Από τότε που ενέσκηψε ο εφιάλτης των διαθεσιμοτήτων και των υποχρεωτικών μετατάξεων, από το καλοκαίρι του 2013, μέσα σε όλη την προχειρότητα που επέβαλαν οι ανελαστικές «μνημονιακές υποχρεώσεις» ήρθαμε αντιμέτωποι με τον παραλογισμό της μοριοδότησης των υπό καρατόμηση συναδέλφων. Απορρίψαμε εξαρχής και τις λογικοφανείς και τις παράλογες μοριοδοτήσεις, γιατί όλες οδηγούσαν σε απόλυση συναδέλφων κάτω από τον μανδύα μάλιστα μιας αμφίβολης νομιμότητας.
Επειδή όμως η συγκεκριμένη μοριοδότηση χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιείται ως μπούσουλας τώρα και ίσως στο μέλλον, οφείλουμε κατ’ αρχήν να καταγγείλουμε τη διαφορά μοριοδότησης όσων διορίστηκαν με επετηρίδα και ΑΣΕΠ. Και μας αφορά αυτή η διαδικασία μόνο για την περίπτωση εθελοντικών μετατάξεων ή μετατάξεων χωρίς επιπτώσεις για την οικογένεια του υπαλλήλου. Ακούστηκαν πολλά για την αξία του καθενός από τους δύο τρόπους διορισμού, συνήθως με ιδιοτελή κίνητρα και περίσσιο υποκειμενισμό, αφού ο καθένας υποστήριζε το «δίκιο» της δικής του περίπτωσης.
Η δική μας θέση οφείλει να αρθεί πάνω από τις μικροσκοπιμότητες και τους μικροδιαχωρισμούς, οι οποίοι είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένοι, καθώς οι παραπάνω κατηγορίες συναδέλφων ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης. Δεν υπάρχει καμμία λογική στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ με 30 μόρια και της επετηρίδας με 5, γιατί απλούστατα είναι και οι δύο αξιοκρατικοί, δεν βασίζονται σε φωτογραφικές προκηρύξεις και προσλήψεις «από το παράθυρο». Απλούστατα, ο ΑΣΕΠ υπάρχει από το 1998 και οι διορισθέντες πριν απ’ αυτό το έτος δεν είχαν άλλη επιλογή. Αλλά και για όσο διάστημα λειτουργούσαν παράλληλα τα δύο συστήματα όσοι ήταν κοντά στο διορισμό τους από επετηρίδα απλώς έκαναν ό,τι κάθε λογικός άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θα έκανε, δηλαδή να επιλέξει την επετηρίδα. Δεν μπορούσε να ξέρει από τότε τις μνημονιακές…εμπνεύσεις κάθε υπουργού!
Ας μη γελιόμαστε. Η τεράστια διαφορά μοριοδότησης έχει σαφή σκοπό να ΔΙΧΑΣΕΙ και να διασπάσει ένα μεγάλο σύνολο εκπαιδευτικών με τη λογική του «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω» και κυρίως να οδηγήσει στην απόλυση ή τη συνταξιοδότηση τους «ακριβούς συναδέλφους», όσους δηλαδή – πολύ απλά – έχουν περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσίας.
Για παράδειγμα: νεοδιόριστος επιτυχών του ΑΣΕΠ έχει 30 μόρια (από ΑΣΕΠ), το ήμισυ του βαθμού πτυχίου (π.χ. 3,5) και 1 μόριο από προϋπηρεσία. ΣΥΝΟΛΟ 34,5. Εκπαιδευτικός με 20 χρόνια υπηρεσίας, μεταπτυχιακό και διδακτορικό έχει 12,5 μόρια προϋπηρεσίας, 7 από το διδακτορικό, 4 από το μεταπτυχιακό, 5 από την επετηρίδα και π.χ. 3,5 το μισό του βαθμού πτυχίου του. ΣΥΝΟΛΟ: 32!!!
Υπάρχει όμως εδώ κι ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα. Πώς νομιμοποιείται ηθικά ένα πολιτικό σύστημα που βασίστηκε στις πελατειακές σχέσεις, στους διορισμούς ημετέρων και στην αδιαφάνεια, να αποφαίνεται με αυτήν την παράλογη μοριοδότηση για υπαλλήλους του (διορισθέντες είτε με ΑΣΕΠ, είτε με επετηρίδα), οι οποίοι δεν πέρασαν πότε από βουλευτικά γραφεία για να διοριστούν; (Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις και στον κλάδο μας, αλλά αποτελούν ελάχιστο ποσοστό). Γιατί στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και όχι όσοι «τα έφαγαν μαζί» με τον…κ. Πάγκαλο;
Η ΟΛΜΕ και η κοινή γνώμη πρέπει να προσέξει το θέμα αυτό, γιατί πραγματικά προσβάλλει τη νοημοσύνη και το «περί δικαίου» αίσθημα όλης της κοινωνίας∙ η τελευταία ειδικά δέχεται συνεχώς τέτοιου είδους χτυπήματα στη συνεκτικότητά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της.