Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 3 Φεβρουαρίου 2014, στην Κομοτηνή, από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας η ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με θέμα «ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφέρειας Α. Μακεδονίας και Θράκης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν κρίσιμα θέματα που αφορούν την αλληλένδετη σχέση υγροτόπων και γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ). Οι εισηγητές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των ορίων του Εθνικού Πάρκου και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, κάλυψαν μια πληθώρα καίριων ζητημάτων.
Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφερειακής ενότητας Α. Μακεδονίας και Θράκης κ. Κ. Κατσιμίγας, ο οποίος επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τις προστατευόμενες περιοχές αναφέροντας τον πλούτο της Περιφέρειας ΑΜΑΘ με τέσσερα εθνικά πάρκα καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση του στις δράσεις του ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, ενώ τόνισε και την σημαντικότητα αυτής της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού στόχου που αποτελεί η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Πρόεδρος ΔΣ του ΦΔ Δρ. Μάνος Κουτράκης, Τακτικός Ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Βαβίας, ο οποίος στήριξε από την αρχή αυτήν την προσπάθεια καθώς και το συνολικό έργο του ΦΔ. Με τις εύστοχες παρεμβάσεις του έδωσε το στίγμα της συλλογικής προσέγγισης που θα πρέπει να εφαρμοστεί από τους αρμόδιους φορείς στο τομέα της γεωργίας.
Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όχι μόνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και τις δράσεις που πραγματοποιεί ο ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας από τον Πρόεδρο ΔΣ του ΦΔ Δρ. Μάνο Κουτράκη. Αίσθηση έκανε το νέο του πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης «Σήμανση ποιότητας και συνεργασίας με το ΕΠΑΜΑΘ», που παρουσίασε η Βιολόγος του ΦΔ κ. Ευτέρπη Πατετσίνη, και απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς και επιχειρηματίες του ΕΠΑΜΑΘ που εφαρμόζουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονεκτήματα στις εθνικές και διεθνής αγορές. Το ενδιαφέρον του κοινού τράβηξε επίσης η παρουσίαση της Δρ. Μαλούπα, Τακτικής Ερευνήτριας του ΕΛΓΟ για την ανάδειξη του τεράστιου πλούτου των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αλλά και των ντόπιων ποικιλιών σπόρων που παρουσίασε η κοινότητα Πελίτι. Οι προτάσεις αυτές έδωσαν μια νέα προοπτική καλλιεργειών με πολλά υποσχόμενα οφέλη όχι μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά, συμβάλλοντας στην διατήρηση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Επιπλέον προτάθηκαν προγράμματα ορθής διαχείρισης που έχουν ως σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα προγράμματα για την «άρδευση ακριβείας» (FIGARO) του ΔΠΘ και της ΠΕΔ ΑΜΘ, που παρουσιάστηκε από τον Αναπλ. Καθ. Γ. Συλαίος και «γεωργία ακριβείας» (Agroless) της Διεύθυνσης Υδάτων από τον κ. Χρυσοχοϊδη, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του νερού που καταναλώνεται στην γεωργία, τη βελτίωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών, αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος της υφαλμύρωσης που αφορά μια εκτεταμένη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, όπως προκύπτει από μελέτη του ΔΠΘ, την οποία ανέθεσε ο ΦΔ, και που επίσης παρουσιάστηκε στην ημερίδα από τον κ. Γαλαζούλα, συνεργάτη του κ. Πεταλά. Στο μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί η λανθασμένη χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και η ανεξέλεγκτη διάθεση των κενών συσκευασιών τους, προτάθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και απλές πρακτικές διαχείρισης από τον κ. Διαμαντή, που έχουν ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (πρόγραμμα Ecopest) με σκοπό την μείωση των υπολειμμάτων τους στα υγροτοπικά οικοσυστήματα.
Την ημερίδα συνόδευε έκθεση τοπικών προϊόντων από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα τους μας παρουσίασαν η Θρακική Μελισσοκομική, τα κρασιά Σγουρίδη, το ούζο Μπαμπατζίμ το πετιμέζι του Συλλόγου Γυναικών Γενισέας, οι ντόπιοι σπόροι από την κοινότητα Πελίτι και μια πληθώρα προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από την κ. Μαλούπα, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια του Φ.Δ. Όλα τα προϊόντα μέσα στις κομψές συσκευασίες τους καθώς και ο ενθουσιασμός και το μεράκι των παραγωγών τους, τράβηξαν την προσοχή των παρευρισκομένων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας.