fbpx
ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Αλλού τα κακακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νίκο άμ έπος, άμ έργον

Παλιά λαϊκή παροιμία, φέρνει στις μέρες μας μιά μεγάλη αλήθεια, όσο, πολύ περισσότερο,μιά αναπάντεχη παγκόσμιας ακτινοβολίας επιτυχία της πόλης. Ενώ η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου βρίσκεται στην Κομοτηνή, την Ξάνθη επέλεξε η παγκόσμια κοινότητα για έδρα επίλυσης διαφορών σχετιζομένων με τις καφετέριες, τα χωρικά τους ύδατα, την απόσταση επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, το κλείσιμο των δρόμων κατά τις ώρες αιχμής, την αναστάτωση που επέρχεται γενικότερα, από την νέα τάξη πραγμάτων γύρω από τον καφέ, τα καταστήματα που τον σερβίρουν, την φαντασία όσων τον απολαμβάνουν.

Στα πρότυπα το λοιπόν του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο της Ξάνθης. Στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου, στην παλιά μας πόλη, θα επιλύονται τα πάντα όλα όσα προκύπτουν από την τρομακτική εξάπλωση των χώρων προσφοράς καφέ. Ποιός να το φανταζότανε, 150 χρόνια μετά την ανέγερση των κατοικιών των καπνεμπόρων, της άνθισης του καπνού, οι καπνιστές, οι θεριακλήδες να εξοστρακίζονται, να αποβάλλονται ως ανεπιθύμητα πρόσωπα από τα καφέ και να είναι υποχρεωμένοι να συστήνουν αποικίες θεριακλήδων δεκάδες μέτρα πέριξ των καφέ, να απολαμβάνουν τα ντουμάνια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θα προσάγονται εφεξής σε δίκη, λέει, γιατί οι θαμώνες ενός καφέ, εφάπτονται ενίοτε με τους θαμώνες του απέναντι καφέ, αποκλείοντας έτσι το δρόμο. Όλα αυτά, στην πόλη με τα χίλια χρώματα, όπου θα επιλύονται ανάλογες διαφορές από όλη τη χώρα, την ευρώπη, τον πλανήτη. Μέχρι διαφορές ιδιοκτητών χασισοφυτειών θα διευθετούνται στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.

Κάποιοι «κακεντρεχείς» κάτοικοι της παλιάς πόλης, μην αντέχοντας την νέα τάξη πραγμάτων, λένε ό,τι τέτοια αναρχία, δεν είχαν, δεν είδαν ποτέ. Τους πληροφορώ, πως οι αναρχικοί λάτρεις του καφέ από όλο τον κόσμο, θα έρχονται στην πόλη μας για διδακτορική διατριβή, για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, σε θέματα αναρχίας.

Ανεπίσημα, ήδη ξεκίνησε αυτό. Ο Δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Στυλιανίδης, πρόεδρος στην επιτροπή ποιότητας ζωής της πόλης, μετά την κεντρική πλατεία, αφήνει για την υστεροφημία του έργο ανεπανάληπτο στην παλιά πόλη. Για το λόγο αυτό, στην πρώτη δίκη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Ξάνθης, θα βρεθεί ανάμεσα στον Κόφι Ανάν, απελθόντα πρόεδρο του ΟΗΕ, με τον Μπάν Κί Μούν, νυν πρόεδρο.

Έ, ρε μεγαλεία η παλιά πόλη.

Δικαιοσύνη θα είναι σε θέση να απονέμουν με βάση το πρωτόκολλο, όλοι οι ΥΠΑΤΟΙ ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ. Όσοι μάλιστα είναι πάνω από 20 χρόνια, θα επιλαμβάνονται σπουδαίων υποθέσεων. Κάτι που ίσως στενοχωρέσει την Μπέτυ Πατσίδου, όταν θα βλέπει τον Μανώλη Τσέπελη απέναντι στους βαρώνους της κόκας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠ. ΕΞ. Ελλάδας- Τουρκίας επισημάνθηκε ένθεν κακείθεν πως τα χωρικά ύδατα, οι όποιες διαφορές των δύο χωρών, ωχριούν μπροστά στις διαφορές των ιδιοκτητών καφέ της Ξάνθης.

Κάτι που καλείται να διευθετήσει ο νέος φορέας. Αρεοπαγίτες, εφέτες, εισαγγελείς, όλοι ψάχνονται. Ούτε σαν φοιτητές, ούτε αργότερα στην μακρόχρονη άσκηση των καθηκόντων τους, πέρασε από το μυαλό τους αυτό που ζεί και καλείται να αντιμετωπίσει η κυρά της Θράκης. Όλοι χαιρετίζουν πάραυτα το κοσμοϊστορικό γεγονός.

Ανέτοιμος κατελήφθη προσέτι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ισχυρίστηκαν κάποιοι. Λάθος παιδιά τους είπα. Είναι κάτι σαν αντιπερισπασμός, ρελάνς που λέμε στα ελληνικά, για την κατάργηση της αστυνομικής σχολής και την μετατροπή της σε φυλακή. Μετά από όλα αυτά και πολλά άλλα, που θα ακολουθήσουν είμαι περίεργος να ακούσω τί έχει τώρα να πεί ο Νίκος Λεοντής, η ψυχή των κατοίκων της παλιάς πόλης. Νίκο άμ έπος, άμ έργον.

 

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα