Αθλητικά Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ… σε σχολεία της Ξάνθης !!

 DSC07181 DSCN1548 DSCN3148

20 σχολικά προγράμματα για το ποδήλατο, υλοποιούνται σε σχολικές μονάδες

 

Δίκαια κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την φετινή χρονιά αφιερωμένη στο ποδήλατο, καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένας οργασμός από δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο δημοφιλή δίτροχο.

Την αρχή έκαναν τα σχολεία της Ξάνθης, καθώς περισσότερες από 20 σχολικές μονάδες (!) συμμετέχουν με ομάδες δράσης και τμήματα σε υλοποίηση σχ. προγραμμάτων αφιερωμένα στο ποδήλατο και την κυκλοφοριακή αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων Α΄/θμιας (Ε. Χαμαλίδου) και Β΄/θμιας (Κ. Κλούρη) Εκπ/σης, σε συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ν. Ξάνθης (Δ. Γκαγκαλίδης) και τον Ποδηλατικό σύλλογο ΠΗΓΑΣΟ, κατάφεραν να στρέψουν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στο να ασχοληθούν με το ποδήλατο και την κυκλοφοριακή αγωγή στην πόλη.

Ήδη  «τρέχουν» από τον Ιανουάριο σχ. προγράμματα όπως :

«Το ποδήλατο σώζει ζωές»

«Ασφαλώς κυκλοφορώ»

«Παρέα με τον Τάκη, το μικρό ποδηλατάκι»

«Ποδήλατο στην Ξάνθη»

Όλα τα σχ. προγράμματα υλοποιούνται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και προγραμματισμένο υλικό προς χρήση, για κάθε μήνα δραστηριοτήτων και μέχρι τον Μάιο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην φετινή χρονιά «εμπλέκονται» μεταξύ άλλων και τα Νηπιαγωγεία (10ο, 13ο ), γεγονός που δίνει νέες διαστάσεις στο μέλλον που διαγράφεται προς χάρη του ποδήλατου στην Ξάνθη.  Πρέπει να επισημανθεί ότι η όλη προσπάθεια αγκαλιάζεται τόσο από τους τοπικούς φορείς που συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο στις δράσεις των μαθητών (Τροχαία, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, ΚΕΘΕΑ, Κοινωνικό κέντρο Σ. Χαλιορής, κα), ενώ στο «παιχνίδι» προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους και όλα τα ποδηλατικά καταστήματα της πόλης, που συμμετέχουν σε επιλεγμένες δράσεις (πχ ΚΤΕΟ Ποδηλάτων, σχολικές επισκέψεις κα).

Οι δράσεις των σχολικών ομάδων επεκτείνονται όμως και στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής, με «αιχμή του δόρατος» την εκμετάλλευση του ΠΚΑ στον Ν. Ζυγό από τον ΠΗΓΑΣΟ και τον προγραμματισμό για λειτουργία «εκπαιδευτικού πακέτου»  δράσεων προς τους μαθητές και τα σχολεία (σχολή εκμάθησης, αξιολόγηση, επίδοση διπλωμάτων οδήγησης κα).  Η θεσμοθετημένη ενημερωτική εβδομάδα της Τροχαίας Ξάνθης με θέμα την «Πρόληψη ατυχημάτων» δεσπόζει στον παραπάνω τομέα, όπως και οι τακτικές επισκέψεις στις αίθουσες θεωρητικής κατάρτισης των σχολών οδήγησης, όπου οι μαθητικές ομάδες ενημερώνονται σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται όλες οι παραπάνω δράσεις να παρουσιαστούν από τα σχολεία, στην μεγάλη ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ που προβλέπεται να γίνει στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πεζόδρομου στην οδό Μ. Βόγδου (ΟΤΕ),ενώ οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για την καθιέρωση στην Ξάνθη, ενός φεστιβάλ ( BIKE  FESTIVAL  Xanthi ) στον χώρο του Λιμνίου, με ποικίλες δράσεις από το χώρο του ποδήλατου (εκθέσεις, δρώμενα, παιχνίδια, μουσική, κα).

Με αυτά και άλλα γίνεται πραγματικότητα το φετινό σλόγκαν του Αστικού-Παιδικού ποδηλατικού τμήματος του ΠΗΓΑΣΟΥ, σύμφωνα με το οποίο :  «ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΑΝΤΟΥ….είναι της μόδας» !!, που αναμένεται να ηχήσει ως κυρίαρχο μήνυμα στις ποδηλατοδράσεις του Ξανθιώτικου συλλόγου.

Τα σχολεία που εφαρμόζουν για το 2014 προγράμματα για το ποδήλατο είναι :

Δημοτικά ΣΧΟΛΕΙΑ

1 ο Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας και Μεταφορών

2 ο Παρέα με τον Τάκη..το μικρό ποδηλατάκι, Το ποδήλατο σώζει ζωές, Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς

3 ο Οι κυκλοφοριακές συνθήκες

5 ο Κυκλοφοριακή Αγωγή

6 ο Παρέα με τον Τάκη..το μικρό ποδηλατάκι

7 ο Κυκλοφορώ με ασφάλεια

9 ο Παρέα με τον Τάκη..το μικρό ποδηλατάκι

11 ο Κυκλοφοριακή Αγωγή

12 ο Κυκλοφοριακή Αγωγή με ασφάλεια

17 ο Κυκλοφορώ με ποδήλατο

Διομήδεια Κυκλοφοριακή Αγωγή

13 ο Νηπ/γείο Παρέα με τον Τάκη..το μικρό ποδηλατάκι

10 ο Νηπ/γείο Κυκλοφορώ με ασφάλεια

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ

2 ο Γ/σιο Εναλλακτικές Ποδηλατικές  διαδρομές στην Ξάνθη

3 ο Γ/σιο Το ποδήλατο σώζει ζωές

7 ο Γ/σιο Εναλλακτικές Ποδηλατικές  διαδρομές στην Ξάνθη

Μουσικό Γ/σιο (Διομήδεια)   Το ποδήλατο σώζει ζωές

Γ/σιο Πολυσίτου Το ποδήλατο σώζει ζωές

Λύκειο

Αβδήρων Το ποδήλατο σώζει ζωές

2 ο ΕΠΑΛ Εναλλακτικές Ποδηλατικές  διαδρομές στην Ξάνθη

Φέτος λοιπόν τα σχολεία της Ξάνθης ψηφίζουν ποδήλατο, για άθληση, υγεία, διασκέδαση και  ψυχαγωγία.

Σχετικά Άρθρα