Ατζέντα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Γιορτή Μουσικών Σχολείων στον τόπο του Μάνου Χατζιδάκι

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων- Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων- της πόλης μας να συμμετάσχουν ισότιμα στη διοργάνωση της 1 ης Γιορτής Μουσικών Σχολείων στον τόπο του Μάνου Χατζιδάκι, που θα πραγματοποιηθεί στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης στο διάστημα από 28 έως 30 Απριλίου 2014.

Η Γιορτή θα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη μας, και θα περιλαμβάνει: ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία, καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία πάνω σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι με συμμετοχή όλων των μουσικών σχολείων και υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κηπουργού. Τη συναυλία αυτή θα προετοιμάσουν μέσα από ανοικτές πρόβες ο συνθέτης Νίκος Κηπουργός και η Σχολική Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  Παναγιώτα Τηγανούρια. Επίσης από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους θα δοθούν διαλέξεις γύρω από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, με ελεύθερη πρόσβαση και για το ευρύ κοινό. Είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στα πολιτιστικά αγαθά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι παλαιότεροι σπουδαίοι δημιουργοί και φιλοδοξεί να προσφέρει αισθητική απόλαυση, πνευματική ανάταση και αισιοδοξία σε όλους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

Να τονίσουμε εδώ πως μέγιστη αξία έχει ο τρόπος διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Οι νέοι της περιοχής μας δε θα είναι απλοί καταναλωτές των πολιτιστικών προϊόντων, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες, αφού οι εθελοντικές ομάδες εργασίας που θα διεκπεραιώσουν τις εκδηλώσεις θα στελεχωθούν κατά προτεραιότητα από αυτούς και βέβαια θα υποστηριχθούν από τους γονείς και κηδεμόνες τους. Οι μαθητές των σχολείων της Ξάνθης θα έχουν την ευκαιρία αυτόβουλα να προτείνουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ενισχύσουν την υπευθυνότητά τους, να συνεργαστούν… εντέλει να γίνουν οι ενεργοί πολίτες του μέλλοντος. Θα δημιουργήσουν φιλίες με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία της πόλης μας αλλά και όλης της Ελλάδας και κυρίως θα εδραιώσουν την πεποίθηση πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, αρκεί όλοι μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Θεωρούμε πως η συμμετοχικότητα από πλευράς μαθητών, διδασκόντων, γονέων και πολιτών-εθελοντών θα είναι το σημαντικότερο από τα ηθικά οφέλη της Γιορτής, καθώς μέσω αυτής της ευρείας συνεργασίας θα αναπτυχθούν πολύτιμες σχέσεις, θα τονωθεί ο κοινωνικός ιστός και θα ανοίξει ο δρόμος για επόμενα εγχειρήματα. Έτσι βήμα-βήμα θα οικοδομήσουμε μια κοινωνία ενεργών πολιτών, συνθήκη τόσο καθοριστική για την υπέρβαση της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε ως λαός. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό για την εκπαιδευτική κοινότητα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από συνεργαζόμενους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να υποστηρίζουμε τα παιδιά μας στην υπέρβαση τυχόν προβλημάτων τους και στην υλοποίηση των ονείρων τους.

Από τη διοργάνωση αυτή θα προκύψουν βέβαια και κάποια σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή μας συνολικά, καθώς  θα αναδειχθεί ως πολιτιστικό ορόσημο αλλά και ως θελκτικός τουριστικός προορισμός. Η τουριστική της κίνηση θα αυξηθεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς θα αποκτήσει θετική φήμη και αναγνωρισιμότητα μέσω των επισκεπτών αλλά και μέσω των ΜΜΕ. Αυτό θα τονώσει τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής μας και θα ανοίξει νέες προοπτικές. Ας θυμηθούμε πόσο έχουν ωφεληθεί το Κιλκίς από το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, η Καλαμάτα από το Φεστιβάλ Χορού και η Δράμα από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας δυναμικός θεσμός με διεθνείς διαστάσεις.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο σύλλογός μας σε απόλυτη σύμπνοια με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης συνολικά έχουμε ήδη κοινοποιήσει την πρότασή μας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και το Δήμο Αβδήρων. Όλοι αυτοί οι φορείς έχουν αναγνωρίσει την ωφελιμότητα της διοργάνωσης και έχουν δεσμευτεί να την υποστηρίξουν. Ευελπιστούμε λοιπόν πως θα σταθούν συνεπείς και σταθεροί στη δέσμευσή τους και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και οι κατάλληλες συνθήκες υποδομής. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου μας και κυρίως της νέας γενιάς. Είναι καιρός να κάνουμε την υπέρβαση! Ας θυμηθούμε τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι: «Μα με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».

Η δική σας συμμετοχή θα κριθεί εξαιρετικά σημαντική. Σας περιμένουμε στην πρώτη συνάντηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας την Πέμπτη, 13/2/2014, και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Ορφέας. Θα χαρούμε να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις και να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία πολύτιμη για όλους μας και πάνω από όλα για τα παιδιά μας. Να είστε καλά και να θυμάστε: «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Σχετικά Άρθρα