Κόμματα Τελευταία Νέα

Αντιδρούν οι Καβαλιώτες στα έργα κατασκευής του αγωγού TAP η Ξάνθη συνεχίζει τον ύπνο!!!

Ερώτηση για την αντίδραση των κατοίκων και των αγροτών του νομού Καβάλας στα έργα κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ κατέθεσε η Χρυσή Αυγή. Η ερώτηση απευθύνεται προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ και εχει θέμα «Αντιδρούν οι κάτοικοι και οι αγρότες του νομού Καβάλας στα έργα κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ».

Σύμφωνα με τη ερώτηση: Οι κάτοικοι και οι αγρότες του Νομού Καβάλας διαμαρτύρονται για τα έργα κατασκευής του TAP που θα περάσει από τις περιοχές τους. Οι κάτοικοι και οι αγρότες ζητούν αλλαγή των σχεδίων διέλευσης του αγωγού από την πεδιάδα των Τεναγών με το επιχείρημα ότι πρόκειται για καλλιεργήσιμη έκταση, καθώς και ότι το υπέδαφος εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες τύρφης, επομένως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτανάφλεξης.

Τα Τενάγη είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύφορη την περιοχή. Πέρα από την καταστροφή μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, στα Τενάγη παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της συνίζησης. Πρόκειται για φαινόμενο καταβύθισης του εδάφους, το οποίο πολλές φορές στο παρελθόν δημιούργησε προβλήματα στην κατασκευή μεγάλων έργων. Ως αντιπρόταση των φορέων του νομού Καβάλας προς την κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον ΤΑΠ φαίνεται να είναι η όδευση του αγωγού παράλληλα στον υπάρχοντα αγωγό φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διέρχεται κυρίως από ορεινές περιοχές.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης στερεί το δικαίωμα από τις επόμενες γενιές του νομού όπου σήμερα μαστίζεται από τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας να ασχοληθούνε με το αγροτικό επάγγελμα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1) Έχετε λάβει υπόψη σας ότι από την περιοχή που περνάει ο αγωγός ΤΑΡ, τα Τενάγη είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας και παρατηρείται έντονο φαινόμενο συνίζησης (φαινόμενο καταβύθισης του εδάφους), το οποίο πολλές φορές στο παρελθόν δημιούργησε προβλήματα στην κατασκευή μεγάλων έργων; Έχει ληφθεί, επίσης, υπόψη ότι η μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης στερεί το δικαίωμα από τις επόμενες γενιές του νομού, όπου σήμερα μαστίζεται από τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, να ασχοληθούνε με το αγροτικό επάγγελμα;

2) Θα εξεταστεί η πρόταση των τοπικών φορέων να γίνει η όδευση του αγωγού παράλληλα στον υπάρχοντα αγωγό φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διέρχεται κυρίως από ορεινές περιοχές;

Αθήνα, 11/02/2014

Ο ερωτών Βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

(Την ίδια ώρα που η καβάλα δραστηριοποιείτε για τον αγωγό ΤΑΡ οι δικοί μας πολιτικοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου… ή κάτι άλλο έχουν συμφωνήσει;).

Σχετικά Άρθρα