Θέμα νομιμότητας τίθεται για τον περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων
Δεν μπορούν να συμβασιοποιηθούν ούτε διαγωνισμοί σε ώριμο στάδιο, όπως σε Πελοπόννησο και Γραμματικό
Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Κομισιόν
Με αφορμή έγγραφο του ΥΠΕΚΑ – εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες, με το οποίο τους ζητείται «μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες να προτείνουν και να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης αποβλήτων», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία επισημαίνει την ασυμβατότητα του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, αλλά και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, αφού επισημαίνει ότι «η Ελλάδα όφειλε μέχρι τις 12.12.2013 να έχει καταρτίσει και κοινοποιήσει το πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο» και ότι «οι περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων οι οποίοι, θεωρητικά τουλάχιστον, βασίζονται σε προηγούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων που δεν ακολουθούν τις επιταγές τις οδηγίας 2008/98/ΕΚ», σημειώνει με έμφαση ότι, «Εξ αυτού και μόνο του λόγου δεν μπορούν να συμβασιοποιηθούν διαγωνισμοί οι οποίοι είναι σε ώριμο στάδιο όπως της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γραμματικού διότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει α) ευθεία παραβίαση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ και β) ποινικές ρήτρες υπέρ των εργολάβων με ζημία του Ελληνικού Δημοσίου».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, να αποφανθεί αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων.
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 29 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ η Ελλάδα όφειλε μέχρι τις 12/12/2013 να έχει καταρτίσει και κοινοποιήσει το πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 28 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ η Ελλάδα όφειλε να εξασφαλίσει ότι τόσο ο εθνικός σχεδιασμός όσο και τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων έχουν εναρμονιστεί με τις επιταγές της οδηγίας και του σχεδίου πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.
Με βάση το έγγραφο που κοινοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αριθμό 1332/01.04.2014 αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε ανάλογη συμμόρφωση αφού καλούνται οι Περιφέρειες μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες να προτείνουν και να εγκρίνουν αναθεωρημένους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης αποβλήτων.
Ταυτόχρονα οι περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων οι οποίοι, θεωρητικά τουλάχιστον, βασίζονται σε προηγούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων. Σχεδιασμοί που δεν ακολουθούν τις επιταγές τις οδηγίας 2008/98/ΕΚ η οποία προβλέπει ως τάξη προτεραιότητας την ακόλουθη ιεράρχηση όσον αφορά τα απόβλητα: α) πρόληψη, β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση και ε) διάθεση (άρθρο 4) και επιβάλει μείωση των παραγόμενων αποβλήτων μέσα από σχέδια και δείκτες που θα καθορίσουν τα κράτη μέλη (Άρθρο 29).
Εξ αυτού και μόνο του λόγου δεν μπορούν να συμβασιοποιηθούν διαγωνισμοί οι οποίοι είναι σε ώριμο στάδιο όπως της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γραμματικού διότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει α) ευθεία παραβίαση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ και β) ποινικές ρήτρες υπέρ των εργολάβων με ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.
Με δεδομένο ότι, α) για το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν δεσμευτεί ποσά για κάθε έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης Απορριμμάτων των Περιφερειών, β) τα κονδύλια αυτά έπρεπε να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο 2013, και ότι, γ) η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο έκρινε ότι για τη χρηματοδότηση των έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει πριν την εκταμίευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΕΣΠΑ 2014-2020 να εξεταστεί η συμβατότητα αυτών των έργων με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια είναι τα ποσά που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα έργα ΣΔΙΤ Διαχείρισης απορριμμάτων;
Τι έχει συμβασιοποιηθεί και τι έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό;
Τι προβλέπεται για όσα εκ των ανωτέρω έργων δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί; Υπάρχει κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων αυτών;»