Επιστολή- Παρέμβαση συνέταξε και απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο και την κοινοποίησε και στον Γενικό Γραμματέα του ίδιου υπουργείο κ κ. Κορασίδη Μόσχο ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Ξάνθης κ. Αλέκος Κοντός. Η επιστολή έχει θέμα την βουκέλλωση των βοοειδών και τις εξευτελιστικές τιμές που αγοράζουν οι κρεατέμποροι το κρέας των ζώων.
Η επιστολή αναφέρει
Ξάνθη, 23/04/2014 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε η βρουκέλλωση των βοοειδών είναι μια ζωοανθρωπονόσος για την οποία όλα τα κοπάδια ελευθέρας βοσκής ελέγχονται με αιμοληψίες κατά την διάρκεια του έτους, και σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένα ζώο θετικό στη νόσο βγαίνει διαταγή σφαγής του άρρωστου ζώου εντός 30 ημερών. Ενώ λοιπόν το κρέας του ζώου είναι βρώσιμο παρά μόνο πετιούνται τα σπλάχνα και το κεφάλι, οι κρεατέμποροι παίρνουν τα ζώα σε εξευτελιστικές τιμές από 0,50 έως 1,50 ευρώ το κιλό, εκμεταλλευόμενοι το ότι το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την υπόλοιπη μονάδα.
Επίσης εκτός από τα ελάχιστα χρήματα που παίρνει ο παραγωγός από το σφάγιο παίρνει και μια αποζημίωση ανάλογα με την γενετική βελτίωση του ζώου και την ηλικία του. Το άθροισμα λοιπόν των παραπάνω ούτε κατά διάνοια προσεγγίζει την πραγματική αξία του ζώου, αν δε, συνυπολογίσουμε το παράγωγο που χάνεται καθώς πολλά ζώα είναι έγκυα αλλά και το καθεστώς καραντίνας το οποίο επιβάλλεται στην μονάδα, τότε η απώλεια του κτηνοτρόφου είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το τελευταίο χρόνο (2013)στην περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης έχουν σφαχτεί λόγο βρουκέλλωσης 280 αγελάδες, ενώ 4 κοπάδια έχουν ξεκληριστεί και 4-5 ακόμη κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία. Επίσης πρόσφατα στον όμορο δήμο Παρανεστίου (πολλές φορές τα ζώα συμβόσκουν) η νόσος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς μια μεγάλη μονάδα ξεκληρίστηκε και η μία μετά την άλλη μονάδα εμφανίζει θετικά ζώα.
Την αγωνία των κτηνοτρόφων κορύφωσε η Kοινή Yπουργική Aπόφαση στις 13/2/2014 με αριθ.πρωτ.432/20486 σύμφωνα με την οποία συνεχίζουν να ισχύουν όλα τα μέτρα εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών προσθέτοντας όμως το άρθρο 17 το οποίο λέει: «Σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών μολυσμένες με φυματίωση ή βρουκέλλωση, ο κάτοχος της εκμετάλλευσης που πληρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις έχει δικαίωμα να αποζημιωθεί για μολυσμένα ζώα, ύστερα από εργαστηριακή επιβεβαίωση, μέχρι τρεις (3) φορές». «Σε περίπτωση μικτής μόλυνσης δικαιούται αποζημίωσης τέσσερις (4) φορές συνολικά. Σε κάθε περαιτέρω διαπίστωση των παραπάνω ασθενειών τα μολυσμένα ζώα της εκμετάλλευσης σφάζονται υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση του κατόχου, ο κτηνοτρόφος συνεχίζει να έχει την υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα, μέχρι την εξυγίανση της εκμετάλλευσης και την άρση των επιβληθέντων μέτρων. Σε περίπτωση συστέγασης περισσοτέρων εκτροφών στην ίδια εκμετάλλευση, τα παραπάνω ισχύουν συνολικά για όλους τους κτηνοτρόφους και όχι για τον καθένα ξεχωριστά».
Επειδή λοιπόν και ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα που υπέδειξε η Δ/νση Κτην/κης Ν. Ξάνθης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου σε κάθε μονάδα, τα κρούσματα αυτά πολλαπλασιάζονται και με δεδομένη την εφαρμογή του άρθρου 17 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, ουσιαστικά τα κοπάδια- περιουσίες των κτηνοτρόφων απειλούνται με αφανισμό.
Στην δημοτική ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης έχουν απομείνει περίπου 25 εκτροφείς βοοειδών εκτατικής μορφής οι οποίοι επένδυσαν χρήματα και όνειρα στις μονάδες τους.
Δεδομένου ότι η ελληνική παραγωγή βοείου κρέατος αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της πανελλήνιας κατανάλωσης ζητάμε βοήθεια ώστε με τη συνεργασία κτηνοτρόφων, της Δ/νσης Κτην/κης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επέλθει η τροποποίηση του άρθρου 17 έτσι ώστε η ισχύς του να καλύπτει περίοδο τουλάχιστον δύο ετών, αύξηση της αποζημίωσης, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την Δ/νση Κτην/κης Ξάνθης και εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η τροποποίηση να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα εμβολιασμών.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για ορεινές παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας μας, όπως η περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης, είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να δοθεί λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ν.Ξάνθης