Γενική

Δυναμική η αντίδραση του Μητροπολίτη Παντελεήμονα

Δριμεία είναι η αντίδραση της τοπική εκκλησίας κατά των προτεσταντών που διένειμαν τις τελευταίες ημέρες εκκλησιαστικό υλικό στις γειτονιές και τα χωριά της Ξάνθης. Ο Μητροπολήτης μας εξέδωσε εκτός των άλλων δελτίων τύπου και ανακοινώσεων και την παρακάτω 160 η εγκύκλιος προς τον Ιερό κλήρο και τον λαό της Ξάνθης στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: Αδελφοί μου αγαπητοί, η περιοχή μας δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες την επίσκεψη- «επίθεση» της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης», μιας νέας προτεσταντικής ομάδας πού δραστηριοποιείται στη χώρα μας με έδρα την Αθήνα. Το έντυπο υλικό που διένειμε η ομάδα αυτή μέσα σε ειδική συσκευασία, διενεμήθηκε από πολυκατοικία σε πολυκατοικία, από σπίτι σε σπίτι, τόσο στην πόλη της Ξάνθης, όσο και στα χωριά της Μητροπόλεώς μας. Ξεφυλλίζοντας το υλικό αυτό διαπιστώνουμε πως πρόκειται για την Καινή Διαθήκη της Βιβλικής Εταιρείας, για ένα DVD με ηχογραφημένο όλο το κείμενο της Καινής διαθήκης, καθώς και με έντυπο υλικό.
Η εκστρατεία της ΕΙΕ στην περιοχή της Θράκης μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για τρις λόγους:
α. Ήταν ιδιαίτερα μαχητική αφού η ομάδα απευθύνθηκε τόσο σε χριστιανούς όσο και σε μουσουλμάνους. Μάλιστα η μαχητικότητά τους, ή μάλλον το θράσος τους, φαίνεται και από το γεγονός ότι το υλικό διανεμήθηκε ακόμη και σε εισόδους ναών καθώς και σε άλλα εκκλησιαστικά οικήματα!
β. Κάνει ακόμη εντύπωση η εκστρατεία αυτή για το λόγο ότι γίνεται στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Θράκη, η οποία είναι χριστιανική ήδη από τους αποστολικός χρόνους.
γ. Ο τρίτος λόγος που εντυπωσιάζει η συγκεκριμένη εκστρατεία είναι και ο κυριότερος. Η εκστρατεία αυτή δεν είναι ιεραποστολική αλλά προσηλυτιστική. Ιεραποστολή σημαίνει ότι απευθύνομαι σε ένα μη χριστιανικό πληθυσμό δηλώνοντας σαφώς την θρησκευτική μου ταυτότητα. Η Μητρόπολη μας λ.χ. πραγματοποιεί ιεραποστολή στην Αφρική και μάλιστα στο Καμερούν, καθώς και στην Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, ενισχύοντας τούς εκεί επισκόπους στην διάδοση του ευαγγελίου μεταξύ των ιθαγενών. Απευθύνεται σε μη χριστιανούς και δηλώνει σαφώς την θρησκευτική της ταυτότητα: είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού και ειδικότερα η Μητρόπολη της Ξάνθης, κάτι πού αποκρύπτει η Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση.
Συνοψίζοντας η τοπική μας Έκκλησία θέλει να ενημερώσει το λαό της περιοχής ότι:
1. Η Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Ορθοδοξία αλλά αποτελεί μια μαχητική νεοπροτεσταντική οργάνωση η οποία θεωρεί τόσο την χώρα μας όσο και την περιοχή μας ως πεδίο προσηλυτισμού, αμφισβητώντας την χριστιανική μας ταυτότητα.
2. Η Καινή Διαθήκη δεν ερμηνεύεται εκτός της εκκλησιαστικής ζωής, άλλα μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα, και μόνον.
3. Μαθήματα ερμηνείας της Καινής Διαθήκης για όσους ενδιαφέρονται γίνονται από τον Οκτώβριο έως και τον Μάϊο στις ενορίες της Μητροπόλεώς μας από εντεταλμένους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
4. Παρακαλείσθε να επιστρέψετε το διανεμηθέν προσηλυτιστικό υλικό εις
τούς Ιερούς Ναούς των Ενοριών σας, για την επιστροφή του στην Ένωση.
Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Σχετικά Άρθρα