Γενική

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα οι Δήμοι της Ξάνθης

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Την ώρα που οι Δήμοι της Ξάνθης διανύουν τις δυσκολότερες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας τους, και με τα οικονομικά τους να είναι σε… μαύρα χάλια, η Κυβέρνηση Σαμαρά υπολογίζει να κόψει ακόμη 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για τους ΟΤΑ, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών ύψους 12 δισ. Ευρώ που ζήτησε το ΔΝΤ. Φυσικά αυτό θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τη λειτουργία των Δήμων της Ξάνθης και θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα σε όλους εμάς τους πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε προχθές με τον συντοπίτη μας Θρακιώτη υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, και συζήτησαν το «καυτό» θέμα των περικοπών, που είναι- έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα- αναγκαίο κακό.
Παράλληλα, στη πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου έδωσε το «παρών» ο κ. Στυλιανίδης, τονίστηκε από αρκετούς δημάρχους, ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί να …σφίγγεται το ζωνάρι στους Δήμους, τότε από Σεπτέμβριο θα υπάρξει λίστα με παραιτήσεις δημάρχων! Μάλιστα, όλοι κατέστησαν σαφές προς τον υπουργό, ότι τα 2,7 δισ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, είναι το «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των Δήμων. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι και ο δικός μας Δήμαρχος Μιχ. Στυλιανίδης είχε ταχθεί υπέρ της παραίτησης των Δημάρχων πανελλαδικά, αν υπάρξουν περεταίρω περικοπές και πιστεύω ότι εδώ που έχουν τα πράγματα θα είναι από τους πρώτους!!!
Η κατάσταση σήμερα στους τέσσερεις Δήμους της Ξάνθης είναι αποκαρδιωτική, αφού μεγάλο μέρος των χρημάτων που περίμεναν να λάβουν, ακόμη δεν έχει μπει στα ταμεία τους, με αποτέλεσμα πολλές δομές να κρέμονται από μια κλωστή, ενώ δεν έχουν λεφτά, ούτε καν για τη μεταφορά μαθητών ή και για να πληρώσουν τις καθαρίστριες στα σχολεία! Αυτά, μαζί με την παράλληλη μείωση των συμβασιούχων, (εξαιρώ τα πεντάμηνα που δίνουν μια πρόσκαιρη ανάσα) καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, οι περικοπές που- αναγκαστικά- θα γίνουν και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην είναι τουλάχιστον τέτοιες που θα θέσουν σε κίνδυνο το οικοδόμημα του «Καλλικράτη», το οποίο ήδη… τρίζει συθέμελα!
Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2009 οι μειώσεις για Δήμους και Περιφέρειες έχουν φτάσει στο 62%! Μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) προς τους Δήμους, ενώ ακόμη δεν έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά, για έργα κ.α. (Ο θεός- και ο Σαμαράς- να βάλει το χέρι του μπας και την γλυτώσουν οι δήμοι!!!).

Σχετικά Άρθρα