fbpx
Γενική

Το κυκλοφοριακό στην Ξάνθη δεν λύνεται μόνο με πρόστιμα…

Χρειάζεται άμεσα αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας
Σταύρος Καρυπίδης
Κοινά αποδεκτό από όλους τους Ξανθιώτες είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η διέλευση πεζών και οχημάτων από τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης έχει εξελίχθη σε ένα πραγματικό Γολγοθά. Καθημερινά όλοι μας διαπιστώνουμε ότι το κυκλοφοριακό εξελίσσεται σε μάστιγα για την πόλη και ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι παραμένον απλοί παρατηρητές της υπόθεσης.
Σύνηθες φαινόμενο είναι τα διπλοπαρκαρισμένα και μερικές φορές τριπλό- παρκαρισμένα (!) αυτοκίνητα σε οδούς όπως 28ης Οκτωβρίου, της Μιχ. Καραολή, της Ηρώων κ.α. Και το πλέον «εξοργιστικό» είναι ότι οι περισσότεροι σταθμεύουν παράνομα, την ώρα που τα περισσότερα πάρκινγκ, ακόμη και αυτά που είναι δωρεάν (βλέπε Γκαίρινκ), είναι άδεια!
Οι οδηγοί πρέπει να επιστρατεύσουν όλες τις ικανότητές τους, για να αποφύγουν κάποιο ατύχημα, αφού η συνεχής διέλευση πεζών, αλλά και ποδηλάτων (εδώ έχει γίνει ποολύ καλή δουλειά από τον σύλλογο της Ξάνθης) από κάθε σημείο των δρόμων (ανεξάρτητα του αν υπάρχει ή όχι διάβαση δηλαδή), καθιστά την οδήγηση στο κέντρο της Ξάνθης ένα πολύ επικίνδυνο… σπορ.
Οι έλεγχοι…
Όπως μαθαίνουμε από πληροφορίες μας ο Δήμος Ξάνθης πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στο κέντρο της πόλης από την Δημοτική Αστυνομία, με στόχο την διευκόλυνση της κίνησης των οδηγών, αλλά και την τήρηση της τάξης!!! Βέβαια και άλλες φορές εξαγγέληθηκε κάτι τέτοιο άλλα σπάνια εφαρμόσθηκε.
Βασικό ερώτημα
Βέβαια, εδώ εγείρεται ένα βασικό ερώτημα: τα συνεχή πρόστιμα και οι κλήσεις, ειδικά σε μια περίοδο που τα οικονομικά των πολιτών είναι σε άσχημη κατάσταση, θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού; Ή μήπως θα έχουν κάποια αποτελέσματα, πρόσκαιρα, και στη συνέχεια θα εμφανιστούν ξανά τα ίδια προβλήματα; Γιατί, αυτό που μετρά αυτή τη στιγμή είναι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και όχι απλώς να κοπούν περισσότερες κλήσεις, οι οποίες θα φέρουν και έσοδα στο Δήμο.
Άλλες λύσεις…
Είναι εμφανές πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ξάνθη και μετά την ενοποίηση των πλατειών που ήταν μια εξερετική λύση για τους πεζούς και τα ποδήλατα, είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε χθες, με τηλεφώνημά του στην «Χ.Ν.» αναγνώστης: «Σήμερα μπροστά από το Δημοτικό αμφιθέατρο υπήρχαν δύο διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και δεν χωρούσε να περάσει το αστικό λεωφορείο. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο για αρκετή ώρα και να ταλαιπωρηθούμε δεκάδες οδηγοί που ήμασταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαμε ούτε μπροστά να πάμε ούτε πίσω!!!».
Η πρόταση: Ευρεία ενημέρωση των συμπολιτών μας για τους χώρους στάθμευσης, δυναμική καμπάνια από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο κυκλοφοριακό και συνεννόηση με τα ταξί και το λεωφορείο για διαφοροποιημένη λειτουργία τους και χαμηλότερα κόμιστρα. Το κυκλοφοριακό, λοιπόν, δεν μπορεί να λυθεί με πρόστιμα ούτε με αστυνόμους. (Εμείς οι απλοί πολίτες θα το λύσουμε αλλάζοντας συμπεριφορά!).

Σχετικά Άρθρα