Ευχαριστήριο για την Τιμητική Ποιητική Βραδιά
Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους/ όσες με τιμούν και με τίμησαν ιδιαίτερα την 21 η Μαρτίου 2014, κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι Εκδόσεις Σπανίδη μαζί με το Δίκτυο Λόγου και Πράξης οργάνωσαν εκδήλωση- αφιέρωμα στο ποιητικό μου έργο, με την ευκαιρία κυκλοφορίας σε συλλεκτική έκδοση 100 αντιτύπων από τις εκδόσεις Σπανίδη, της νέας ποιητικής συλλογής «Ανακουφιστικό Τρίγωνο 2004- 2010».
Ευχαριστώ τους φίλους/ τις φίλες που μίλησαν για μένα και το ποιητικό μου έργο και όσους/ όσες απήγγειλαν ποιήματά μου : Σοφιανό Ουτατζή, Μιχάλη Σπανίδη, Χάρη Καρακατσάνη, Γιώργο Κωτούλα, Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, Δημήτρη Κασαπίδη, Τάσο Συμεωνίδη, Θωμά Βουγιουκλή, Γιώργο Κολλάρο, Γιάννη Αντωνιάδη, Αργυρώ Πισκιουλοπούλου, Στέλιο Αρσενίου, Δήμητρα Κατάκη, Γιάννη Στεφανίδη, Πηνελόπη Καμπάνη Βουγιουκλή και τον Μπάμπη Κούκο που παρουσίασε τρία μελοποιημένα από τον ίδιο ποιήματά μου.
Κλείνοντας την τόσο τιμητική και συνάμα συγκινητική βραδιά, ευχαρίστησα ιδιαίτερα το Ίδρυμα ΘΤ&Π, το εκδοτικό συγκρότημα Τελεία και Παύλα, το Γιάννη Αντωνιάδη που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου και επιπλέον έκανε μια αριστουργηματική γελοιογραφία μου που μου χάρισε, την Καίτη Σταυροπούλου Βλάχου για το εξαίσιο πορτρέτο μου που ζωγράφισε και το Μιχάλη Σπανίδη για την έκδοση της ποιητικής συλλογής και για την όλη φροντίδα της εκδήλωσης.
Φρονώ ότι η παρουσία όλων στην ποιητική βραδιά ήταν κατ’ ουσίαν τιμή στην ποίηση καθ’ εαυτή. Αυτό με χαροποιεί ακόμη περισσότερο.
Θανάσης Μουσόπουλος 10 Απριλίου 2014
Η ποίηση του Θανάση Μουσόπουλου
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος ανήκει στη γενιά το ’70 . Εκτός από τα δοκίμια και τις μελέτες επιδόθηκε στην ποίηση.
Γράφει και δημοσιεύει ποιήματα από μικρή ηλικία. Το πρώτο του ποιητικό βιβλίο κυκλοφόρησε το 1978. Από τότε ως σήμερα ο Θανάσης Μουσόπουλος έχει εκδώσει άλλες έξι ποιητικές συλλογές:
– Ο ήλιος σκιάδιο,1967- 1977, έκδ. 1978- 76 ποιήματα
– Διοίκηση αλλοτρίων, 1970- 1981, έκδ. 1982- 26 ποιήματα
– Οιακισμοί, 1980- 1983, έκδ. 1990- 38 ποιήματα
– Άδηλες σχέσεις, 1986 1996, με εξώφυλλο φωτογραφία Δήμου Κουκλά, έκδ. 2000- 56 ποιήματα
– Μετεφηβικές Γεωγραφίες, με εξώφυλλο Χρυσόστομου Μουσμουλίδη – περιέχει 34 σύγχρονα ποιήματα, έκδ. 2005
– Δρόμοι Ελλήνων, με εξώφυλλο Νίκου Κρυωνίδη- περιέχει 4 ποιητικές συνθέσεις στο πρώτο μέρος και 23 μεταφράσεις αρχαιοελληνικών ποιημάτων στο δεύτερο, έκδ. 2005
– Ανακουφιστικό Τρίγωνο, 2004- 2010, με εξώφυλλο Γιάννη Αντωνιάδη, έκδ. 2014, 32 ποιήματα
– Περίπατος με στίχους σε κήπους μαγικούς, 2007, εκδίδεται εντός του 2014, 25 ποιήματα για νέους
– Υψιπετείν, ανέκδοτη συλλογή
Για την ποίηση του Θανάση Μουσόπουλου έχουν γραφεί πολύ θετικές κριτικές. Επίσης οργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου του συνολικά, ή του ποιητικού ειδικότερα.
Το 1993 και το 1994 στο Κέντρο Τέχνης Γκέρμαν στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη από τον εκεί Σύλλογο Ξανθιωτών οργανώθηκαν αντίστοιχα τιμητικές εκδηλώσεις για το ‘ποιητικό του πρόσωπο’. Το 2006 η γνωστή ξανθιώτισσα φιλόλογος και ποιήτρια Μαρία Ράλλη- Υδραίου παρουσίασε την ως τότε εκδομένη ποιητική δουλειά του Θανάση Μουσόπουλου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με την ευκαιρία έκδοσης από το Ίδρυμα των συλλογών Μετεφηβικές Γεωγραφίες και Δρόμοι Ελλήνων (Ξάνθη).
Στις 21 Μαρτίου 2014 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ο εκδοτικός Οίκος Σπανίδη, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ίδρυμα ΘΤ&Π παρουσίασαν την τελευταία του συλλογή Ανακουφιστικό Τρίγωνο, ενώ έγινε αναφορά και στην προηγούμενη ποιητική του δουλειά.
Η Δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Όμορφη Πόλη κυρία Κυριακή Οικονόμου στις 2 Απριλίου 2014 συζήτησε σε ζωντανή εκπομπή με το Θανάση Μουσόπουλο για την ποίησή του και παρουσίασε ποιήματά του. Στον Πρόλογό της είπε:
«Διαβάζοντας τις ποιητικές του συλλογές, ο αναγνώστης μπαίνει στη διαδικασία της γρήγορης και έντονης αλλαγής συναισθημάτων. ‘Χρωματίζει’ το θυμό, την απογοήτευση, την απόγνωση, την τελεία απελπισία, την απόλυτη ευγνωμοσύνη, τη λαμπρή ευτυχία, τη συγκίνηση που ανατριχιάζει, την αμφισβήτηση, υμνεί τους πρωταγωνιστές την ιστορίας, περιδιαβαίνει τον Κήπο της Εδέμ παρατηρώντας και τα αθώα περιστέρια και τον δαιμόνιο όφι.
Η ποίηση του Θανάση Μουσόπουλου – ανά περίοδο δημιουργίας – έχει να προσφέρει στον αναγνώστη απίστευτες εναλλαγές συναισθημάτων: άλλοτε ο ποιητής εμφανίζεται βαθιά ανατρεπτικός και αμφισβητίας και άλλοτε εξίσου βαθιά συγκινητικός, με αποχρώσεις ρομαντισμού και ευαισθησίας στους στίχους του. Άλλοτε ως κραυγή για να συμμαζευτεί το ‘τίποτα’ που εισβάλλει άνευ πρόσκλησης στις ζωές των ανθρώπων και άλλοτε ως λόγος αγάπης».