πάρα πολλούς και πολύ δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους. Οι σύλλογοι αυτοί με το μεράκι των μελών τους μπορούν να υποστηρίξουν και να επανδρώσουν κάθε σχετική πρωτοβουλία. Βεβαίως, λείπει ο συντονισμός.
Ανάμεσα στα άλλα το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα επιλαμβάνεται θεμάτων όπως:
Ο προγραμματισμός και η οργάνωση πολιτιστικών δράσεων.
Η χάραξη τουριστικών διαδρομών στην Παλιά Πόλη και την Σταυρούπολη.
Η υποβοήθηση στο έργο των ξεναγών.
Η συντήρηση και ανάδειξη αξιοθέατων.
Η υπόδειξη χώρων στάσης τουριστικών λεωφορείων.
Η συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δρομολόγηση ειδικού τρένου για την περιοχή των Στενών του Νέστου.
Η συνεργασία με τις επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και οργάνωσης εκδρομών για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής.
Η συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή για την ανάδειξη και προβολή των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της Παλιάς Πόλης.
Η Ξάνθη και η Σταυρούπολη αλλάζουν. Γίνονται πιο εξωστρεφείς. Αναδεικνύουν το χαρακτήρα τους και προβάλλουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Ο Δήμος Ξάνθης, κυρίως λόγω των ανθρώπων του, έχει όλα τα στοιχεία για να καταστεί Δήμος – Πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης!
Κων/νος Τριανταφυλλίδης
Υποψ. Δημοτ. Σύμβουλος Ξάνθης