Αποκαλυπτικά της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα, είναι τα στοιχεία έρευνας που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή και την επανέναρξη της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, την οποία χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη, την στιγμή που η ανεργία έχει μετατραπεί σ ένα καθολικό κοινωνικό πρόβλημα.
Στην Ξάνθη τον εφιάλτη της ανεργίας βιώνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, με το πρόβλημα συνεχώς να διογκώνεται, επηρεάζοντας όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου. Τα πράγματα για τις περισσότερες οικογένειες είναι τόσο δύσκολα, αφού ούτε η εξυπηρέτηση των βασικών καθημερινών αναγκών θεωρείται πλέον εξασφαλισμένη. Και μιλάμε για την θέρμανση το φαγητών των παιδιών για το σχολείο και την βασική ιατρική φροντίδα.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα δεν προκαλούν έκπληξη: Το 31% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ στην Ε.Ε το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,2%. Κι αυτά είναι τα στοιχεία του 2011, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό της σημερινής κατάστασης. Και ότι φυσικά είναι πολύ, πολύ ποιο άσχημα τα πράγματα.
Στοιχεία για το εμπόριο
Ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων- παρά την κίνηση που καταγράφουμε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά της Ξάνθης- δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πραγματικά μέτρα στήριξης που θα δώσουν μια «ανάσα», μέχρις ότου βρει και πάλι η οικονομία τον βηματισμό της. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα επιδότησης μέσο του ΕΣΠΑ που ξεκίνησε να τρέχει από την Δευτέρα και το οποίο αφορά διάφορους τομείς (εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες, τουρισμός).
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο τελευταίο έτος, το εμπόριο απώλεσε τουλάχιστον 90.000 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 664.400 απασχολουμένους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ. Επιπλέον σημειώνει η Συνομοσπονδία ότι «ενώ το εμπόριο αποτελούσε τον κλάδο- «πύλη εισόδου» για ένα μεγάλο αριθμό νέων και συνεχίζει να συμμετέχει στην απασχόληση με 18% ακόμα και σήμερα, αυτή η δυναμική φαίνεται να χάνεται πλήττοντας τον κλάδο και διογκώνοντας την ανεργία των νέων και των γυναικών. Σημειωτέον ότι η ετήσια μείωση των εργοδοτών στο εμπόριο είναι -15,7% και των αυτοαπασχολουμένων -3,9%,όταν στο σύνολο της οικονομίας η μείωση των εργοδοτών είναι -16,6%».
Κρατούν τους υπαλλήλους…
Βέβαια, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι το 81% των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων έχει πρόθεση να διατηρήσει το προσωπικό τους αριθμητικά σταθερό, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν, πράγμα αβέβαιο με τα σημερινά δεδομένα. Ο μέσος όρος πιθανότητας διακοπής λειτουργίας σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 43- 44%, ενώ τα ποσοστά διακοπής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι υψηλά στις μικρές με 51%, 40% στις μικρομεσαίες και 14% στις μεγάλες.