fbpx
Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Οι θέσεις του Δημαρχόπουλου για την Παλιά Ξάνθη

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης είχε την περασμένη Πέμπτη, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, του συνδυασμού «Δήμος Πρότυπο». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις και προτάθηκαν οι θέσεις εκ μέρους του συνδυασμού για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στον οικισμό και τους κατοίκους της Παλιάς Ξάνθης.

Μια από τις βασικές θέσεις που ανακοίνωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο υποψήφιος Δήμαρχος, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος είναι η σύσταση  Επιτροπής Προστασίας και Ανάδειξης της Παλιάς Ξάνθης, με εισηγητικό και αποφασιστικό ρόλο, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την Παλιά Πόλη.

Οι άνθρωποι του συνδυασμού «Δήμος Πρότυπο» συνεπείς σε ό,τι αφορά ζητήματα διαβούλευσης με τους πολίτες και στην προκειμένη περίπτωση με τα ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους και τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Ξάνθης, την Δευτέρα 14 Απριλίου ανάρτησαν τις θέσεις τους στην επίσημη σελίδα του συνδυασμού και απέστειλαν επιστολή στο Δ.Σ. του Συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης.

Παραθέτουμε τις επίσημες θέσεις του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ» για την Παλιά Ξάνθη.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας είναι η αξιοποίηση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Με σωστή διαχείριση, μπορεί να αποτελέσει τουριστικό κέντρο, που θα δώσει ανάσα στην πόλη μας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων και κυρίως διάλογος.

Για αυτό το λόγο, θα συσταθεί Επιτροπή Προστασίας και Ανάδειξης της Παλιάς Ξάνθης, με εισηγητικό και αποφασιστικό ρόλο, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την Παλιά Πόλη. Σε αυτή θα συμμετέχουν κάτοικοι, επαγγελματίες, πανεπιστημιακοί, αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά και θα έχει άμεση συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και τις υπηρεσίες του. Θα είναι υπεύθυνη για μια σειρά από θέματα, όπως η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εικαστικές παρεμβάσεις,  προστασία και διατήρηση κτιρίων και χώρων, αλλά και τα απλά καθημερινά προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση του παραδοσιακού ύφους της Παλιάς Πόλης. Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το ενιαίο ύφος του οικισμού, να συντηρηθούν τα αξιόλογα κτίσματα και να επιτευχθεί η ανάπλαση – αναστήλωση εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Στις βασικές αρμοδιότητες της Επιτροπής θα είναι η έρευνα και αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων υποστήριξης ανακαίνισης/αναπαλαίωσης κτιρίων και φυσικά η κοινοποίησή τους στους κατοίκους.

Η ενεργοποίηση της Επιτροπής μαζί με την καθοριστική συμβολή του Δήμου, αλλά και της Πολεοδομίας θα βοηθήσει άμεσα στο να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα προκύπτουν.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο με ένα άρτια δομημένο περιβάλλον, με πολυμορφία και  πολυπλοκότητα των αρχιτεκτονικών ρυθμών που διασώζονται. Είναι ένα σπουδαίο κληροδότημα όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους και για τους δημότες, αλλά για όλους τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με ορθό προγραμματισμό και σωστή διαχείριση, μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο, που θα επιφέρει «ζωντάνια» στην πόλη μας.

Η ευαισθησία όλων μας για την Παλιά Πόλη είναι αναμφισβήτητη, για αυτό επιγραμματικά προγραμματίζουμε:

Να υπάρξει νέα εμπορική προσέγγιση, δηλαδή καταστήματα στον παραδοσιακό οικισμό που θα έλκουν επισκέπτες (π.χ. καταστήματα με σουβενίρ, εργαστήρια, ατελιέ, παραδοσιακά καφέ κ.ά.).

Να αξιοποιηθεί το βυζαντινό υπόβαθρο, η κοινοτική πρακτική και παράδοση, καθώς και η μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομιά (π.χ. με προβολή των ρυθμών, την κοσμηματογραφία, επισκέψεις Πανεπιστημίων κ.λπ.).   Να αναδειχτούν τα ήθη και τα έθιμα, τα ενδύματα της εποχής (π.χ. φορεσιές, περίτεχνα καπέλα κ.λπ.).

