Επιστολές Κόμματα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Μετά την διαγραφή του προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα το Αντώνης Κοσμίδης

kosmidis

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΕ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΣΜΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις 3/2/14 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Οργάνωσης Μελών (Ο.Μ.) ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εφαρμόστηκε η δυνατότητα τοποθετήσεων επί των αυτοδιοικητικών θεμάτων που απασχόλησαν καλοπροαίρετα και μη τον τοπικό τύπο με τις επισημάνσεις και ενστάσεις μου, αναφορικά με την τήρηση των καταστατικών διαδικασιών.

Υπήρξε κάθετη τοποθέτηση αρκετών μελών,  ότι το καταστατικό που ψηφίστηκε από το 1ο Συνέδριο είναι ανάγκη να εφαρμόζετε επακριβώς και συνεπώς δεν έπρεπε να ανακοινωθεί η συγκρότηση συνδυασμού υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την προηγούμενη απόφαση της συνέλευσης της Ο.Μ. (η ΝΕ, ακόμη κι όταν είναι «διευρυμένη» δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει για τέτοια θέματα, αλλά να θέτει στην κρίση όλων των μελών προς ψήφιση, τις υποβληθείσες προτάσεις). Εάν είχε ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, θα υπήρξε σίγουρα απόλυτη ομοθυμία στην υποστήριξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού εξαρχής.

Θεωρώ ότι είναι καταστατική υποχρέωση, η δραστηριοποίηση των μελών σε αυτοδιοικητικά σχήματα να αποφασίζεται για τις δημοτικές κινήσεις από τη συνέλευση της Ο.Μ. του οικείου Δήμου, στην οποία επιπλέον «μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον οικείο δήμο…»  και όχι από τη Νομαρχιακή Επιτροπή (Ν.Ε), όσο διευρυμένη και να είναι, για την υποστήριξη ενός συνδυασμού. Ως μέλος της κλαδικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜμΕ, ενώ υπέβαλα πρώτος συγκροτημένη πρόταση για τον υποψήφιο που θεωρώ ότι θα έπρεπε να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατραπεί με μεγάλη πιθανότητα και με δεσμεύσεις το δημοτικό κατεστημένο των τελευταίων 40 ετών (ενωτικός συνδυασμός με υποψήφιο που θα εκλέγονταν σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων), η πρότασή μου δεν τέθηκε σε προηγούμενη ψηφοφορία στη συνέλευση της Ο.Μ.

Επί της ουσίας: Έγινε ολοφάνερη η πρόθεση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να αγωνιστούν για αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που θα δημιουργηθούν με κομματική πρωτοβουλία. Να μη στηρίξουν ευρύτερα ψηφοδέλτια από λεγόμενους ανεξάρτητους, ή από υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση συνεργασιών.

Είναι σεβαστή η απόφαση αυτή και παρά το ότι το καταστατικό μου δίνει το δικαίωμα να μη συμμετέχω στην εφαρμογή της, ως συνεπής μαρξιστής-λενινιστής , δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος να συμβάλω στην υλοποίησή της. Έχω ήδη διακηρύξει ότι υπάρχουν πολλοί ικανοί και κατάλληλοι -χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι επιστήμονες- για Δήμαρχοι, μέλη και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της συμμετοχικής και αυτοδιαχειριστικής αντίληψης στα δημοτικά πράγματα. Πιστεύω ότι για το καλό του Δήμου και του Κόμματος είναι ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη και η προτίμηση των πολιτών.

Ο δρόμος για την επίτευξη της μελλοντικής συνεργασίας με ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν είναι ένας και μοναδικός. Το μέτωπο θα συγκροτηθεί αργά ή γρήγορα, ούτως ή άλλως. Και εδώ δε χωράνε κανενός είδους ταξικοί και συντεχνιακοί διαχωρισμοί –όχι ότι δεν υπάρχουν ή δε θα συντηρηθούν τεχνητά από την πλουτοκρατία- ανάμεσα σε ανασφαλείς υπαλλήλους του δημοσίου, επί ξύλου κρεμάμενους αυτοσυντήρητους του ιδιωτικού τομέα, εργατοϋπαλλήλους χωρίς καμία κατοχύρωση απέναντι στα αφεντικά τους, επιστήμονες χωρίς καμία δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεών τους κλπ. Διότι η μνημονιακή λαίλαπα, η εφαρμογή της φιλελεύθερης νεοκαπιταλιστικής συνταγής του «σοκ και δέος» θα τα ισοπεδώσει όλους και όλα.

Υποχρεούμαι επίσης να ανακαλέσω ένα σημείο από τα εκατοντάδες που είχα το «θράσος» να αναφέρω: Δεν εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ και δημοτικός σύμβουλος σ. Νίκος Ανταμπούφης τη μινιμαλιστική άποψη κατάκτησης μερικών ακόμη θέσεων δημοτικών συμβούλων μετά τις εκλογές (ο ίδιος είναι βέβαιος για τη νίκη), αλλά ο Πρόεδρος της συνέλευσης πολιτών του συνδυασμού μας στο ΕΛΙΣΣΩ.

Εύχομαι κι από πλευράς μου την κατάκτηση του Δήμου την πρώτη κιόλας Κυριακή από το συνδυασμό που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν διαγραφώ για τη δημόσια υπεράσπιση της ορθότερης και καταστατικής διαδικασίας, να τεθούν στην κρίση και ψηφοφορία της Ο.Μ. όχι μόνο οι ικανότητες και η εμβέλεια των προσώπων, αλλά και μια προσφορότερη τακτική καθόδου στις εκλογές.

Διευκρινίζω, όμως, ότι εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 5 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, για την ελεύθερη δημόσια έκφραση της άποψης όχι μόνο ενός μέλους πανελλήνιας κλαδικής Επιτροπής με 50 χρόνια ιστορία στο αριστερό/κομμουνιστικό κίνημα, αλλά και του κάθε απλού και νέου μέλους, με παράλληλη διατύπωση της κομματικής απόφασης, τότε θέτω εαυτόν στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα μέσα από τις ευρύτερες οργανωμένες δυνάμεις του αριστερού λαϊκού κινήματος. Ας είναι βέβαιο όλοι, ότι μετά από ορισμένα χρόνια, πολλοί θα κουραστούν να αγωνίζονται, αλλά ο υποφαινόμενος θα παραμείνει στις επάλξεις της καθημερινής δουλειάς μυρμηγκιού για το λαϊκό κίνημα και για τη σωτηρία της πατρίδας.

Υπάρχουν αρχές και ζητήματα, όπως αυτό της ελεύθερης βούλησης και της δημοκρατικής λειτουργίας, τα οποία καμία πλειοψηφία δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί.

Ευχαριστώ τα μέλη του κόμματος, τους υποστηρικτές και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, την άτυπη πρωτοβουλία πολιτών που επεξεργαστήκαμε το «διάγγελμα», τα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες του Δήμου Ξάνθης – Σταυρούπολης και περιχώρων για την προσοχή που δώσανε στις βαθειά δημοκρατικές και φιλολαϊκές απόψεις μου.

Αντώνης Κοσμίδης

Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός – Επαγγελματοβιοτέχνης

Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης στη ΓΣΕΒΕΕ

Μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜμΕ

Σχετικά Άρθρα