Οικολογία Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις για σχολεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

EPAMATH EKDILOSEIS GIA PAIDIA (5) EPAMATH EKDILOSEIS GIA PAIDIA (1) EPAMATH EKDILOSEIS GIA PAIDIA (2) EPAMATH EKDILOSEIS GIA PAIDIA (3) EPAMATH EKDILOSEIS GIA PAIDIA (4)

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων για παιδιά με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων με θέμα «ΥΓΡΟΤOΠΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ». Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Βιστωνίδας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης διοργάνωσαν την Παρασκευή 31 Ιανουάριου 2014 δραστηριότητες για σχολεία στο Πόρτο-Λάγος και στο Σέλινο Ξάνθης. Συμμετείχαν  συνολικά 86  μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία  Πολυσίτου και Τοξοτών  καθώς και από τα Μειονοτικά Σχολεία Σέλερου και Φελώνης της Π.Ε. Ξάνθης.

Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αξία των υγροτόπων και την αλληλεπίδραση τους με τις αγροτικές καλλιέργειες. Μέσα από τα σκίτσα της Ramsar οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους ιστορία με αφορμή την αποστράγγιση ενός υγροτόπου για γεωργική χρήση και την παρουσίασαν ως θεατρικό δρώμενο στους συμμαθητές τους. Παρακολούθησαν προβολές για τις επιδράσεις της γεωργίας στους υγροτόπους και στη συνέχεια τα παιδιά έγιναν τα ίδια μέρος του υγροτόπου ενσαρκώνοντας  τα πουλιά, τα ζώα, τα καλάμια που ζουν σε αυτόν κάνοντας τα να σκεφτούν τις οχλήσεις που δέχεται η άγρια ζωή. Τα περιβαλλοντικά αυτά παιχνίδια και οι αναλύσεις δειγμάτων νερού που ακολούθησαν βοήθησαν τους μαθητές  να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να προστατέψουν τους υγροτόπους και όπως ήταν αναμενόμενο εξάντλησαν την φαντασία τους. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την αποικία των Ερωδιών του Πόρτου Λάγους και τη Λίμνη Βιστωνίδα όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλο το ζωικό και φυτικό πλούτο της περιοχής.

Αντίστοιχες δραστηριότητες για σχολεία πραγματοποιήθηκαν και στις 4 Φεβρουαρίου 2014 στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή Καβάλας. Οι 55 μαθητές από δύο τάξεις του 10ο Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ενημερώθηκαν για τη σημασία των υγροτόπων για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή με έμφαση στην αλληλεπίδραση τους με τη γεωργία που ήταν και το κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων  της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων. Με την βοήθεια παρουσιάσεων και περιβαλλοντικών παιχνιδιών τα παιδιά ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και παράλληλα ψυχαγωγήθηκαν. Ο καλός καιρός επέτρεψε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων με μια επίσκεψη στο Παραποτάμιο Δάσος της Κεραμωτής και ορνιθοπαρατήρηση στην γειτονική λιμνοθάλασσα της Κεραμωτής.

Σχετικά Άρθρα