fbpx
Γενική

Στην Ξάνθη ο Β. Αποστόλου, υπεύθυνος αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ


Περιοδεία στη Θράκη με Ζεϊμπέκ-Καραγιουσούφ
Ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Β., βουλευτής Ευβοίας,  Βασίλης Αποστόλου, βρέθηκε την Δευτέρα στην Ξάνθη και είχε σειρά συναντήσεων και επισκέψεων για τα αγροτικά ζητήματα, ενώ στη διάρκεια της μέρας,  συνοδευόμενος από το Βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και το Βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, περιόδευσε στη Θράκη.
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την νόσο της ευλογίας
Το βασικό θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε στην Ξάνθη ήταν αυτό της Ευλογίας ενώ στο περιθώριο της συνάντησής του με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε και με εκπροσώπους των οργανώσεων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών της Ξάνθης. O Β. Αποστόλου ανέφερε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σαφής και οριοθετημένη πρόταση για την αντιμετώπιση της νόσου της Ευλογιάς που έπληξε τα αιγοπρόβατα και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Αφού επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για ολιγωρία ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σύσταση μιας Διακρατικής Επιτροπής μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, μια σειρά από αποζημιώσεις και μέτρα αντιμετώπισης της περαιτέρω επέκτασης, η οποία είναι κοστολογημένη, ως προς την κάλυψη των απωλειών για τους κτηνοτρόφους. Δεν θέλησε να εξειδικεύσει περαιτέρω την πρότασή του αλλά εκτίμησε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει» με περίπου 70 εστίες, που παίρνει τη μορφή επιδημίας.
Τα προβλήματα της ελληνικής Γεωργίας κατά τον Β. Αποστόλου
«Έχουμε μια διαρκή επαφή και συζητήσεις, στις οποίες καταθέτουμε τη δική μας πρόταση. Ο αγροτικός χώρος δεν είναι μια απλή παραγωγική δραστηριότητα. Εξασφαλίζει την επιβίωση ενός λαού, έχει μια ανταγωνιστικότητα υψηλή, ανανεώνεται και, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι περίπου το 50% του ελληνικού λαού έχει επαφή άμεση ή έμμεση με τον αγροτικό χώρο.
Από τη δική μας πλευρά έχουμε ένα σχέδιο και ένα όραμα για τον αγροτικό χώρο. Ο πρώτος στόχος είναι να καλύψει το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, δηλαδή να υπάρχει επάρκεια στα αγροτικά προϊόντα και σε δεύτερο επίπεδο, όποια προιόντα έχουν δυνατότητες διεθνούς ανταγωνισμού, να ενισχυθούν.» ανέφερε.
Το μέσο για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η καταγραφή των προβλημάτων του αγροτικού χώρου, όπως το κόστος παραγωγής που είναι υψηλό (με τελικό στόχο να στραφεί η τοπική παραγωγή στην παραγωγή ζωοτροφών αλλά και να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο) με ακριβή πρόταση για τον τρόπου που θα επέλθει αυτή η μείωση.  Άλλα ζητήματα είναι η τιμή της ενέργειας, ο ΦΠΑ,  ενώ το Δημόσιο θα είναι, μακροπρόθεσμα ωφελημένο.  Το δεύτερο ζήτημα είναι η ρευστότητα, με τον Β. Αποστόλου να κάνει λόγο για «ξεπούλημα» της Πειραιώς που ανέστειλε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, αναφέροντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τη συγκεκριμένη διαδικασία «σκανδάλου». Ως προς τον τρόπο που θα αναζητηθεί η ισορροπία, είναι ο επανέλεγχος διοικήσεων που θα εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική. «Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να μην υπάρχει Μνημόνιο» είπε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει και δυσάρεστος
Όπως σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να γίνει και δυσάρεστος, αν πρόκειται να προτείνει ή να εφαρμόσει πολιτικές που οδηγούν σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η φορολογία των αγροτών, η οργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος και άλλα θέματα.
Από την πλευρά του ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ανέφερε ότι πέρα από τα θέματα της ευλογιάς, στη διάρκεια της περιοδείας που έγινε, τέθηκαν και τα ζητήματα του καπνού καθώς και της αγοραπωλησίας της ΣΕΚΑΠ. Όπως ανέφερε, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται τομές, ώστε να καταστεί τόσο ανταγωνιστικός όσο και βιώσιμος,  μεταφέροντας την ικανοποίησή του για τις επαφές που υπήρξαν.
O Αϊχάν Καραγιουσούφ, ανέφερε ότι τα ζητήματα που απασχολούν το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο προσωπικά, είναι η δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων σε βαθμό που να μην αγνοούν το μικρό κλήρο, ενώ άσκησε κριτική στον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ευλογιάς.

Σχετικά Άρθρα