Επιστολές Τελευταία Νέα

«Η μαϊμού» της Ξάνθης… του Στέλιου Αρσενίου

Με διαβατήριο της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης, μελαψή, κομψή, γύρω στα 60, άνευ συζύγου καθ ότι διαζευγμένη, με τις κόρες και τα εγγόνια της, έφτασε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» την Κυριακή 16 τρέχοντος το πρωΐ, το πάλαι ποτέ σύμβολο της κεντρικής μας πλατείας, η μαιμού με τον ένα μαστό.

Σπάνιο είδος μαϊμούς, καμμία σχέση με την περίπτωση της Αντζελίνα Τζολί, την σουπερστάρ του Χόλυγουντ, κυρίαρχη έκφραση στο χώρο της σώουμπιζ το 2013, λόγω δεύτερης μαστεκτομής.

Η μαϊμού της Ξάνθης, η οποία έχασε τον τίτλο του συμβόλου της πόλης από το ρολόϊ της πλατείας στο παραπέντε, ήταν σπάνιο προστατευόμενο είδος, γι αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μετακομίσει σε χώρα με περιβάλλον φιλικότερο. Βρέθηκε στην Νοτιοαφρικανική Ένωση, δίνοντας μάχη στο πλευρό του αείμνηστου Νέλσωνα Μαντέλα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Πριν εγκαταλείψει την Ξάνθη, για πολλά χρόνια, με το δροσερό νερό που έτρεχε άφθονο από τον ένα της μαστό, δρόσιζε τους ξανθιώτες. Μάλλον δεν άρεσε αυτό στη Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. Όπως και ο παρακείμενος πλάτανος. Η εξέλιξη τα έχει αυτά.

Σήμερα πάραυτα, κακκίες δεν έχουμε για κανένα. Έξ άλλου, θυσία στο βωμό του καθήκοντος έγιναν όλα αυτά. Ούτε για μίζες, ούτε για πέργκολες, ούτε για ενταξιακά προγράμματα. Το ξεκαθαρίζω. Στο αεροδρόμιο βρέθηκα κι εγώ το πρωΐ της Κυριακής. Να προϋπαντήσω συγγενή που ταξίδευε με την ίδια πτήση. Καλωσόρισα τη μαιμού, την ακολουθία της, είπαμε και δυό λόγια, μετά από τόσα χρόνια.

– Πάντα άξια!!! Πώς από δώ;

– Μεγάλωσε η δική μου οικογένεια, μεγάλωσε παράλληλα και το σόϊ στην Ξάνθη. Ήρθαμε να τους δούμε. Να τους συγχαρούμε. Ακούμε, διαβάζουμε, οι μαϊμούδες αβγαταίνουν, προκόβουν, μεγαλουργούν στην πόλη με τα χίλια χρώματα.

– Υπερβολές. Από τότε που έφυγες εσύ, δεν έχουμε τέτοια.

– Μπακλαβατζή δεν πας καλά. Η πρόσφατη δημοσκόπηση για τους επικείμενους Δημάρχους τί ήταν; Μπάμιες, ή ιμάμ μπαϊλντί; Μαϊμού από τις καλύτερες της φάρας μας.

– Καλέ αλήθεια σου λέω. Στην Ξάνθη δεν έχουμε τέτοια. Είμαστε μιά δαχτυλοδεικτούμενη ευρωπαϊκή πόλη, με θεσμούς που λειτουργούν άψογα.

– Μπακλαβατζή δεν πας καλά. Δεν ακούς. Δεν βλέπεις. Όσφρηση, δεν έχεις. Κρίμα. Αλλοιώς σε ήξερα. Δε μου λες, ξέρεις τί θα συζητήσουν την προσεχή Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο;

– Όχι. Δεν πρόλαβα να ενημερωθώ. Είναι και οι εκδηλώσεις των Θ.Λ.Ε. βλέπεις.

– Έ, τότε να στα πώ εγώ. Για τη μεγαλύτερη, καλύτερη, πιό σπάνια μαϊμού στην Ιστορία της πόλης. Την κεντρική πλατεία. Μάθε ακόμα ότι όλου του κόσμου οι ζωολογικοί κήποι, τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι χιμπαντζήδες, οι ουρακοτάγκοι, οι μαϊμούδες, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στη συζήτηση που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν άκουσες τίποτα για τη χρυσή μαϊμού;

– Μπα, υπάρχουν και χρυσές μαϊμούδες;

– Και χρυσές, και πλατινένιες, και χρυσελεφάντινες. Σαν αυτήν της πλατείας σας.

– Οι αργυροχρυσοχόοι τα ξέρουν αυτά;

– Ήρθε η ώρα να τα μάθουν. Και οι αργυροχρυσοχόοι, και οι εκλογομάγειροι, και οι σαράφηδες, και οι δικηγόροι (τρομάρα σας), και άπαντες οι επερχόμενοι και απερχόμενοι. Άντε τώρα. Φρόντισε τον άνθρωπό σου. Θα πούμε πιό πολλά στην Ξάνθη. Θα μείνουμε δυό βδομάδες. Να χαρούν τα εγγόνια το καρναβάλι.

– Μαϊμού, μαϊμούδες, μαϊμουδάκια, καλωσορίσατε. Καλή διαμονή.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα