Γενική

Ανοίγει και πάλι το θέμα των Γεωθερμικών πεδίων της Ξάνθης

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας- Θράκης στις 12/06/2012, συζητήθηκε το θέμα «Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την παραχώρηση, κατά χρήση, Δημόσιας κοινόχρηστης έκτασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Ν. Ξάνθης στις εταιρείες:1. AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, 2. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, 3. ΕΛΑΣΤΡΟΝ.
Σύμφωνα με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης οι παραπάνω εταιρείες στην αίτηση παραχώρησης που κατέθεσαν τονίζουν, ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή το γεωθερμικό πεδίο με χαμηλό κόστος, τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, το ήπιο κλίμα,  τη γειτνίαση με τη θάλασσα και την Εγνατία οδό, για τη δημιουργία θερμοκηπευτικών εγκαταστάσεων έκτασης 100 στρεμ. ανά εταιρεία. Δηλαδή να αποκομίσουν υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών της περιοχής, καταληστεύοντας τον πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Αν και όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της Δ/νσης Τοπογραφίας- Εποικισμού & Αναδασμού της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήδη για μεγάλα τμήματα αυτών των εκτάσεων έχουν υποβληθεί δεκαεπτά (17) αιτήσεις νέων αγροτών, ακτημόνων και κτηνοτρόφων, με βάση την απόφαση 2556/20-09-2011 του ΥΠΑΤ, για την εκμίσθωση μέρους των συγκεκριμένων εκτάσεων για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, οι Περιφερειακές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αγνοώντας τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει αγρότες της περιοχής Ξάνθης για εκμίσθωση της έκτασης, υπερψήφισαν την παραχώρηση- ξεπούλημα της συγκεκριμένης Δημόσιας έκτασης στις παραπάνω μονοπωλιακές εταιρείες υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική που έχει χαράξει με τις προγραμματικές δηλώσεις η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) για το ξεπούλημα Δημοσίων Οργανισμών- επιχειρήσεων- υπηρεσιών, ορυκτού πλούτου και Δημοσίων εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ καταψήφισαν την εγκληματική πολιτική απόφαση του ξεπουλήματος της δημοσίας έκτασης, στις μονοπωλιακές εταιρείες και απαίτησαν από το περιφερειακό συμβούλιο να μην ανακληθούν από την ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες της περιοχής. Η συγκεκριμένη έκταση και τα γεωθερμικά πεδία  πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους  και να αξιοποιηθούνε από τους Συνεταιρισμούς  της περιοχής, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους νέους αγρότες και τους ακτήμονες.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής, τους μαζικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με τον αγώνα τους να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα του γεωθερμικού πεδίου και της δημόσιας έκτασης στου μονοπωλιακούς ομίλους.
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ καταψήφισαν την εγκληματική πολιτική απόφαση του ξεπουλήματος της δημοσίας έκτασης, στις μονοπωλιακές εταιρείες και απαίτησαν από το περιφερειακό συμβούλιο να μην ανακληθούν από την ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες της περιοχής. Η συγκεκριμένη έκταση και τα γεωθερμικά πεδία  πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους  και να αξιοποιηθούνε από τους Συνεταιρισμούς  της περιοχής, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους νέους αγρότες και τους ακτήμονες.

Σχετικά Άρθρα