ΟικονομίαΤελευταία Νέα

Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ θα δώσει ανάσα στην αγορά!

fpa

Βαθιά ανάσα στην αγορά αναμένεται να δώσουν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με τον συμψηφισμό ΦΠΑ ανάμεσα σε ιδιώτες οφειλέτες και φορείς του Δημοσίου, όπως και για επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής του, αλλά και παράλληλα η επιστολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

«Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ, αποτελεί έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες τις οποίες θεωρεί θετικές.

Ουσιαστικό εφαλτήριο…

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η σαφής αναφορά του Πρωθυπουργού σε «συνεπείς φορολογούμενους», οι οποίοι δεν πρέπει να τιμωρούνται από τις αδυναμίες του κράτους αλλά αντίθετα να επιβραβεύονται.

Η ΕΣΕΕ επιτελώντας το θεσμικό της ρόλο, θα συνεχίσει να προτείνει φορολογικές βελτιώσεις, με βασικό σημείο αναφοράς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των υιοθετούμενων μέτρων. θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο οι συμψηφισμοί χρεών ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο να επεκταθούν και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και λοιποί φορείς).

«Το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει το συμβολικό αλλά και ουσιαστικό εφαλτήριο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Τι δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς

Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, κάτι που πλέον θα περιορισθεί. Ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίενται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων.

Διαγραφή προστίμων

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται, ενώ ανέφερε πως εφεξείς οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών». Διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο. Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν κάθε δίμηνο, δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Σχετικά Άρθρα