Του Θανάση Μουσόπουλου
Στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική. Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι ότι συγκροτήματα και μουσικά σύνολα ξανθιώτικα πρωταγωνιστούν επάξια στην πολιτιστική αυτή γιορτή της πόλης. Στο δεκαήμερο 14- 23 Φεβρουαρίου παρακολουθήσαμε πέντε αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις- συναυλίες. Θα αναφερθώ σ’ αυτές, αφού αναρωτηθώ: γιατί σταμάτησε το Χατζιδάκειο Χορωδιακό Φεστιβάλ, αφού έχουμε τέτοιο μουσικό προσωπικό!
14 Φεβρουαρίου, Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, στο πιάνο Γιάννης Πανταζόγλου (θαυμάσιος)- Διεύθυνση Θόδωρος Μανώλης. Πλούσιο πρόγραμμα, ποιοτικό, δεμένο σύνολο. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε σε παραδοσιακό πρόγραμμα ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγιάσματος με τη διεύθυνση του Θόδωρου Μανώλη.
15 Φεβρουαρίου, Χορωδιακός Όμιλος Τραγουδιστών Ξάνθης ο Αρίων με τη διεύθυνση του Γιάννη Παπαδόπουλου- τον οποίο τίμησε ο Δήμος για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό. Η χορωδία και το Κουιντέτο, οι μονωδίες των Π. Παναγιωτίδη και Άγγελου Τσουμάνη αιχμαλώτισαν το πολυπληθές κοινό. Είναι δυσάρεστο που αποχωρεί ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αλλά και ο Τριαντάφυλλος Σφυρής που τον διαδέχεται είναι βέβαιο ότι θα διαπρέψει- γιατί είναι κι αυτός γνήσιος ερασιτέχνης.
Στις 17 Φεβρουαρίου ήταν Βραδιά Δημιουργικότητας της Τρίτης Ηλικίας. Ζωγραφική και Βιτρώ των μελών του ΚΑΠΗ Ξάνθης με τη δασκάλα τους κυρία Χρυσούλα Χαμαλίδου, ποιήματα της κυρίας Βολοβότση και του κυρίου Νίκου Κωνσταντινίδη και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βυζαντινή Χορωδία με τη διεύθυνση του κυρίου Αθανάσιου Βολοβότση. Και στο δεύτερο μέρος Χορωδία του ΚΑΠΗ Σταυρούπολης με τη διεύθυνση του κυρίου Πολύτιμου Θεοδωρίδη, σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα. Παρακολουθώ τις χορωδίες των ΚΑΠΗ, για μένα ήταν έκπληξη η ποιότητα της απόδοσής τους.
Στις 18 Φεβρουαρίου είχαμε τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης με τη διεύθυνση του Φώτη Κοντού. Στο πιάνο συνόδευσε ο ευαίσθητος Απόστολος Δανδαλίδης, στο κλαρίνο ο αποκαλυπτικός Παναγιώτης Κουφόπουλος και στη φυσαρμόνικα ο Θεόδωρος Ζουμπογιάννης- έκπληξη. Τα 21 τραγούδια του προγράμματος «ένα και ένα»- τα σόλο της Μαρίας Μαράδη, της Εύης Αθανασιάδου, της Φωτεινής Θεοδωρίδου, του Αναγνώστη Μιχαηλίδη και του Λεωνίδα Βλασακούδη καταγοήτευσαν.
Στις 23 Φεβρουαρίου απολαύσαμε τη Συναυλία «Με μπαλάντες, Μεσογειακό Λαϊκό και Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι» τον Μπάμπη Κούκο τους Φα Δίεση. Απολαύσαμε 24 διαμάντια με μουσικούς και τραγουδιστές/ τραγουδίστριες σημερινούς και διαχρονικούς. Συνειδητοποίησα ότι πέρα από το Θεοδωράκη και το Χατζιδάκι, η γενιά το ’80 και του ’90 έγραψε διαμάντια μουσικά. Πέρα από τον Μπάμπη, ο Ανδρέας, ο Μάριος, ο Δημήτρης –θαύμα μπουζούκι, ο Γιώργος στο Σαξόφωνο πρώτος, ο Νεκτάριος, η Μικαέλα, η Έλσα, η Χρυσάνθη, ο Τριαντάφυλλος, ο Τάσος και ο Παναγιώτης (εξαιρετικός) όλοι/ όλες στο τραγούδι απολαυστικοί.
Όλα αυτά που ζήσαμε στο προηγούμενο δεκαήμερο με κάνουν να αισθάνομαι χαρούμενος και περήφανος. Όταν το είπα δυνατά αυτό, μια κυρία είπε «η πόλη όμως έχει πολλά σκουπίδια στους δρόμους».
Τι να κάνουμε: Να βλέπουμε τα ωραία, και να παλεύουμε για να διώξουμε τα άσχημα. Τα ωραία, όμως, κυρία μου, δεν παύουν να υπάρχουν. Ζούμε σε μια πόλη, που έχει τη δυνατότητα να πάει πιο μπροστά. Το ωραίο δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα βλέμματος!
Ξάνθη, 25 Φεβρουαρίου 2014