Επιμέλεια: Βίκυ Χατζηϊωαννίδου
Η εικόνα ενός αδέσποτου και συχνά ταλαιπωρημένου ζώου που περιφέρεται στους δρόμους, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους περαστικούς ανάλογα με το αν είναι φιλόζωοι ή όχι. Αυτά είναι αδιαφορία, εκνευρισμός, φόβος, συμπάθεια, οίκτος κι άλλα πολλά ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε ατόμου.
Το αδέσποτο όμως που τριγυρνάει στους δρόμους προήλθε από εμάς, γιατί αφού το χαρήκαμε πρώτα όσο ήταν μικρό, στην συνέχεια το εγκαταλείψαμε είτε επειδή το βαρεθήκαμε, είτε επειδή δεν είχαμε πλέον χρήματα ή χρόνο να το φροντίσουμε ή γιατί είχε μεγαλώσει περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε. Ο πληθυσμός των ζώων όμως αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο (ένας σκύλος γεννάει από 5-15 κουτάβια δύο φορές το χρόνο ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος, ενώ η γάτα αντίστοιχα 3-6 μικρά). Το θηλυκό αδέσποτο θα γεννήσει φυσικά στο δρόμο και όσα από τα μικρά καταφέρουν να ζήσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προστεθούν στην λίστα με τα υπόλοιπα αδέσποτα, ενώ εκείνα που γεννιούνται σε κάποιο σπίτι δεν βρίσκουν πάντα μια οικογένεια να τα υιοθετήσει. Έτσι εγκαταλείπονται στο δρόμο συνήθως μακριά από τον οικείο χώρο για να μην μπορέσουν να βρουν το δρόμο του γυρισμού και σύντομα προστίθενται κι αυτά στην λίστα με τα υπόλοιπα ζώα.
Υπάρχουν και οι άλλοι -οι πιο ευαίσθητοι- ιδιοκτήτες που νιώθοντας ενοχές για την πράξη τους αφήνουν τα μικρά σε χώρους άλλων φιλόζωων για να τα σώσουν, φορτώνοντας τους όμως με περισσότερες ευθύνες. Έτσι το πρόβλημα δείχνει να μην έχει τέλος για όλους εμάς με τα ανάμεικτα συναισθήματα φιλόζωους ή όχι και πολύ περισσότερο γι’ αυτά.
Στους δρόμους τα ζώα δεν καταφέρνουν να ζήσουν πολλά χρόνια γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα, όπως την ασιτία, την κακομεταχείριση, τις φόλες, τις αρρώστιες, τις ρόδες των αυτοκινήτων και τόσα άλλα. Πόσο καλύτερη όμως θα ήταν η κατάσταση αν οι γεννήσεις των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων ζώων ήταν ελεγχόμενες, ώστε αυτά που ήδη υπάρχουν στους δρόμους να βρίσκουν ευκολότερα μια οικογένεια και να μην προστίθενται συνεχώς νέα; Στη συνέχεια θα παραθέσουμε αυτούσιο το κείμενο για το θέμα της στείρωσης των ζώων, το οποίο εξέδωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το θέμα της στείρωσης στα κατοικίδια ζώα. Συχνά όσοι διαφωνούν με αυτήν την άποψη αναφέρουν ότι «η στείρωση είναι αντίθετη στη φύση» , «είναι πράξη σκληρότητας» , «δεν είναι θεάρεστη πράξη» , ή ότι «δεν θα ήθελαν να το έκαναν σε αυτούς» ή ακόμη «ότι βρήκαν ήδη σπίτια για τα κουτάβια». Άλλοι ιδιοκτήτες ζώων επικαλούνται ανθρωποκεντρικά κριτήρια όπως το υποτιθέμενο ‘ερωτικό στοιχείο’ ως δικαιολογία για να μην πραγματοποιηθεί η στείρωση στα ζώα τους. Όμως τα ζώα δεν ‘ερωτεύονται’ . Γι’ αυτά η αναπαραγωγή είναι απολύτως ορμονικό θέμα. Έτσι η προσέγγιση του ζητήματος με ανθρωποκεντρικά κριτήρια είναι λανθασμένη.
Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις κουταβιών ή γατιών από κατοικίδια ζώα αποτελούν την βασική αιτία της δημιουργίας των αδέσποτων ζώων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ
Η στείρωση ( ωοθηκυστερεκτομή και ορχεκτομή) είναι χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται ευρέως, χωρίς να επηρεάζει την υγεία του ζώου. Μετά το χειρουργείο το ζώο επιστρέφει στο σπίτι του ιδιοκτήτη. Συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας.
Τα οφέλη της ωοθηκυστερεκτομής ή της ορχεκτομής στην υγεία του ζώου είναι τα παρακάτω.
Αποφυγή ανεπιθύμητης κύησης. Βελτίωση και παράταση της ζωής του κατοικίδιου ζώου. Αποφυγή της εκδήλωσης πυομήτρας. Μείωση της πιθανότητας προσβολής από ορισμένα μεταβολικά νοσήματα. Μείωση της πιθανότητας προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου. Εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης διαφόρων μικροβιακών νοσημάτων. Μείωση της τάσης φυγής του ζώου και αποφυγή των ενδεχόμενων συνεπειών αυτής (π.χ. ατύχημα, τραυματισμός, θάνατος. Βελτίωση της όλης συμπεριφοράς του ζώου (π.χ. ελάττωση της επιθετικότητας, της δυσκολίας στην εκπαίδευση, του παρατεταμένου γαυγίσματος / γρυλίσματος, της συνήθειας, του ‘μαρκαρίσματος‘ της περιοχής με ούρο, της συγκέντρωσης αρσενικών ζώων σε κοινόχρηστους χώρους).
Ενδεχόμενα προβλήματα από την ωοθηκυστερεκτομή ή την ορχεκτομή στο ζώο είναι τα παρακάτω. Επιπλοκές στη διάρκεια της επέμβασης, οι οποίες όμως είναι πολύ σπάνιες (1>