Η Παλιά Πόλη με τις πολιτιστικές δράσεις επιταχύνει την ανάπτυξή της. Ο τουρισμός θα γίνει μοχλός επενδύσεων και θα αποφέρει ανάπτυξη στον οικισμό, χωρίς όμως να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε πεδίο άναρχης επιχειρηματικότητας, αλλοιώνοντας το μοναδικό του χαρακτήρα. Οι κάτοικοι θα  υποστηριχθούν οικονομικά με Ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης από την Δημοτική Αρχή, ώστε να σηκώσουν το βάρος της ανάπλασης των χώρων και των κτισμάτων, εκεί όπου απαιτείται.

Είναι σημαντικό να δοθεί ζωή, πνοή και νέος αέρας στην Παλιά Πόλη, με παραδοσιακά καφέ και διάφορα άλλα καταστήματα, με την αρμονική συνύπαρξη επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων για την βέλτιστη ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης. Να αποφευχθεί, όμως, η συνεχής εμπορευματοποιημένη διασκέδαση, ώστε να αποφευχθεί η ‘εκκωφαντική’ όχληση. Παράλληλα, όμως, η Πόλη πρέπει να διατηρείται ζωντανή για να μην καταντήσει το ιστορικό περιβάλλον μουσειακό και άψυχο. Οφείλουμε σεβασμό στους κατοίκους και στο μοναδικό περιβάλλον.

Θα εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπεται για τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Πόλης και όπου εκτιμηθεί ότι πρέπει να αλλάξει, να ζητηθεί η κατά περίπτωση και κατά μέρος τροποποίησή της.

Η Επιτροπή Προστασίας και Ανάδειξης της Παλιάς Ξάνθης, θα αναλάβει και την ενημέρωση των Δημοτών για την ιστορία και τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Πόλης.

Σε όλη την Ευρώπη όλα τα παραδοσιακά περιβάλλοντα και οι παραδοσιακοί οικισμοί διατηρούνται με ευλάβεια, δεν γκρεμίζονται τα κτίρια, δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Ακόμη κι εκείνα που έχουν υποστεί φθορές μέσα στο χρόνο ανακατασκευάζονται διατηρώντας όλο τον αρχικό αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα, χωρίς προσόψεις και ψιμύθια ψευδοπαραδοσιακής μορφής που ήδη χρησιμοποιούνται στην Παλιά Πόλη.

Η διατήρηση του οικιστικού συνόλου της Παλιάς Πόλης επιβάλλεται για λόγους πολιτισμικούς, ιστορικούς, αισθητικούς, οικονομικούς, αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου κληροδοτήματος του παρελθόντος που διαπερνά και στέκεται στο σήμερα.

Πρέπει να διατηρηθεί το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης αναλλοίωτο. Ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής θα είναι κοντά στους πολίτες και να τους «εκπαιδεύσουν» στα νέα υλικά, ώστε να η διατήρηση και η αποκατάσταση να εντάσσονται στην παράδοση.

Η Πλατεία Μητροπόλεως θα αναπλαστεί έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν ουσιαστικό χώρο «ανάσας», σε χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οριοθέτηση των χώρων και μέριμνα για αποφυγή φαινομένων όχλησης στον οικισμό.

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό θέμα για την Παλιά Πόλη είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, ώστε να σχεδιαστεί και να λυθεί άμεσα το φλέγον αυτό ζήτημα που αφορά όλους τους δημότες. Στο πλαίσιο της μελέτης θα προβλέπονται και οι χώροι στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων,  που δυνητικά θα μπορούν να παρκάρουν σε ειδικούς χώρους που θα προταθούν από τον Δήμο (οικόπεδα στην Παλιά Πόλη ή σε δρόμους που δεν επηρεάζουν τις προσόψεις σημαντικών αρχιτεκτονικών οικοδομημάτων).

Σχετικά Άρθρα