Επιστολές Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Του αρνήθηκαν τη στέγη του

Στον απόηχο της «προσπάθειας» φίλων του Στέφανου Ιωαννίδη

 anaglifh epigrafh

Πριν από μερικούς μήνες, μέσα στο 2013, με την ευκαιρία μάλιστα του εορτασμού των ενενήντα χρόνων από τη γέννηση του Στέφανου Ιωαννίδη, Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και- κατά τη δική τους διατύπωση- να μαθητεύσουν κοντά του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στη Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Δήμου Ξάνθης, αλλά και στην έκδοση των «Θρακικών Χρονικών» και στις ποικίλες άλλες πολιτιστικές δράσεις όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε για πολλές δεκαετίες το Στέφανος, είχαν την πρωτοβουλία να προτείνουν την τοποθέτηση μιας μικρής επιγραφής με την εικόνα του Στ. Ιωαννίδη στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Τα όποια έξοδα τα αναλαμβάνουν όσοι συνέλαβαν την ιδέα.

Συντάχθηκε και στάλθηκε στον κύριο Δήμαρχο Ξάνθης η παρακάτω επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε,

Η πόλη μας, όπως καλά γνωρίζετε, έχει παρουσιάσει έντονη πνευματική και πολιτιστική ζωή και παρουσία κατά τα εκατόν τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς άνδρες που γεννήθηκε στην Ξάνθη, εδώ ποικιλότροπα δραστηριοποιήθηκε και πρόσφερε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, είναι αναμφίβολα ο Στέφανος Ιωαννίδης, του οποίου ανάμεσα στα άλλα τρανό δημιούργημα αποτελεί η Στέγη Πολιτισμού και ως κτήριο και ως λειτουργία.

Μια ομάδα Ξανθιωτών και φίλων του Στέφανου Ιωαννίδη από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα έχουμε την πρόθεση να κατασκευάσουμε ιδίοις αναλώμασι και τοποθετήσουμε στην είσοδο της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης μία ανάγλυφη επιγραφή, κατά το συνημμένο σχέδιο που εκπόνησε ο Τάσος Τεφρωνίδης.

Κύριε Δήμαρχε,

Δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος, αυτό που παρακαλούμε είναι η συναίνεση και έγκριση, κατά τα νόμιμα, της πρότασής μας.

Με τιμή

Τάσος Τεφρωνίδης

Θανάσης Μουσόπουλος

Δημήτρης Χρηστίδης

Μανώλης Χούμας

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 27 Ιανουαρίου 2014 συζητήθηκε η πρόταση και όλοι οι παριστάμενοι σύμβουλοι συμφώνησαν για τη μεγάλη προσφορά του Στέφανου Ιωαννίδη, έγινε όμως ένα μικρό λάθος : η πρόταση ήταν για την τοποθέτηση της επιγραφής διαστάσεων 1,20 Χ 0,80 μ. στην είσοδο του κτηρίου της Στέγης Πολιτισμού, που ήταν έργο ζωής του Στέφανου Ιωαννίδη.

Ο Στέφανος Ιωαννίδης από κει ψηλά που βρίσκεται θα είναι πολύ χαρούμενος- γιατί πάλεψε σε όλη του τη ζωή για την πόλη που αγάπησε, χωρίς ανταλλάγματα και συναλλαγές. Ξέρει ότι στο τέλος κερδίζει η αλήθεια και η δικαιοσύνη.

Τάσος Τεφρωνίδης- Θανάσης Μουσόπουλος

Ξάνθη, 24 Φεβρουαρίου 2014

 

Σχετικά Άρθρα