Με το… πορτοφόλι άδειο άφησαν πίσω το δύσκολο 2013 οι Ξανθιώτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι εξάντλησαν τα οικονομικά τους αποθέματα στην εξόφληση φόρων, χαρατσιών, ασφαλειών και φυσικά των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ.. Η χρονιά λοιπόν ξεκινά με μεγάλες δυσκολίες για τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν πια να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή των κάθε λογής δανείων με τα οποία βαρύνονται.
Στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια με την έλευση της νέας χρονιάς σφίγγουν κυριολεκτικά σαν «θηλειά» το λαιμό ιδιωτών και εταιρειών που αναζητούν τρόπους ελάφρυνσής τους. Και καθώς, το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται στο… κόκκινο διαρκώς αυξάνει, απαιτείται αλλαγή πλεύσης από πλευράς των τραπεζών και μια σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να ξαναβρούν τη σειρά τους και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Η παροχή περιόδου χάριτος για όσους αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία είναι μία καλή λύση, ενώ η μείωση των δόσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά δανειολήπτες, ειδικά στην Ξάνθη, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το χαμηλότερο της χώρας μας και οι πολίτες είναι κυρίως μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι!
Στο 30% τα «κόκκινα» δάνεια
Συνεχίζει και στις μέρες μας να αυξάνει το ποσοστό των κάθε λογής δανείων που ταξινομούνται στην κατηγορία των «κόκκινων», δηλαδή βρίσκονται σε καθυστέρηση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτά έχουν αγγίξει το 30%, ενώ πριν ένα χρόνο περίπου κυμαίνονταν στο 24,5%! Το ποσοστό αυτό ισχύει και για την Θράκη. Ο ρυθμός ανόδου των «κόκκινων» δανείων έχει πάντως μειωθεί το τελευταίο εξάμηνο. Τις μεγαλύτερες επισφάλειες εμφανίζουν τα καταναλωτικά δάνεια. Στη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς νέων δανείων ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος θεωρεί πως θα συμβάλλει η βελτίωση στην εισπραξιμότητα των μέχρι σήμερα εξυπηρετούμενων δανείων και η πρόνοια για την αποφυγή δημιουργίας νέων «κόκκινων» χορηγήσεων.
Νέο θεσμικό πλαίσιο
Για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο και μια σειρά ρυθμίσεων από πλευράς των τραπεζών, οι οποίες φέρονται πάντως αποφασισμένες να δώσουν λύσεις φέτος για τα δάνεια που δεν πληρώνονται. Καταρχήν οι τραπεζίτες θεωρούν σημαντική, την αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, προς την κατεύθυνση προστασίας της πρώτης κατοικίας μόνο για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές αδυναμίες. Θεωρούν δε ότι έτσι θα τεθούν οι βάσεις προκειμένου να ξεσκαρτάρουν τα «κόκκινα» δάνεια και να φανερωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκείνοι δηλαδή που από επιλογή δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.
Όσοι δε, διαθέτουν ως μόνη περιουσία την πρώτη κατοικία τους και τα εισοδήματά τους είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με το χρέος που έχουν, μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το Ειρηνοδικείο να διαγράψει σημαντικό κομμάτι του δανείου.