fbpx
Γενική

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ για τις Τετάρτες2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Εισαγωγή στην τέχνη- ελεύθερη συζήτηση. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό  τέχνης- μουσειολόγο. Ο σκοπός της πρώτης συνάντησης του 2014 είναι να γίνει μια μικρή, κατά το δυνατό, αναδρομή στην τέχνη από τη στιγμή της γέννησής της μέχρι σήμερα και να ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την τέχνη. Τι πιστεύουμε ότι είναι, τι μπορεί να είναι, ποιες διαφορές διαπιστώνουμε (αν διαπιστώνουμε) σε σχέση με το παρελθόν, πως νιώθουμε μπροστά σε ένα έργο τέχνης, κ.ο.κ.
…. Ο πολιτισμός είναι κάτι που σαφώς προηγείται των λαογραφικών και καλλιτεχνικών του μνημειώσεων. Πολιτισμός είναι ο ευρύτερα κοινός τρόπος του βίου.
Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, θεσπίζουμε κανονιστικές αρχές, κάνουμε πολιτική, επάγγελμα, τέχνη, ψυχαγωγούμαστε, ερωτευόμαστε, χτίζουμε και διακοσμούμε τα σπίτια μας. Χρήστος Γιανναράς – Πολιτιστική διπλωματία – εκδόσεις Ίκαρος. Η τέχνη είναι η αισθητική έκφραση του ανθρωπίνου πνεύματος. Οι μαρτυρίες του και εκείνες του περιβάλλοντος του ανθρώπου, είναι το κληροδότημα που από γενιά σε γενιά διατηρούν την πολιτισμική μνήμη.
Μια συζήτηση για την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ξάνθη.
Τις Τετάρτες 22 & 29 Ιανουαρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
2-3πράγματα για τον κινηματογράφο μέρος Ι & ΙΙ. Με τον Πασχάλη Ξανθόπουλο, σκηνοθέτη. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του κινηματογράφου   Ο τρόπος που παρακολουθούμε αλλά και πως και με πιο τρόπο συμμετέχουμε σε κάθε παραγωγή; Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ζητήματα. Μια συζήτηση  για τις κάμερες, τα διάφορα είδη φιλμ, φώτα, flash, φίλτρα, studio, εργαστήρια….  συζητάμε για τη χρήση τους και το λόγω χρήσης του καθενός… Τις αφηγηματικές δομές και το σχεδιασμό μιας παραγωγής… Τι είναι η  παραγωγή; Η ιδέα … Η υποστήριξη της ιδέας.  Το σενάριο-  Το ντεκουπάζ   – Το ρεπεράζ- Το studio- φωτισμοί- συνθέσεις- φακοί… Οι λήψεις- Η επεξεργασία- το μοντάζ …
Sculpting in time. … έργο του σκηνοθέτη είναι να αναδημιουργήσει τη ζωή: την κίνησή της, τις αντιφάσεις της, τη δυναμική και τις συγκρούσεις της. Καθήκον του είναι να αποκαλύπτει κάθε ιώτα της αλήθειας που είδε, ακόμα και αν δεν την αποδέχονται όλοι.φυσικά ένας καλλιτέχνης μπορεί να χάσει το δρόμο του, ωστόσο ακόμα και τα λάθη του μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, αρκεί να είναι ειλικρινή, γιατί αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα της εσωτερικής του ζωής, των περιπλανήσεων και του αγώνα στον οποίο τον εξώθησε ο εξωτερικός κόσμος. (άλλωστε κατέχει κανείς ποτέ όλη την αλήθεια;) Κάθε συζήτηση για το τι μπορούμε να δείξουμε στην οθόνη και το τι όχι είναι απλώς μια πεζή και αήθης απόπειρα διαστροφής της Αλήθειας.. .  Αντρέι Ταρκόφσκι.

Σχετικά Άρθρα