Οι παλιοί έλεγαν ότι από τη μητέρα φαίνεται αν θα «καλογεράσει» η κόρη. Όπως έδειξε νέα μελέτη ερευνητών από τα ινστιτούτα Καρολίνσκα στη Σουηδία και Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, τελικά τα γονίδια που κληρονομούμε από τη μητέρα μας επηρεάζουν τον ρυθμό ως προς τη διαδικασία της γήρανσης.
Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ειδικοί εξηγούν ότι αν και ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης, σημαντικό παράγοντα στον ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή παίζουν οι αλλαγές και οι μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια, ή αλλιώς στα ενεργειακά «εργοστάσια» των κυττάρων.
«Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό, στο οποίο πραγματοποιούνται μεταλλάξεις, οι οποίες επηρεάζουν την όλη διαδικασία της γήρανσης» αναφέρει ο Δρ Νιλς-Γκέραν Λάρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και κύριος ερευνητής στο τμήμα Βιολογίας της Γήρανσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. «Πολλαπλές μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια οδηγούν σε βλάβες που σταδιακά φρενάρουν την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων» προσθέτει.