fbpx
Γενική

Νέα σημαντική ημερίδα της ΣΕΚΕ στην ορεινή Σταυρούπολη

Τα θερμοκήπια της εταίρας θα χρησιμοποιούνται τον χειμώνα για καλλιέργεια λαχανικών
Μια πολύ σημαντική για την ορεινή μας περιοχή ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Σταυρούπολη. Το θέμα τη η αξιοποίηση των θερμοκηπίων της ΣΕΚΕ στο Ιωνικό στη νεκρή χειμερινή περίοδο. Στην ημερίδα, παρέστησαν ο Βουλευτής Ξάνθης και γενικό διευθυντής της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Ταρενίδης (ο οποίος είναι και Πρόεδρος της ΣΕΚΕ), ο Χρήστος Μούρκας, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Τσεγγελίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανώλης Τσέπελης, ο Ανέστης Καραπαπάζογλου και ο Χρήστος Τέντσιος από τη ΣΕΚΕ, παράγοντες της ΣΕΚΕ και του Δήμου Ξάνθης.
Εισάγοντας το θέμα της συζήτησης, ο Βουλευτής και Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός, σημείωσε ότι στόχος είναι η διερεύνηση της επαναχρησιμοποίησης των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων καπνοφυτορίων της γνωστής επένδυσης της ΣΕΚΕ στην περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα με την αξιοποίηση του θερμοκηπίου, για την οποία θα απαιτηθεί μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα βασιστεί και σε εμπειρίες άλλων περιοχών, η ΣΕΚΕ αναζητά σε συνεργασία με το Δήμο μεγαλύτερες εκτάσεις για την αύξηση της καλλιέργειας καπνών Virginia που θα απορροφά η νέα μονάδα της ΣΕΚΕ.
Παρουσιάσθηκε το παράδειγμα της Καρδίτσας
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η δράση που υλοποίησε η Νομαρχία της Καρδίτσας σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην περιοχή της για την παραγωγή μικρών λαχανικών με χαμηλά νιτρικά. Ο Κώστας Σέιντος, γεωπόνος από τον καπνικό σταθμό Καρδίτσας, παρουσίασε το έργο της αξιοποίησης ενός θερμοκηπίου καπνποφυταρίων που παρήγαγε μαρούλι, ραπανάκι, σέλινο, μαϊντανό και σπανάκι με ελάχιστο κόστος επένδυσης. Στη συζήτηση προέκυψε ως εναλλακτική αξιοποίηση η παραγωγή σπόρων για κηπευτικά όπως μπρόκολα και μαρούλι στη διάρκεια του χειμώνα. Εκτενής ήταν η συζήτηση για το νερό που απαιτείται και την περιεκτικότητα σε νιτρικά, που είναι χαμηλή στην περιοχή. Πάντως ΣΕΚΕ και εμπλεκόμενοι φορείς ξεκινούν πειραματικές καλλιέργειες στο πρώτο θερμοκήπιο και επιφυλάσσονται την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Δημιουργία ποικιλίας «Καπνών Νέστου»
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κοντό, η επένδυση έχει στοιχήσει ήδη πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια (δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Αναπτυξιακό Νόμο), έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον εταιριών από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αμερική, τη FYROM και την Ινδία, ενώ υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ καθώς με βάση τους σχεδιασμούς θα λειτουργούσε την επόμενη χρονιά και όχι το φετινό καλοκαίρι. Εξάλλου, πρόσθεσε, ότι με βάση τις μετρήσεις που έγιναν τα καπνά που παρήχθησαν φέτος συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτό που αναζητείται είναι εξεύρεση άλλων 3 χιλιάδων στρεμμάτων σε παρανέστιες εκτάσεις που θα ανεβάσουν τη συνολική απόδοση σε περίπου 1 εκατομμύρια κιλά καπνού που θα είναι αρκετή για να απορροφιέται από τις μεγάλες εταιρίες. Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κοντός σε δύο χρόνια θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα καπνά Virginia της Βερόνα, ώστε να παράγονται αρωματικά καπνά ξεχωριστής ποικιλίας που θα ονομάζονται «καπνά Νέστου»
Για το λόγο αυτό η ΣΕΚΕ ζητά από το Δήμο υποστηρικτικές ενέργειες προστασίας των εκτάσεων αλλά και την παραχώρηση μιας ακόμη δημοτικής έκτασης για την επέκταση της υπάρχουσας επένδυσης. Από την πλευρά του Δημάρχου Ξάνθης υπήρξε συναίνεση χωρίς δεύτερη κουβέντα στην παραχώρηση της έκτασης και εξέφρασε την επιφύλαξή του για τα έργα προστασίας της κοίτης, η αρμοδιότητα του οποίου είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η μελέτη συμφωνήθηκε ότι θα γίνει από το Δήμο Ξάνθης, αφού οριοθετηθεί το ποτάμι.
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Έχει γίνει κάτι μεγάλο για την περιοχή Σταυρούπολης»
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης συνεχάρη τη ΣΕΚΕ για την επένδυση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «δεν φανταζόμουν ότι θα προχωρήσει τόσο γρήγορα αυτή η επένδυση και βλέπω πως έχει γίνει κάτι πολύ μεγάλο για τη Σταυρούπολη, κάτι που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των θερμοκηπίων των χειμώνα θα δώσει περισσότερες δουλειές και θα αναστρέψει το κλίμα». Παράλληλα, έθεσε τις υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση της ΣΕΚΕ για την υποβοήθηση των έργων.

Σχετικά Άρθρα