fbpx
Γενική

Χριστούγεννα με …θέρμανση επιζητούν οι Ξανθιώτες

Ενώ αναμένονται αυξήσεις στο ρεύμα από Γενάρη
Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, και σε απόσταση πέντε ημερών από τα Χριστούγεννα και ήδη ο καιρός στην Θράκη έχει δείξει τα πρώτα… άγρια σημάδια του, είτε με βροχές και καταιγίδες, είτε με χιόνια και παγωνιές στην ορεινή περιοχή.
Όπως είναι λογικό, άπαντες ψάχνουν κάθε τρόπο για να ζεσταθούν και για να κάνουν γιορτές με θέρμανση, για αυτό και (δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών) ήδη δουλεύουν στο… φουλ ξυλόσομπες, τζάκια, καλοριφέρ λαδιού, αερόθερμα, κλιματιστικά λέβητες πέλετ μέχρι και μασίνες.
Και αν έως τώρα, λόγω της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι περισσότεροι είχαν βρει μια μέση λύση, με διάφορες ηλεκτρικές σόμπες, κλιματιστικά κ.α., τώρα πλέον θα το… ξανασκεφτούν, αφού από την πρώτη ου Ιανουαρίου τα βάρη που θα κληθούμε όλοι μας να επωμισθούμε θα είναι μεγαλύτερα, εάν επαληθευτούν τα όσα λέγονται, για τις αυξήσεις- φωτιά στο ρεύμα από το νέο έτος. Κεραμίδα ήρθε στους περισσότερους συμπολίτες μας και χθες όλοι συζητούσαν τις ανακοινώσεις του προέδρου και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που προανήγγειλε αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια!!!
Οι αυξήσεις
Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 49%, αναλόγως της τιμολογιακής κλίμακας στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής. Η ανώτατη αύξηση (ανέρχεται σε 48,7%) αφορά τιμολόγια που είναι κάτω του κόστους (κλειστά σπίτια, δεύτερη ή τρίτη κατοικία), ενώ για καταναλώσεις από 0- 400 kWh η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς θα είναι 5 ευρώ μηνιαίως, από 400- 800 kWh θα είναι 10 ευρώ το μήνα, ενώ ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι «στις άλλες κατηγορίες είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα για την μέση ελληνική οικογένεια» (1.400- 1.600 kWh). Πάντως, στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του.
Υπερκατανάλωση…
Αυτά σε ό, τι αφορά το ρεύμα, γιατί στον άλλο τρόπο θέρμανσης, στα καυσόξυλα, γίνεται ήδη υπερκατανάλωση! Αυτό όμως, έχει και… παρενέργειες στο περιβάλλον, αφού η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, κάτι που είναι ορατό τα πρωινά, τόσο με την ομίχλη που υπάρχει πάνω από την Ξάνθη και άλλες μεγάλες πόλεις, όσο και με την ξεχωριστή μυρωδιά του καμένου ξύλου.
Σύμφωνα με μετρήσεις έως και το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης, με ενώσεις άνθρακα, προέρχεται από τα τζάκια. «Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500- 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα: στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων σε σχετική μελέτη. Να σημειωθεί, ότι τα σωματίδια που βγαίνουν από τους ρύπους εισπνέονται από τον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα. (Έτσι είναι φρόνιμο να καίμε μόνο υλοτομημένα ξύλα και τίποτε άλλο στα τζάκια και τις σόμπες μας…).

Σχετικά Άρθρα